Lili Sandu, “Călătoria mea in lumea veganismului a început undeva prin 2009…”

“Călătoria mea in lumea veganismului a început undeva prin 2009 la îndrumarea unui medic naturopat, având atunci niște probleme hormonale destul de serioase. Superalimentele my All time favorite sunt cele ayurvedice: ashawagandha, maca, rhodiola.”

 

1.Sa începem cu o intrebare legata de această perioadă absolut minunata din viata ta. Îți amintești care a fost prima ta reacție și ce ai spus când ai aflat că ești însărcinată?

Aflarea vestii ca sunt însărcinată a fost pentru mine ca o mare binecuvântare. Nu ma așteptam sa văd acele doua liniuțe atunci când mi-am făcut testul de sarcina și, practic, am fost un pic socata in primele secunde… Încercam de câteva luni, dar Dumnezeu a vrut sa ne faca acum cel mai frumos cadou.

“Nu pot sa cred…“ astea au fost primele cuvinte.

 

  1. Cum îți înseninezi dispoziția în absența lui Silviu? Cum te menții frumoasă, atractivă și pozitivă? Care este rețeta ta anti-plictiseală în perioada aceasta în care situația de urgență ne obligă să #stămacasă?

Răspunsul meu este unul singur: Sarcina!

Sarcina ma tine optimista, luminoasa și fericita chiar dacă trecem printr-o perioada destul de dura psihologic. Mai sunt momente când simt ca ma las copleșită de ce se întâmpla dar exact atunci o mișcare a bebelusului ma face sa-mi revin la o stare mai buna.

Citesc, ascult muzica, gătesc, cursuri Masterclass online, meditație… cam cu asta ma ocup intr o zi. Silviu ne vizitează de câteva ori pe săptămâna pastrand distanță corespunzătoare. Sincer mi-e puțin ciuda ca nu pot călători.. Îmi programasem niște vizite in Los Angeles, o mini vacanța in Toscana cu Silviu…Acum in trimestrul al doilea de sarcina ma simt foarte bine și plină de energie fata de primul trimestru care a fost ceva mai dificil.

 

  1. Esti pasionată de Yoga. Care sunt schimbările pe care le-a produs, la modul conștient, yoga în viața ta?

Yoga a fost o practica pe care am descoperit-o când locuiam in LA. Kundalini Yoga, mai exact, pe care am practicat-o timp de 4 ani era o călătorie către partea mea spirituală oferindu-mi un echilibru între minte, corp și suflet. Aceasta se bazează nu atât de mult pe exercițiu fizic cât pe meditație și mantre. Încă ascult acele mantre și-mi induc o stare de calm și liniște.

 

“Nu vârsta este unul dintre cele mai importante criterii intr-o relație, ci timingul! Atunci când cei doi își doresc aceleași lucruri in același timp este ca și cum ai fi câștigat la loterie.”

 

  1. A fi vegană a fost o trecere naturală pentru tine? Pentru că ești vegana de multi ani. Care sunt superalimentele tale preferate, cum arată meniul tău într-o zi, de exemplu, și ce suplimente alimentare folosești? 

Călătoria mea in lumea veganismului a început undeva prin 2009 la îndrumarea unui medic naturopat, având atunci niște probleme hormonale destul de serioase.

M-am acomodat cu noul regim de viața destul de repede as putea zice și in ajutor mi a venit decizia pe care o luasem in 2010 de a ma muta in LA. Acolo este paradisul veganilor, vegetarienilor, in general al celor care au mare grija de modul lor de viața. Zic asta pentru ca sunt supermarket-uri întregi foarte bine puse la punct in care gasesti orice de la mâncare vegana super delicioasa, gătită sau raw, la sucuri și smoothie-uri, la suplimente și superalimente! In plus in jur pluteste așa un vibe placut de sănătate.

După 7 ani in care am fost strict vegana, odată cu mutarea mea înapoi in Romania mi-am readaptat și dieta. Am introdus ouăle de țara, brânza de capra și pește, dar am mai și gustat din când in când si din produse care au gluten: paste, produse de patiserie.

Eh, de când sunt in sarcinata a trebuit sa-mi reevaluez dieta, de data acesta in funcție de ce-mi cere organismul. In primele trei luni am mâncat și carne din când in când pentru ca legumele și salate nu erau o opțiune, deoarece îmi provocau greață. Acum deja in al doilea trimestru am revenit ușor la alimente mai sănătoase și pofta de carne a mai disparut.

Personal nu sunt de acord in perioada sarcinii și după ce bebe se naște sa-l privam de toate alimentele și să-l restricționăm înspre o singura dieta. Organismul( stomacul, digestia) lui este in formare și atunci trebuie sa-l inițiem practic pentru a-și forma enzimele necesare in raport cu o gama larga de alimente. Copilul va lua singur decizia când creste către ce regim alimentar se îndreaptă.

Acum mănânc multă varza acra, salate întregi de castraveți, fructe, salate cu spanac și legume, cartofi dulci la cuptor, quinoa, oua cu brânza de capra dar mai atac și un burger sau un snitzel o data la 2 săptămâni . Am noroc ca nu am pofta de dulciuri.. culmea! înainte mâncam mai multe decât acum in sarcina.

Ca superalimente my All time favorite sunt cele ayurvedice: ashawagandha, maca, rhodiola. De altfel pe blogul meu www.lilisandu.ro am articole întregi destinate acestor superalimente. Acum, in sarcina, ma limitez doar la vitaminele prenatale, dar după ce voi termina cu alăptarea, cu siguranța ma întorc la regimul de dinainte.

 

  1. “Viata bate de multe ori filmul!” Asa a fost si in cazul tau? Care a fost cel mai frumos episod din acest serial pe care abia l-ai început?

Daaaa viața bate cu mult filmul! Sincer miracolul sarcinii pe care l-am primit atunci când nu prea mai aveam speranța ca se va întâmpla natural, a fost cel mai frumos episod din serialul asta minunat.

Voi fi mama și nimic din ce am trăit și experimentat pana acum nu se compara. Este practic anul no.1 pentru mine.

 

  1. Ce a însemnat pentru tine Visul American? Ce te-a facut sa pleci si care a fost motivul pentru care ai ales totusi sa te întorci pe meleaguri natale și sa nu te lasi furata de mirajul american? 

Am luat decizia sa plec in America in 2 zile, gândindu-ma ca voi sta 2-3 săptămâni in vacanța, sa ma relaxez. Dupa ce am ajuns acolo mi am dat seama ca este o călătorie pe care trebuie sa o continui și sa o consum, locuind acolo, pentru o perioada. Era exact locul unde ma puteam redescoperi, îmi plăcea la nebunie acel LifeStyle dar si ca puteam progresa si învața mereu lucruri noi legate de pasiunile mele: actoria si nutriția. A fost o decizie curajoasa sa pun tot ce aveam in Romania in stand by și sa încep de la zero. Dar sunt ceea ce sunt azi datorită acelei decizii!

M-am reîntors acasa odată cu iubirea. L-am cunoscut pe Silviu și relația noastră evoluând înspre o legătura puternica, de suflet, ma făcuse sa realizez ca acea călătorie minunata in LA se apropiase de final. Ne-am relocat amândoi și nu-mi pare rău pentru ca suntem fericiti, indiferent de locație.

  1. Unele lucruri pe care trebuie să le facem sunt mai puțin atrăgătoare decât altele? Unele sunt banale, altele dificile. Până acum care ți s-a părut cel mai dificil lucru de făcut? 

Au fost multe lucruri dificile care mi-au dat bătăi de cap. Unul ar fi mentalitatea unora din Romania, dar poate ca cel mai însemnat a fost sa mi-iau la revedere de la tatăl meu pentru totdeauna… Sa învăț sa nu-l mai văd, aud, imbratisez..

 

  1. Care a fost cel mai frumos compliment pe care l-ai primit (in viața personală, dar și profesională)?

Hmmm ca sunt diferită!

 

  1. Un subiect ca diferenta de varsta într-o relație poate părea unul minat, dar totusi intr-un cuplu modern, consideri ca trebuie demolată această preconcepție? 

Asta este cea mai tâmpită preconceptie. Iubirea nu tine sau mai bine zis nu ar trebui sa țină cont de vârsta, culoare, statut social etc. Societatea este ipocrita. Când vine vorba despre o relație între un bărbat de 60  de ani și o fata de 25 de ani este total in acord cu “realitatea”, dar invers? este deja o problema.

Nu exista bariere atunci când te îndrăgostești! Eu personal nu mi-am imaginat ca ma voi îndrăgosti și-mi voi întemeia o familie alături de un bărbat mai tânăr ca vârsta. Si uite ca atunci când aceasta prejudecata a fost data la o parte am fost liberă sa iubesc și sa fiu fericita. Oricum nu vârsta este unul dintre cele mai importante criterii intr o relație, ci timingul! Atunci când cei doi își doresc aceleași lucruri in același timp este ca și cum ai fi câștigat la loterie.

 

  1. Goethe spunea că stilul personal creează clima, că dispoziția noastră de fiecare zi hotărăște vremea și că toți deținem o putere uriașă de a ne face viața nefericită sau plină de bucurie. Că putem fi propriul nostru instrument de tortură sau de inspirație. Ce o inspiră pe Lili dintotdeauna? Ce o face pe ea să fie unică, puternică, inconfundabilă? 

Noi înșine suntem in interiorul nostru un izvor de inspirație și autenticitate. Pe mine personal călătoriile, culturile diferite pe care le experimentez, cărțile citite, oamenii și lecțiile vieții îmi hrănesc mereu acest izvor.

 

interviu realizat de Laura Petrean