Mircea Coltoi: “Practicat organizat și riguros, înotul introduce ordine într-o zi încărcată sau haotică.”

Înotul este recomandat pentru funcțiile sale sanogenetice sau recreativ-ludice. Alegem înotul, dintre multe alte discipline sportive, pentru că ne pare ușor, relaxant si cu numeroase influențe pozitive. Înotăm pentru că devenim armoniosi fizic și psihic. Despre toate acestea si chiar mai mult decat atat, in interviul nostru cu Mircea Coltoi.

 

Prima intrebare este una de incalzire: cine este Mircea Coltoi performerul si, mai ales, cine este Mircea Colțoi antrenorul?

In momentul de fata Mircea Coltoi este un fost inotator si triatlonist de performanta, fost luptator al Brigazii Antiteroriste, trecut in rezerva, si actualmente profesor de inot la  clubul Bucharest Sport Club Elite si inotator la competitiile masters. Sunt extrem de mandru de ceea ce sunt dar si mandru sunt ca am devenit antrenorul unui sportiv cu dizabilitati, Octavian Ilina, impreuna cu care visez si muncesc zi de zi la indeplinirea visului suprem …participarea la Jocurile Olimpice 2021!  Impreuna facem 3 antrenamente pe saptamana, participam la concursuri de triatlon si alergare cu o bicicleta special adaptata nevoilor lui.

Sa presupunem ca ai in fata un public cu varste extrem de variate, intr-un amfiteatru, in afara bazinului de inot, care ar fi argumentele tale de promovare a sportului si a inotului, in mod special?

  1. Cel mai important argument: Inotul poate salva vieti! A ta si a altora, daca tu stii sa inoti
  2. Este sportul cel mai complex si mai noninvaziv (accidentari 0 )
  3. Este sportul tuturor varstelor

 

Care sunt beneficiile inotului de la un copil pana la un adult care nu a mai facut inot, dar isi doreste sa invete, fie si mai tarziu?

Somatic, înotul prelucrează diferențiat toate grupele musculare. Solicitarea redusă asupra aparatului osteoarticular contribuie la îmbunătățirea activității musculare și asigură accelerarea creșterii în perioada copilăriei. Funcțional, si acest lucru este dovedit de nenumarate studii, activitatea acvatică crește imunitatea și determină, în timp, dezvoltarea unei inimi tipice. Bradicardică și hipertrofiată, ea răspunde consensual la eforturi aerobe, favorabile longevității. De asemenea, prin influența voluntară asupra ritmului respirator, prin dezvoltarea musculaturii inspiratorii și creșterea consumului de O2, înotul favorizează schimburile nutriționale dintre sânge, inimă și țesuturi, cu efecte benefice de ordin respirator și circulator.

 

În plan psihic, valențele acestui sport sunt bine-cunoscute.  În perioadele creșterii și dezvoltării, influențele sale sunt stabilizatoare, înotul având un caracter formativ. Dar el poate avea și caracter terapeutic, fiind frecvent recomandat în profilaxia stresului.

Facem înot de performanță pentru că acest sport „dă viață zilelor”! Îndrăgim înotul, un sport atât de spectaculos, cu numeroasele sale probe olimpice și atâția idoli.

Practicat organizat și riguros, înotul introduce ordine într-o zi încărcată sau haotică.

De exemplu, la pubertate, cadeții sunt tumultoși și se maturizează heterocronic. Pubertatea sau nubilitatea se caracterizează prin modificări rapide și creșteri explozive în greutate și înălțime, ce implică instabilitate comportamentală, atitudini schimbătoare, treceri de la o stare la alta: de la hotărâre la nehotărâre, de la îndrăzneală la timiditate, de la interesul pentru o anumită activitate la indiferență totală. În această perioadă a vieții, înotul favorizează contactele sociale și coeziunea în echipa sportivă, aducând valori esențiale: respectul față de sine și față de ceilalți, voința, motivația pentru efort, pentru mișcare în general. Înotul oferă sportivilor aflați în perioada furtunilor vegetative posibilitatea de a-şi diminua tensiunile și introspecțiile fluctuante. Acum, succesul le consolidează încrederea în forțele proprii, iar prin sport, ei învață să prețuiască victoria, dar și să înțeleagă înfrângerea…un lucru pozitiv pentru întreaga viață!

Înotul devine astfel un veritabil suport al vieții psihice, ce dezvoltă treptat o „conștiință ecologică”, un Sine puternic, un mecanism psihologic favorabil integrării echilibrate în plan social

Primul meu contact cu inotul, la bazinul de la 23 August a fost la varsta de 5 ani cand parintii au decis ca trebuie si ca ma va ajuta sa stiu sa inot. Am invatat repede mi-a si placut foarte mult iar in a doua a vara consecutiva de lectii antrenoarea de la acea vreme (a ramas pana cand eu m-am lasat te inot ) doamna Georgeta Cerbeanu a vorbit cu parintii mei ca sa continui inotul la Scoala cu program sportiv Emil Racovita. Asa am mers pe acest drum pana in clasa a XII-a ca inotator de performanta, apoi am ajuns la o rascruce pentru ca am vrut sa schimb clubul si m-am lovit de un refuz. In acelasi an am fost legitimat la acelasi club Steaua, dar la sectia de Triatlon! Am continuat cu aceasta disciplina pana la titlul de Campion National, iar dupa aproximativ 5 ani am fost chemat si angajat in cadrul fortelor speciale. In toata aceasta perioada de 15 ani nu am stat departe de inot, de bazine, de apa absolvind cursurile Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport si profesand ca instructor de inot la diferite bazine si piscine din Bucuresti.

 

Iti mai amintesti cu exactitate prima ta lectie de inot? Dar primul titlu important pe care l-ai obtinut?

Aveam  9 ani cand am participat la Campionatele Nationale de inot de la Brasov si tin minte ca ieri ca am castigat 2 metalii de aur impreuna cu stafeta de 4x50m craul si 4x50m mixt. Iar primele lectii de inot ca profesor le-am tinut sub atenta indrumare a Dnei Cerbeanu la bazinul 23 august. Sa tot fie vreo 17-18 ani de-atunci!

 

Unde te pot gasi parintii care au copii doritori sa invete sa inoate? Care sunt criteriile? Costurile, programul?

Sunt la Bazinul Olimpia / Pantelimon 28 A –  Bucharest Sport Club. Iar pentru orice informatii legate de orarul cursurilor si de costurile lectiilor www.bsc.com.ro

Stiu ca Pustiul tau iti calca serios pe urme si a trecut in activitate de performanta. Ce inseamna pentru tine sa-ti vezi fiul jucand?

Multumesc pentru intrebare. Am doi copii, un baietel de 11 ani si o fetita de 7ani. Baietelul practica handbalul de performanta la clubul CSM Bucuresti unde a inceput sportul la varsta de 6 ani cand era in clasa 0.  Da, este un sentiment deosebit, unic si pe care orice parinte care a facut sport il poate simti vazandu-si copilul facand sport la un nivel inalt . Baiatul meu, Darius stie sa inoate, a mers o perioada scurta la fotbal, apoi la karate. A urmat drumul pe care eu, impreuna cu sotia mea ni l-am dorit pentu el vazand si simtind ca are aptitudini si este un copil motric.

 

In ce masura calitatile tale de sportiv, nu doar ca ti-au modelat frumos caracterul, dar te-au si ajutat in activitatea ta profesionala? Cum i-ai incuraja si pe altii in acest directie?

Pff …eu zic ca intr-o mare proportie calitatile sportive m-au ajutat in modelarea caracterului, dar si in activitatea profesionala. Practicand de mic una sau mai multe discipline sportive vei avea un set de reguli si vei fi o persoana disciplinata, responsabila. Nu mai zic de un trup armonios cum numai inotatorii pot avea!


Pe Mircea il puteti gasi pe:
Facebook si Instagram