- Lavinia, cum isi descopera un architect pasiunea pentru makeup? Stiu ca ai studii in acest sens si mi se pare un plus deloc de neglijat. Imi este clar ca parametrii tai de dezvoltare ca makeup artist au fost mult influentati de pregatirea ta. Cum?
Hmm….. pasiunea pentru makeup este mai veche, a aparut prin liceu, deci cu mult timp inainte sa fac Facultatea de Arhitectura, dar cu siguranta ambele pasiuni s-au combinat frumos si m-au ajutat sa ma dezvolt pana unde sunt acum. De fapt, cea mai mare pasiune a mea este arta si tot ce are ea de oferit. De la dans, desen, pictura, grafica si design, pana la domeniul de beauty, makeup si mici trucuri de hairstyle pentru poze, le-am facut pe toate, pe unele le mai combin si in momentul de fata.
In cadrul facultatii am fost la specializarea design interior, domeniu care se aseamana foarte mult cu cel al machiajului. Ambele iti deschid imaginatia, creativitatea, te fac sa ai o privire mai larga a tot ce inseamna estetic, sa privesti dincolo de o tehnica sau regula a procesului de realizare, iar la final rezultatul sa iti transmita o poveste printr-o simpla imagine.
Daaaar, intr-adevar, chiar daca fac parte din acest domeniu de beauty dinainte de a fi studenta, facultatea mi-a dezvoltat simtul estetic si l-a dus la un nivel pe care poate unele persoane l-ar fi atins in ani de zile. Mi-a largit viziunea asupra tot ce inseamna cromatica, umbre si lumini, grafica si iluzii.
Practic, tot talentul pe care il aveam de mic copil, l-am adunat, l-am dezvoltat si de pe foi de hartie (in pictura si design) l-am transpus pe chipuri (in makeup).
- Comparand cele doua domenii si totodata pasiuni ale tale, care dintre ele, consideri ca a trecut acum in pole position? Si de ce?
Este evident ca makeup-ul ocupa acum 99% din timpul meu si ma bucur ca am ales sa continui pe drumul asta pentru ca, pe zi ce trece, ma dezvolt tot mai mult, iubesc tot mai tare ceea ce fac, si consider ca asta ar trebuii sa simta orice persoana despre job-ul ei, pentru ca pana la urma, viata este despre placeri, iar daca locul de munca nu devine si o pasiune sau daca nu se naste dintr-una, atunci vom ajunge sa lucram mecanic, doar de nevoie.
Am ales domeniul acesta pentru ca aveam deja cladit un inceput de cariera, aveam deja un start destul de avansat, si mi-ar fi fost mult mai dificil sa o iau de la zero in design si sa renunt la makeup.
Spun “renunt” pentru ca, din pacate, fiind o persoana perfectionista, nu as fi putut merge mai departe facand doua lucruri in paralel, si totodata sa le fac la fel de bine pe amandoua…… involuntar, una din pasiuni ar fi cazut pe locul 2.
- Fiecare makeup artist cand atinge un nivel de pregatire si de vizibilitate isi indreapta atentia catre definirea unui stil propriu, care sa il faca recognoscibil. Ce caracterizeaza make-up-ul care poarta amprenta LN?
Tind sa cred ca nu am dezvoltat vreun stil nou sau ceva ce nu s-a mai vazut, pentru ca piata de beauty, mai ales in online, este atat de larga incat este foarte greu sa creezi ceva intru totul nou, dar la fel de usor este si sa iesi la suprafata punand un touch subtil care sa te defineasca, ca o amprenta.
Stilul meu inclina spre naturalete, in special in zona sprancenelor si a tenului, si spun asta pentru ca majoritatea curstantelor si a clientelor mele, pentru asta vin la mine, si asta cer, look-uri naturale, dar de efect.
Oscar Wilde afirma ca o “Conversatie ar trebui sa atinga totul, dar sa nu se concentreze asupra unui lucru anume”. Acest lucru este, evident, valabil intr-o prima conversatie. Cum interactionezi cu clientii tai?(de la mirese la cursanti). Ce vor oamenii sa auda de la tine? Dar tu de la ei?
Cand vine vorba de clientela sunt putin mai retrasa, cel putin primele 10 minute, timp in care incerc sa imi dau seama de personalitatea clientei, daca rezonam sau nu, incepand prin intrebari standard precum “ Ce tip de machiaj vrei? ,“ Ce fel de eveniment este ?”, “Cu ce te imbraci ?”, intrebari referitoare strict la ziua respectiva. Daca clienta este principala atentie a evenimentului (mireasa, mama, sarbatorita, etc ) incerc sa o deconectez putin de la tot stresul acumulat pana in acea zi macar pentru 1h30min cat timp este pe mainile mele.
La cursuri sunt foarte deschisa, impartasesc tot ce stiu de la partea teoretica de makeup, promovare si mici secrete pentru partea de online, pana la partea practica. Ce-i drept, cursantele trec prin toate starile la cursurile mele, pentru ca fiind perfectionista, cer foarte mult de la ele, pentru ca daca eu pot, vor putea si ele, cu multa munca si perseverenta. Atat timp cat vad ca vor sa faca treaba asta din pura pasiune, eu le ofer tot!
Cat despre ce vor oamenii sa auda vs. ce vreau eu sa aud este foarte simplu.
Atunci cand sunt la lucru, sunt focusata foarte mult pe ceea ce fac si apreciez foarte mult linistea, deci as prefera sa nu aud nimic de la oameni si sa ma lase pur si simplu sa imi fac treaba…. suna putin brutal, stiu, dar nu imi place sa fiu distrasa.
Bineinteles ca nu rezonam cu toti oamenii, asa ca dau si de persoane mai dificile care vor sa auda de la mine doar ce vor ele, pesoane care considera ca stiu domeniul asta mai bine decat mine, persoane care nu pot accepta o alta parere sau o schimbare in ceea ce priveste machiajul pe care si-l doresc, dar trec peste, pentru ca pana la urma, in domeniul acesta, scopul oricarui makeup artist este ca fiecare clienta sa plece multumita, si de ce nu, sa se reintoarca la urmatorul eveniment.
5.Ce subiect ti se pare cel mai dificil de abordat atunci cand te referi la makeup si la educatia, formarea profesionala in makeup?
Originalitatea a devenit, din pacate, o carenta pentru multi makeup artisti. S-a ajuns sa fie confundat termenul de “inspiratie” cu cel de “copiere”.
Este ceva normal sa iti gasesti inspiratia in orice atunci cand vorbim de makeup: oameni, natura, arta, design, muzica, simturi etc. , dar trebuie sa stim sa ne facem recunoscuti pentru acea tusa de originalitate pe care l-am adaugat inspiratiei noastre, nu sa incercam sa o copiem. Dupa ce reusim sa avem “acel ceva ”, dezvoltarea noastra va creste singura, putin cate putin, pana vom ajunge chiar noi sa fim o inspiratie pentru ceilalti.
- Cat insumeaza investia ta in tine, ca makeup artist, pana acum?
Ca bani, investitia nu este una imensa, am doar un curs de baza facut acum cativa ani si cateva mastercass-uri la care am participat, ale unor makeup artisti pe care ii admir. Eu sunt o persoana autodidacta si spun asta deoarece, inca de la inceputul meu in beauty, am invatat sa ma descurc singura, cum si cu ce pot.
- Dar in produse? Si aici as vrea sa faci referire la cele mai bune investitii facute de tine in produse si accesorii (poti da branduri, poti insera foto, face trimiteri la furnizori)
Cand vine vorba de produse, investitia pe care o fac, desi este una mare, este cu cap. Nu am investit niciodata in produsele care devin doar un trend sau au parte de o publicitate foarte mare. Indiferent de numele brandului pe mine ma intereseaza calitatea produsului si raportul dintre cantitate-calitate-pret. Sunt cateva brand-uri ale caror produse le tot recumpar , precum :
○ Pensule de la Leonardo
○ Solutia de curatare pentru pensule de la Cinecitta
○ Cupio (pudra pulbere, fardurile lichide holografice, creioanele de buze, gelurile de sprancene, gene, etc.)
○ Splendor Lashes (pachete mixte de gene smocuri indifiduale, gene trio, extensii, )
○ AmaPigments, Cupio, MarkWirlen, Klepach,(pigmenti pulbere cu diferite granulatii, sclipici, glitter)
○ KikoMilano (baze pentru ten: HidraProGlow, HidraProMatte, Bright Lift Serum)
○ Milani Cosmetics – makeupshop.ro (soft blushes)
○ Estee Lauder DW (fond de ten) & Missha (BB cream)
○ Benefit 24h Brow Setter
○ ProVg (farduri individuale)
○ MAC cosmetics (pudra compacta si rujuri cremoase)
○ NYX cosmetics ( concealer “Can’t stop, won’t stop”)
○ Danessa Myricks Beauty (Tint-uri multifunctionale)
- Domeniul beauty s-a imbogatit cu endorseri. Din punctul tau de vedere, ce ar trebui sa faca un endorser beauty adevarat si nu face?
Sinceritatea este un plus pe care ar trebui sa o detina orice persoana tip influencer, persoana care devine o inspiratie pentru ceilalti. Indiferent de parerea expusa, de publicitatea creata voit sau nu unui produs/brand. Atunci cand ai o parere, trebuie sa o susti cu declaratii cat mai coerente si sincere pentru a atrage un public la fel ca tine.
- Tehnica ta preferata este…? Ce iti place si ce nu iti place/sau nu te-a convins in materie de trenduri in makeup?
Tehnici in produse uscate/cremoase.
Iubesc faptul ca a ajuns un trend naturaletea… sprancenele cat mai naturale, fire desenate, fara forme grafice, tenul luminos si “umed”, fara a fi incarcat. Look-uri cat mai bronzy, nude, cu nuante naturale, machiaje delicate in aparenta.
Nu mi-a placut niciodata ideea de “baking” a tenului. Da un aspect foarte incarcat si prea matifiat..deloc natural.
-
Produsul anului in machiaj? Makeup artistul anului in machiaj? ( din punctul tau de vedere)
Produsele destinate sprancenelor au inceput cam de 2 ani sa ramana in topul produselor cautate in acest domeniu, de la produsele de fixare a firelor naturale ,precum: sapunul (SoapBrows/AmaBeauty Soap) sau mascara de sprancene (24hBrow setter de la Benefit), pana la produsele de definire/umplere a sprancenelor : brow gel tip pomada/ fard/creion etc.
Ca makeup artist al anului, nu as putea sa aleg unul singur niciodata…. sunt un artist cu o imagine larga, sunt foarte multe stiluri de machiaj, iar pentru fiecare exista cate 2-3 makeup artisti pe care ii urmaresc si ii apreciez, si nu as putea alege dintre ei. Pot spune insa cativa dintre ei, care se afla in topul artistilor mei preferati : Olga Tomina, Piminova Valery, Dafine Neziri, Maria Lihacheva, Ortal Elimeleh, Roman Ponomarev, Nikkie Makeup, Patrick Ta, Ema Uta, Claudia Neacsu, Isabelle de Vries, Malvina Isfan, Sasha Nikolina si muuuuulti altii.