Exista o tehnica de lucru pe care o indragesc foarte mult, si care este inventia mea. Am numit-o Inlay. Este, de fapt, o constructie de elemente decorative, in straturi.
Interviu cu Coralia Decsi
- Coralia, ne cunoastem de niste ani si sunt doua lucruri care imi vin in minte de fiecare data cand ma gandesc la tine: talentul tau extraordinar la pictura si zambetul tau(la fel de extraordinar si el). Cum si de cand practici meseria de nail artist?
Isabela, iti multumesc frumos! Eu de asemenea, cand ma gandesc la tine, vad zambetul luminos pe care il ai mereu. Meseria aceasta o practic din anul 2007. Nu ma asteptam sa fie ceva care sa faca atat de mult parte din mine atunci cand am inceput. Nu am fost niciodata clienta de salon si nu stiam care sunt procedurile. Era o pasiune sa imi fac unghiile cu oja, insa cand am vazut lumea aceasta a unghiilor tehnice m-am indragostit iremediabil de ea. Am descoperit-o cand am insotit o colega care mergea sa isi aplice tipsuri si de atunci am ramas fascinata. Apoi, dupa aproximativ un an de practica, intamplarea a facut sa descopar o manichiura care avea un design elaborat la vremea aceea.
Cand am vazut ca se poate realiza arta pe unghii, am facut tot posibilul sa reusesc sa fac acest lucru. Atunci am devenit din tehnician de unghii in artist de miniaturi.
Bineinteles ca progresul s-a facut in timp, insa atunci am decis ca, daca voi practica aceasta meserie, arta va fi o mare parte din ea. Pana atunci nu stiam ca am abilitatile nesesare sa pictez. Desi am iubit dintotdeauna culorile si formele, iar limbajul meu este predominant compus din elemente vizuale, nu am stiut pana cand am inceput sa fac micropictura cat de mult imi place arta.
- Voi – adica tu si Arpi – cred ca sunteti singura familie care si-a castigat o reputatie aparte in domeniul nailtech&art din Romania. Cum e sa activati, realmente, umar la umar ca parteneri de viata si parteneri de…domeniu?
Da, cred ca suntem singura familie care se ocupa de partea practica a acestui domeniu. Pentru noi este o binecuvantare. Inainte sa lucram impreuna eu imi petreceam aproape toata ziua in salon si nu prea apucam sa ne bucuram de viata de familie. Imi era imposibil sa fac o schimbare in program pentru a-l face mai lejer si eram asaltata de cererea de cliente noi. Asa ca a luat el hotararea sa lucreze cu mine. Desi am avut o mare parte din influenta in formarea lui Arpi, avem viziuni destul de diferite in ceea ce priveste protezarea unghiilor. Asa ca un alt atu ar fi ca reusim sa schimbam si opinii cu privire la tehnica de lucru. Este o placere sa lucram impreuna pentru ca am dezvoltat o comunicare aparte, pe care nu am fi avut-o daca domeniile in care activam erau diferite.
- Cine au fost maestrii tai sau, daca nu au fost maestrii, sursele tale de inspiratie?
Lista de maestrii este lunga.
In mod categoric, cel care mi-a deschis ochii in ceea ce priveste structura unghiilor este David Fowler, unul din pionierii industriei la nivel international. Acest lucru s-a intamplat in perioada 2011-2012.
Apoi tot pe ramura tehnica au contribuit la formarea mea Tatiana Litvinov, Tatiana Makarova, Oana Flutur si Adriana Fodolica. Am deosebita placere ca pe Tatiana, Oana si pe Adriana sa le pot numi si prietene. In ceea ce priveste pictura am avut, de asemenea, profesori recunoscuti la nivel mondial precum Monique Frans, Norka Andrea Szalay, Agnes Sebastyen si Irina Prijilevscaia Mosenscaia. Toti acesti minunati oameni enumerati aici au contribuit la formarea mea ca tehnician. Ei au construit fundatia, iar eu inca cladesc peretii care sunt stabili datorita lor.
- S-au adunat multe premii in cariera ta, dar cu siguranta ca este unul cu totul si cu totul special? Care?
Da, intr-adevar, este unul special. Primul concurs de nail art pe tipsuri la care am luat locul 1, la campionatul Nailpro in Bulgaria din anul 2017. Nu am fost acolo sa imi primesc premiul, insa colegele mele au filmat in direct, iar Oana Flutur a tinut in mana o hartie cu numele meu si a urcat pe podium sa ma reprezinte.
A fost un moment magic pe care imi este greu sa il descriu in cuvinte, dar pe care l-am trait intens.
- Coralia, ce tipuri de cursuri sustii, in ce conditii, ce certficari oferi, ce costuri au stagiile de pregatire cu tine?
Majoritatea cursurilor mele sunt cursuri de pictura. Mereu lucrez intens sa concep cursuri in care se invata tehnica picturii, nu doar realizarea unor modele pe unghii. Predarea este de asemenea o mare parte din mine. Iubesc sa imi vad colegele care la finalul cursului se intreaba “Acestea sunt tipsuri realizate de mine?” Ca si conditii de desfasurare a lor, am o sala cu aceasta destinatie, in cadrul salonului meu din Timisoara. Dar sunt invitata si in tara sa predau, iar acolo conditiile difera in functie de locatie. Partea de nail art nu poate oferi certificari autorizate deoarece nu exista in Nomenclatorul CAEN de Meserii un cod pentru nail artist. Deci la un curs de design poti obtine doar diploma de participare. Ca si costuri difera in functie de locatie si de numarul de persoane.
In Timisoara practic si varianta de cursuri private in care lucrez cu o singura persoana sau varianta de grup. Cursurile de grup costa 300 lei/zi in Timisoara si 350 lei/zi in alte orase. In cadrul lor oferim toate consumabilele. Cursantele trebuie sa isi aduca doar pensulele si rabdarea.
- Ai o tehnica de lucru preferata, si daca da, ce produse folosesti pentru aceasta?
Da, am o tenica de lucru pe care o indragesc foarte mult, deoarece este inventia mea. Am numit-o Inlay. Este, de fapt, o constructie de elemente decorative, in straturi.
Dupa cum stii sunt consultantul principal si instructor al brandului Glittero pe partea de manichiura. Ceea ce inseamna ca am libertatea sa recomand
produse care functioneaza cel mai bine pe sistemul meu de lucru si pe ceea ce consider eu ca este nevoie in munca de salon a fiecarui tehnician. Deci am ales produsele perfecte care sa ma ajute sa realizez tehnica aceasta.
Inlay creeaza un efect de decor in profunzime. Il folosesc in general cand realizez peisaje si taramuri de poveste pe unghii.
Pe scurt pot sa iti expun pasii de lucru.. Aplic baza, realizez extensia unghiei (daca este cazul), apoi pictez cu oje semipermanente primul strat care la final va parea cel mai in departare. Dupa intarirea culorilor trebuie sa fac arhitectura unghiei. Aceasta este finisata si apoi mai pictez, de data aceasta cu vopsele acrilice. Trebuie sigilata lucrarea cu Top si dupa aceea mai adaug detalii care sa imi aduca anumite elemente in atentia privitorului. Imi place aceasta tehnica deoarece creeaza emotie cand privesti unghiile. Te transpune cumva in locurile create fiindca totul se vede usor tridimensional. Bineinteles, toate produsele folosite sunt de la Glittero. http://www.glittero.ro
- Care a fost cel mai incarcat de emotie mesaj primit de la o clienta sau de la o cursanta?
Cele mai emotionante mesaje le primesc de la cursante, deoarece in ele fac cele mai mari transformari, insa am si cateva cliente care au avut probleme mari cu unghiile si nu credeau ca vor mai avea vreodata mainile frumoase. Ca sa revin la mesaj, cred ca increderea pe care i-am acordat-o unei cursante care a plecat in lacrimi de fericire si de parere de rau ca s-a terminat cursul, au determinat-o sa imi spuna ca i-am schimbat viata.
Iubesc sa fac schimbari in bine si incerc mereu sa sadesc un sambure de speranta si de incredere in sine atat la cursuri cat si viata clientelor. De cele mai multe ori schimbarile se petrec in timp mai indelungat, dar sunt si persoane care mai au nevoie doar de un cuvant pentru a prinde aripi.
- Dar cea mai frumoasa surpriza legata de domeniul nails, pe care sotul tau, Arpi, ti-a facut-o?
Cea mai frumoasa surpriza pe care mi-a facut-o Arpi in domeniul unghiilor trebuie sa fie primul curs de pictura pe care l-am facut in anul 2009. Aveam deja un an de cand ma “chinuiam” sa pictez. Imi ieseau picturi destul de dragute, dar am avut nevoie sa invat niste elemente de baza de la care sa pornesc. Din aceasta experienta imi trag mereu inspiratia atunci cand predau cursurile de baza. Reusesc foarte usor sa ma vad in locul cursantelor, lucru care ma ajuta sa aplic tehnici diferite in functie de nevoile lor.
- Exista trenduri si in nailart?
Cu siguranta exista trenduri in nail art. Ele sunt date de obicei de cel mai recent produs intrat pe piata sau de cea mai nou inventata forma de unghii. Spre exemplu cand au inceput sa apara pigmentii, toata lumea purta unghii metalice, sau cand a inceput sa se poarte forma slim toata lumea dorea modele minimaliste, care nu lasa ochii privitorului sa se indeparteze prea mult de forma si sa mearga spre design. Acestea as spune eu ca sunt trenduri generale. Mi se pare ca e in regula sa le folosesti atunci cand sunt actuale. Dar de asemenea pot sa iti spun ca in salonul meu clientele sunt impartite pe absolut toate categoriile de design, fie ca sunt ele in trend sau nu.
Clienta nu isi doreste neaparat ultima forma de unghie sau ultimul tip de design. Acum inspiratia este in mana fiecarei doamne care poate sa faca o cautare pe internet de pe telefon. Sursele de inspiratie sunt extrem de multe si ea va purta mereu ceea ce este in concordanta cu stilul ei.
Se intampla uneori sa devieze de la rutina sau sa isi descopere un stil nou, dar acela va fi tot congruent cu ea. Eu consider ca unghiile sunt o oglinda a personalitatii. Ma pot da pe mine ca exemplu. Eu nu port de obicei haine extravagante (cu exceptia celor pictate de mine), nu am un obicei in a purta make-up, as putea spune ca sunt un om simplu, insa unghiile mele oricat ar fi de lungi sunt foarte colorate. Port de obicei picturi cu zane din poveste, cu animale sau cu peisaje. Mai pot sa iti spun ca am cliente care poarta unghii simple, fie ele french sau intr-o culoare. Acestea sunt de obicei persoane foarte disciplinate, organizate, responsabile si care iubesc ca lucrurile sa fie intr-o anumita ordine. O alta categorie este clienta cu spirit de aventura, dar sa fie o aventura organizata. Aceasta poarta unghii cu modele minimaliste sau isi face doar un design pe o unghie. Lucrurile acestea le-am observat la clientele mele.
- Daca nu ai fi fost nail artist, ce ti-ar fi placut sa fi fost? Si de ce?
Cand m-am apucat de unghii eram la Facultatea de Stiinta a Produselor Agroalimentare. Iubeam chimia, fizica, microbiologia si tot ceea ce tinea de ramurile stiintei alimentelor. Cu siguranta as fi fost inginer in industria alimentara. Daca este sa ma intrebi in prezent ce as face. Am doua cai pe care mi-ar placea sa le urmez: arta si dezvoltarea personala. Ele sunt deja pe lista mea de obiective care, cu siguranta, urmeaza sa prinda viata. Pe ambele le-am dezvoltat datorita unghiilor.
Aceasta meserie este extraordinara. Am invatat atat de multe lucruri de la ea si impreuna cu oamenii cu care sunt norocoasa ca interactionez zilnic, incat mi se pare ca mi-am descoperit toate liniile de orizont de care aveam nevoie sa ma implinesc ca om. Asa ca nu as fi putut sa fac aceste lucruri daca nu as fi fost nail artist.