arh. Sergiu Califar, Pure Mess: “Tendintele sunt dictate in acest an de culori impozante dar [...]

Tendintele sunt dictate in acest an de culori impozante dar si de culoarea anului, data de Pantone®, albastru clasic. Dar, din punctul meu de vedere, cea mai importanta tendinta ramane stilul asumat. Clientii prefera culorile mai sigure (beige-ul), dar semnatura Pure-Mess Design este data de un stil eclectic al amenajarilor ce contin volumetrii si culori curajoase.

 

  1. Care sunt argumentele pentru care, cineva care doreste sa faca un business de servicii in domeniul beauty&health, trebuie sa apeleze la consultanta de specialitate, la un arhitect, un designer de interior. Cu alte cuvinte, de ce nu este deloc indicat sa (te) improvizezi!

 Printre cele mai importante argumente ale clientilor, daca nu chiar singurul, este asa-zisa lipsa a fondurilor. Al doilea argument, faptul ca o consultanta de specialitate poate fi cronofaga este invocat in net mai putine cazuri. Ceea ce nu stie clientul in prima faza a improvizatiei, dar cu siguranta va afla spre final, este ca lipsa experientei isi va spune cuvantul si nu va fi multumit pe deplin de rezultatul obtinut; „imi trebuiau mai multe prize!” , „nu m-am incadrat in bugetul meu si spre final am ajuns sa cumpar lucruri ieftine” , „culorile parca nu le-am nimerit asa cum imi imaginam sau nu arata ca pe paletarul-mostra pe care l-am ales” si exemplele pot continua la nesfarsit. Daca suntem contactati in aceasta etapa si avem destui clienti in aceasta ipostaza, pot spune cu certitudine ca, in final, ii va costa mai scump decat daca ne-ar fi contactat de la bun inceput. Asadar, ii indeman pe toti care doresc o afacere in domeniul infrumusetarii sau sanatatii sa apeleze la serviciile unui arhitect/designer de interior inca din faza de proiect a acesteia.

 

  1. Ce roluri au fiecare dintre acesti specialisti intr-o amenajare?

Arhitectul are rolul de a se ocupa de fatada cladirii si de inserarea acesteia in contextul urbanistic, iar designerul de interior se ocupa de amenajarea integrata a spatiului interior, respectand inclusiv crearea unei imagini unice a brandului in cauza. Designerul de interior in cadrul unui proiect complex,  pe langa partea creativa, are si rolul de project manager deoarece el va colabora cu restul echipelor de specialisti (constructori, furnizori etc.) pentru a da viata proiectului de pe hartie. Este important ca specialistii sa lucreze sinergic in cadrul unei echipe bine unite si inchegate. In cazul in care apar note discordante in cadrul implementarii proiectului, fiecare specialist are obligatia de a le semnala de la bun inceput pentru a gasi solutii in cadrul echipei.

  1. Ce trebuie sa stie cel care apeleaza la tine, de exemplu, ce servicii le pot fi oferite de Pure Mess?

 Ca arhitect si avand in spate o echipa de designeri de interior, firma Pure-Mess Design ofera servicii complete de la ce ne dorim pana amenajarea „la cheie”. Se incepe cu discutii asupra brandului/stilului ce urmeaza fi creat, masurarea spatiului, creionarea conceptului 3D, iar dupa acceptarea propunerilor se incepe executia desenelor tehnice pentru instalatii sanitare si electrice; in paralel cu acestea se realizeaza desenele tehnice pentru mobilier si necesarul produselor propuse in cadrul desenului pentru ofertare. Din acest moment devenim intermediari intre furnizori si clienti, noi avand rolul de a prezenta ofertele produselor propuse in desen. Dupa ce au fost stabiliti timpii de executie si livrare, se incepe implementarea proiectului si urmarirea comenzilor pana la predarea „la cheie” a proiectului.

 

  1. Un to do list pe etape logistice in amenajarea unui salon beauty ce presupune, mai exact?

Acest segment il impartim in 2 categorii: partea estetica si partea functionala. In cea estetica este imperativ sa fie stabilita directia si necesarul elementelor pentru a grupa zonele de design (ex: numarul scaunelor de coafor, mani/pedi, cosmetica, etc.). Aceste elemente sunt esentiale pentru aranjarea lor in spatiul dat.  Partea functionala presupune: aerisirea, incalzirea spatiului (ex: proiectul de ventilo-convectoare, incalzire in pardoseala etc.) in functie de zonele ce vor urma a fi amenajate.

 

  1. Ce trenduri sunt acum in amenajarile unor asfel de spatii? Ce mobilier, ce accesorii, ce culori sunt predilecte?

In general, tendintele sunt dictate in acest an de culori impozante dar si de culoarea anului albastru clasic, data de Pantone®. Din punctul meu de vedere, cea mai importanta tendinta va fi stilul asumat care ne defineste pe fiecare dintre noi. Orice client nou care imi trece pragul este o sursa de inspiratie sau chiar o muza care ma ajuta sa inclin aceasta balanta a trendului.

 

  1. Cat dureaza ca timp amenajarea unui salon beauty, de ex? Si estimativ care pot fi costurile unei amenajari facute de un specialist?

Depinde foarte mult de marimea si de stadiul de la care a fost preluata lucrarea. In mare amenajarea unui astfel de spatiu poate dura intre 4 – 9 luni. Aici, desigur, conteaza ca bugetul sa fie disponibil pentru investitie, ca elementele dorite care au fost stabilite de la inceput sa nu sufere modificari pe parcurs, dar fiind vorba de un proiect ce contine elemente de design creionate de la 0 este destul de greu de estimat o perioada exacta, deoarece sunt implicati numerosi factori greu de cuantificat. Costurile pot incepe de la 25.000 € pentru un salon intr-un apartament, la parterul unui bloc si pot ajunge si la 150.000 € sau mai mult daca vorbim de spatii mari si finisaje premium.

 

  1. Ai foarte multe solicitari, Sergiu, care vin dinspre acest sector B&H sau dinspre cel al ospitalitatii. Cati clienti au trecut pragul Pure Mess? si care au fost cele mai frumoase reactii pe care acestia le-a avut, la finalizarea proiectului de catre voi?

Majoritatea clientilor pe care ii avem din acest sector sunt veniti prin recomandare sau clienti care si-au urmarit colegii de breasla, placandu-le rezultatul, si astfel au ajuns sa apeleze la serviciile noastre. Printre cele mai placute reactii: cand clientii au vazut impactul final al zonelor amenajate chiar daca au iesit cu ajutorul nostru din zona lor de confort in cadrul propunerii noastre. In general, clientii clientii prefera culorile mai sigure cum ar fi beige-ul, dar semnatura Pure-Mess Design este data de un stil eclectic al amenajarilor ce contin volumetrii si culori curajoase.