Catalin Lungu, primul roman din Hall of Fame Vidal Sassoon are la activ peste 22 de ani, 85.000 de ore de studiu si formare profesionala. E mult, e putin?
- Cine spune Catalin Lungu, spune “Cel care a adus tehnica Vidal Sassoon in Romania”, un etalon al perfectiunii in materie de haircut&hairstyle. Catalin, Ne-ar placea sa rememorezi momentul in care ai intrat pe usa Academiei Vidal Sassoon si sa ne povestesti experienta ta de acolo.
Acest lucru s-a intamplat in anul 2005, momentul in care am pasit cu mari emotii pragul academiei Vidal Sassoon in calitate de viitor Sassoon stylist! Dupa ce am trecut de mai multe interviuri si probe practice, am intrat in aceasta companie unde, pentru urmatorul an aveam sa fiu modelat, pregatit, antrenat pentru a face fata celor mai exigente asteptari atat ca stylist cat si ca mentor! Vreme de un an am urmat o serie de traininguri riguroase in care aveam sa descopar ce inseamna cu adevarat “tehnica Sassoon” dar si disciplina din spatele acestei acestei filosofii!
Am avut sansa , privilegiul si onoarea de a fi primul roman care a lucrat pentru Vidal Sassoon atat ca stylist in cadrul saloanelor dar mai ales ca trainer pentru Scolile Sassoon de pe intreg teritoriul Marii Britanii! Este experienta care mi-a schimbat radical sensul in viata , experienta care m-a schimbat si format ca om si, nu in ultimul rand, experienta care mi-a deschis toate orizonturile pentru viitor! Este cea mai marcanta experienta din viata mea fara dar sau poate!
- Amprenta stilului tau inconfundabil este dat de tunsoare. Este o geometrie pe care, eu una, de cate ori am vazut-o am stiut, fara sa vad vreo mentiune expresa, ca “este Catalin Lungu”. Cum ti-ai format acest trademark?
Cu totii trebuie sa invatam princiipiile fundamentale ale tunsului, tehnica de tuns, formele, cu alte cuvinte baza, fundatia. In momentul in care ajungem sa stapanim si sa intelegem cu adevarat cum functioneaza acest sistem de tuns, acest mecanism, avem sansa de a deveni autodidacti, iar in acel moment, cultivand din diverse surse de inspiratie incepem sa ne dezvoltam propriul simt, gust , stil prin care sa ne exprimam viziunea.
Sursa de inspiratie poate fi constituita din aproape orice, dar in mod deosebit am fost atras de arhitectura contemporana, fotografie, diversi creatori de moda care abordeaza geometria, dar si formele fluide si organice in munca lor.
Avand aceasta orientare, la randul meu am incercat sa surprind in munca mea acelasi lucru pe chipul clientelor si modelelor mele. Am incercat sa le surprind si sa le scot in evidenta – atat prin linii si forme geometrice drepte, fluide sau organice cat si prin texturi lejere de par, – unicitatea lor, astfel incat parul impreuna cu trasaturile sa transmita emotie si sa scoata in evidenta intr-o maniera minimalista, trasaturile si personalitatea clientelor sau modelelor ce poarta in par munca mea!
Daca ar fi sa aleg cateva cuvinte-cheie care mi-ar placea sa descrie munca mea, atunci ar fi: elegant, sofisticat, minimalist, abstract, futurist!
Mereu caut sa fac ceva diferit mergand in aceasta directie! Fiecare dintre noi isi dezvolta propriul stil dupa ani de studiu, de cercetare, de exercitiu, de experimente. Inca sunt in continua cercetare! daca ar fi sa spun cateva cuvinte celor care inca nu si-au definit stilul, as spune ” Incearca, ai curaj! Si ce daca vei si gresi? S-ar putea sa te surprinzi pe tine insuti la un moment dat. Important este sa nu iti fie teama sa incerci si sa esuezi. Doar asa vei gasi ceea ce cauti”
- Daca ai aduna orele pe care le-ai dedicat pana acum studiului, educatiei, la ce cifra s-ar ajunge?
Daca as aduna toate orele de studiu la cate ore as ajunge? As putea sa fac chiar un calcul aproape de numarul real al orelor de studiu. Tinand cont de faptul ca inca ma dedic studiului si educatiei si asta voi face in continuare, as putea aproxima cam asa:
Pana cum ar fi 22 de ani x aproximativ 320 zile pe an x circa 10/12 ore pe zi, cateodata chiar mai mult (socotim doar orele in care nu dorm, caci in rest aproape tot ce fac are legatura cu parul) facand acest calcul simplu ,probabil ca ajungem undeva in jurul la 85 de mii de ore. Nu stiu ce sa spun, este mult este putin..?!?
Un singur lucru stiu sigur si anume ca inca ma dedic studiului! Este un proces care nu inceteaza niciodata petru ca aceasta pasiune s-a transformat intr-o obsesie constructiva si o dorinta de a evolua constant , fapt pentru care studiul si autoeducarea nu inceteaza niciodata!
- “Audi, vidi, sile” spuneau latinii. Adica asculta, priveste si taci. Iti place sa vorbesti atunci cand tunzi? (nu atunci cand predai! Ci, in general, la salon, acasa)
In cadrul seminariilor sunt foarte atent la nevoile studentiilor mei si comunic foarte mult. Incerc sa descopar ce au nevoie pentru ai impinge mai departe in a se dezvolta si invata, iar acest lucru are nevoie de o comunicare intensa si activa, deci vorbesc mult in cadrul seminariilor, in salon cu cea mai mare parte dintre clientii mei sunt foarte interactiv in ce priveste comunicarea. Imi place sa ii cunosc sa povestesc cu ei despre diverse lucruri, situatii, intamplari, imi place sa ne relaxam, sa ne simtim bine si confortabili unul in prezenta celuilalt. Deci vorbesc destul de mult.
Dar trebuie sa recunosc ca, de departe, cel mai mult imi place sa ma pierd in munca mea in tacere, cand fac o lucrare mai deosebita fie pentru o sedinta foto, fie un model pentru un eveniment, fie ca este vorba de o clienta careia si ei ii face placere linistea.
Recunosc ca acesta este momentul meu preferat, este momentul meu de liniste in care intru in elementul meu si, efectiv, ma pierd in munca mea. Este aproape ca o meditatie profunda in care sunt eu si momentul meu de creatie! Deci da, imi place sa vorbesc in cele mai multe dintre situatii, dar doar in liniste ajung la esenta mea, iar asta este momentul meu preferat!
- Ce iti place mai mult sa pui in evidenta intr-o tunsoare? Dar atunci cand folosesti culori?
In fiecare tunsoare pe care o realizez imi place sa surprind sau sa redau o emotie pe chipul persoanei pe care o tund, imi place sa scot in evidenta atat trasaturile personale, dar mai ales stilul de viata si personalitatea acelei persoane. Imi place sa scot in evidenta bucuria din ochii celor ce se lasa pe mana mea. Dar ca sa fac doar un simplu rezumat la cat as putea sa vorbesc pe marginea acestei intrebari, am sa spun in cateva cuvinte simple ca imi place sa scot si sa pun in evidenta trasaturile, stilul de viata, personalitatea, si nu in ultimul rand acel ceva ce ne face pe toti unici si deosebiti!
- Care este tehnica ta preferata, dupa atatia ani?
Nu pot spune ca am o tehnica preferata, tunsul este o combinatie intre tehnicile de tuns (linia, graduarea, treapta )si formele geometrice de baza(patrat, cerc, triunghi). Combinatia acestor tehnici de tuns si forme ne da un infinit de optiuni, felul in care intelegem cum functioneaza aceste principii fundamentale ne ofera posibilitatea sa ne exprimam liber in aceasta forma de arta, asa cum bine stim cu totii ‘limita este cerul”.
Ar fi pacat sa ne rezumam doar la ceva preferat cand aria de exprimare este atat de larga! Imi place mult sa duc totul la extrem, sa tind catre perfectiune, catre nou, diferit, si cu fiecare lucrare incerc sa deschid noi orizonturi combinand tehnicile de tuns si formele de baza!
Nu am, deci, o tehnica preferata, toate imi plac si incerc sa le duc cat mai aproape de perfectiune si nou!
- Un trainer foarte bun poate fi si un manager extraordinar al propriei afaceri?
Un trainer foarte bun nu poate fi neaparat si un manager excelent si tot odata nu este exclusa nici varianta in care poate fi si trainer si manager bun…amandoua variantele sunt pe masa in discutie, dar cred cu tarie ca in cazul celor ce indeplinesc aceste doua cerinte, secretul este ascuns in trasatura de caracter a fiecaruia dintre noi! Daca esti o persoana exigenta cu tine, o persoana ce cauta peferctiunea in orice, o persoana atenta la ce se intampla in jurul tau, atenta la cerintele si asteptarile mediului inconjurator, daca esti o persoana care constant cauta evolutia, o persoana care este gata depune munca multa si eforturi pentru pentru a-si atinge obiectivele , o persoana care reuseste sa se adapteze, o persoana care reuseste sa inspire pe cei din jur, daca esti o persoana care iubeste sa daruiasca din ce stie, din ce are si nu in ultimul rand sa ii motiveze, sprijine incurajeze pe cei din jur, atunci ai toate sansele sa fii si un trainer si un manager bun, dar nu uita… in aceasta situatie totul in viata ta trece pe locul doi, iar tu esti casatorit pe viata cu munca ta! De noi depinde cat de dedicati suntem si cat suntem dispusi sa sacrificam pentru idealul nostrum.
Daca il gasim in noi pe ”VREAU’ atunci fara urma de indoiala il vom gasi in noi si pe ”POT”. De mult am spus un lucru care, cumva, a ramas agatat de mine: ”TREBUIE SA CREZI CU ADEVARAT CA TOTUL ESTE POSIBIL SI SA NU ACCEPTI NICIODATA MAI PUTIN DIN PARTEA TA”
- Ce recomanzi celor care doresc sa urmeze un parcurs in domeniu. Catre ce scoli sa se indrepte? In ce sa investeasca –. educational/produse/echipamente? (poti da exemple de branduri).
Celor la inceput de drum le recomand in primul si in primul rand sa creada cu adevarat in ei, sa nu renunte niciodata in fata esecului, sa inteleaga ca cel mai bun profesor al nostru este ultima noastra greseala, sa depuna munca necesara si sa priveasca numai inainte. Le recomand sa investeasca in educatia lor cat de mult posibil si fara compromisuri, sa aleaga si sa mearga la cele mai bune scoli din domeniul lor, sa nu aleaga calea ieftina sau usoara, ci sa caute tot timpul excelenta indiferent de eforturi si sacrificii!
NU RENUNTA NICIODATA. IN FINAL VEI REUSI. INCONJOARA-TE DE OAMENI MAI BUNI CA TINE CE TE POT IMPINGE MAI DEPARTE. AMINTESTE-TI! NU EXISTA VIS PREA MARE SAU VISATOR PREA MIC, TOTUL E POSIBIL!
- Catalin Lungu este un tip exigent, retinut? Este exact, precis, geometric sau este coplesit de emotia creativitatii? Una dintre cele mai puternice emotii traite in cariera a fost….(te rog sa completezi tu)
Catalin Lungu este toate din aceste lucruri. Este exigent, strict , un perfectionist cronic, este mentor, elev, coleg, prieten, nu in ultimul rand Catalin Lungu este un om simplu cu aspiratii si vise mari. Este un om care s-a dedicat in totalitate, in tot, fara jumatati de masura! Una dintre cele mai puternici emotii pe care le-am trait a fost atunci cand mi-am dat seama ce trebuie sa fac ca sa reusesc si nu in ultimul rand ca ”POT”. Ca sa fiu mai concis, una din cele mai puternice emotii traite de mine in cariera mea a fost atunci cand am fost acceptat sa fac parte din echipa internationala de profesori Vidal Sasson. Cu adevarat aceasta a fost una din cele mai mari realizari si emotii traite de mine in cariera mea! A doua mare emotie a fost atunci cand m-am intors in Romania, iar publicul roman m-a primit cu bratele deschise dornic sa invete din cunostintele si experienta mea acumulta de-a lungul a multi ani de munca in intreaga lume alaturi de cei mai buni profesionisti din aceasta industrie. A fost o mare bucurie , onoare dar si responsabilitate sa impartasesc tot ce stiu cu toti colegii din aceasta industrie din Romania!
- Daca ai avea de creat o tunsoare pentru o femeie-robot, cum ar arata aceasta?
Probabil ca abordarea mea in ce priveste parul, tunsoare/culoarea are tendinta de a se indrepta catre zona asta abstracta , minimalista, futurista. Abordarile mele duc femeia contemporana undeva in viitor… inca nu am facut tunsori pentru femeia-robot dar mi-ar place sa cred ca sunt la linia de start pentru atunci cand aceasta oportunitate se va ivi! Oricum, mi-ar placea ca tunsoarea pe care o voi face pentru femeia robot sa o duca pe aceasta cumva si mai adanc in viitor!