Nu doar pielea, ci toate organele reacționeaza la emotie, direct sau indirect

de Laura Busuioc, specialist în estetica faciala, trainer, fondatorul conceptului Frumusețe 3D: corp-minte-suflet.

Dupa o formare continua de peste 23 de ani, in domenii ca: cosmetica, dermato-cosmetica, training in estetica, psihologie si terapii alternative, am conectat din toate aceste specializari, cunostinte ce au dus la propriul concept despre frumusete si tinerete. “Frumusete 3D”, adica frumusete tridimensionala: corp – minte – suflet.

Chiar daca frumusetea a luat diferite forme in functie de perioada istorica si de tara, mereu a existat o preocupare pentru frumos. Insa nu putem sa vorbim despre frumusete daca nu suntem sanatosi. Cum acest concept este subiectiv si mai mult filozofic, am ales sa ma preocup de mentinerea tineretii si de metode de intinerire ca o consecinta directa a sanatatii pielii cat si a unei ”igiene mentale si emotionale”. Acest lucru devine mult mai complex astazi, cand stilul de viata este unul alert si procesul de imbatranire poate fi accelerat de mai multi factori interni si externi dar si de stres, ganduri negative si emotii distructive.

Insa tot ca o consecinta a evolutiei, apar si multe solutii, abordari si tratament diferentiate, abordarea fiind personalizata de la pacient la pacient.  Echipamentele dermato cosmetice si tratamentele non-invazive sunt o solutie imediata si pe termen lung a sanatatii pielii. In felul acesta aducem starea de bine atat la nivel fizic, cat si psihic si emotional. Astfel putem sa facilitam adoptarea unui stil de viata sanatoasa si frumoasa!

 

Cel mai bine am surprins acest concept de sanatate si frumusete prin urmatoarele afirmatii:

    • Arat frumos – gandesc frumos – simt frumos.
    • Gandesc bine – ma simt bine – arat bine.
    • Am ganduri frumoase si armonioase – am sentimente frumoase si armonioase – am corp frumos si armonios.

 

“Legatura dintre minte si corp poate fi considerata cea mai importanta redescoperire a medicinei moderne.”

 

Cand vorbim despre somatizare ne gandim la corp, la suferintele care apar sub diverse forme si afecteaza partea fizica, bolile de piele fiind un exemplu destul de des intalnit. Spre deosebire de restul organelor care functioneaza intr-un mediu protejat si controlat, pielea este cel mai vast organ expus. Astfel, simtim si reactionam la lumea din jurul nostru si asta se vede pe piele . Acest organ exprima de multe ori ceea ce noi nu putem spune, ce nu putem pune in cuvinte pentru ca este prea greu.

De fapt, pielea noastra are o viata emotionala proprie, incarcata de sentimente pe care le-am evitat, pentru a ne proteja de durere si  atunci, ea simte si trage un ”semnal de alarma”.

 

Un semnal de alarma este si daca se amelioreaza sau se inrautatesc fara o cauza anume, cand intampini dificultatile in a respecta indicatiilor primite din partea medicului, cand esti preocupat obsesiv pentru problema dermatologica pe care o consideri fara rezolvare. O boala dermatologica iti poate spune ca iti lipseste protectia sau afectiunea sau poate reprezenta o furie negata. Ai tendinta sa respingi toate traumele din trecut care sunt mult prea coplesitoare si nu pot fi tolerate de catre mecanismul tau psihic, insa pielea ta isi aminteste. Mai mult de atat, incearca sa rescrie istoria, iti trimite semnale ca ceva lipseste, ca n-ai primit ce trebuia la momentul potrivit, iar acel gol continua sa te afecteze chiar daca tu nu constientizezi.

Uneori, ii revine pielii tale rolul de a exprima adevaruri interzise, cum ar fi faptul ca nu esti perfecta sau ca ai sentimente si ganduri care nu corespund imaginii de sine. Astfel de semnale apar si daca eziti sa inchizi un capitol din viata ta, pentru ca anumite nevoi nu au fost indeplinite. Problema nu o reprezinta sentimentele, chiar daca ele pot provoca uneori disconfort si chiar durere, daca sunt traite nu devin patologice. Problema sta in incercarile tale pentru a te proteja de ele, fuga continua ca nu cumva sa te ajunga din urma.

Datorita relatiei ei stranse cu sistemul nervos, pielea este foarte sensibila si la evenimente emotionale. Mai mult ca sigur ati observat, urmatoarele exemple în care pielea devine palida și umeda cand ne este frica si se imbujoreaza cand suntem stajeniti.

Nu doar pielea, ci toate organele reacționeaza la emotie, direct sau indirect.

 

 

Cercetarile din domeniul medicinei au facut legatura intre o minte tulburata si un corp chinuit. Emoțiile, gandurile și convingerile ne pot imbolnavi la fel de bine, pe cat ne pot vindeca. Pielea este un organ important pentru exprimarea emotiilor si acest fapt este bine cunoscut cand apare inrosirea, ca semn al rusinii si pruritul, ca semn al nerabdarii. . Anumite schimbari produse in mod reflex la nivelul pielii, cum sunt paloarea, inrosirea si transpiratia, sunt parti constituiente ale starilor emotionale de furie si teama.

Conform lui Joseph v. Klauder „psihicul exercita o mai mare influenta asupra pielii decat asupra oricarui alt organ…”Observatiile sale clinice, fundamentate cel mai bine cu privire la manifestarile cutanate, ca parte a simptomatologiei nevrotice, cuprind sindroame ca neurodermatita, eczema, edemul angionevrotic, urticaria si pruritul. Alti specialisti mai mentioneaza si influenta factorilor emotionali in seboree, dishidroza si psoriazis.

Scarpinatul are si el o mare importanta in aceste boli. Studiile psihanalitice arata ca factorul determinant in scarpinat il reprezinta pulsiunea ostila, care, datorita sentimentelor de vinovatie create, este deviata de la obiectul sau initial si directionata impotriva propriului sine.

In urticarie, o corelatie specifica cu plansul reprimat a fost descrisa de psihologii Saul si Bernstein. Ca si in asm, cu care urticaria are o relatie intrinseca atat din punct de vedere clinic, cat si psihodinamic, inhibarea nevoii dependente fata de un obiect parental este o descoperire evidenta. Acest lucru, corelat cu faptul ca, cei mai multi dintre pacientii suferind de urticarie nu pot plange cu usurinta si ca atacurile de urticarie dispar brusc dupa o scurta perioada de plans, constituie o dovada in plus a legaturii stranse care exista intre reprimarea plansului si urticarie. In toate sindroamele cutanate insotite de prurit ia nastere un cerc vicios. Scarpinatul permanent duce la modificari ale structurii pielii si la sensibilizarea ei, ceea ce va duce si la cresterea pragului de sensibilitate al terminatiilor nervoase la factorii externi (lichenizare). Prin urmare, o sursa somatica este adaugata la stimulul psihologic ce determina scarpinatul, iar acest lucru duce la continuarea scarpinatului, care la randul sau determina accentuarea modificarilor structurale care il determina. Procesul eficient in tratarea unor astfel de sindroame cutanate necesita un tratament psihologic, (in functie de gravitate combinat cu un tratament somatic). In multe dintre cazuri prevenirea mecanica a scarpinatului prin diferite masuri de protectie, in special pe durata noptii, este indispensabila pentru stoparea cercului vicios. In acelasi timp psihoterapia se adreseaza factorilor emotionali adiacenti, prin diminuarea vinovatiei, ostilitatii sau altor cauze, astfel incat leziunile pielii sa se vindece si sa nu reapara.

Frumusetea fizica cuprinde: tratamente faciale personalizate in functie de nevoiele pielii si de obiectivele de frumusete al clientei, lifting fara bisturiu, tratamente contra acneei si contra petelor pigmentare.

Din punct de vedere anatomic, in cele mai multe cazuri, acneea este produsul unor pori congestionati, o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecreti a glandelor sebacee. Pe fata, pe gat şi pe spate se regasesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanta uleioasa, numita sebum, ce ajuta pielea sa fie impermeabila si o ajuta sa nu se usuce. E bine sa stim ca acneea nu este cauzata de infectii, dar cu toate astea infectiile pot inrautati situatia.

Astfel, acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele moarte de la surafata pielii, sebumul in exces, inmultirea bacteriilor, o componentă hormonala.

Acneea cauzeaza pe langa disconfortul fizic un impact major si asupra vietii sociale. Mai ales asupra tinerilor, foarte preocupaţi de aspectul lor fizic. Din pricina acneei se pot simti stanjeniti, tind sa evite contactele vizuale, se retrag, uneori pană la izolare. Din teama de a nu fi respinsi si evaluati negativ, tind sa evite interacţiunea, mai ales cu persoane de sex opus, pentru ca se simt neîncrezatori.

Acneea are o putere speciala de a chinui. Ea altereaza infatisarea, poate cauza o rusine extrema si o stare de izolare. O persoana care sufera de acnee severa si are mai putini prieteni decat si-ar dori, ar putea crede ca nu are prieteni deoarece pielea arata groaznic dar dupa o autoanaliza s-ar putea sa devina clar faptul ca avea mai putini prieteni inca inainte de aparitia bolii.

Din punct de vedere psiho-emotional, daca suferiti de acnee este un semn ca aspecte din interiorul nostru, pe care le-am reprimat ca teama, insecuritatea sau rusinea incearca sa rasara si sa devina vizibile. In perioada adolescentei, probabil ne reprimam sexualitatea de teama necunoscutului; acneea este un semn al rezistentei inconstiente la contactele apropiate cu altii.  Aceasta manifestare a conflictului interior se afla în spatele debordarii granitelor impuse de ego-ul nostru.

Uneori un soc, un accident sau eveniment marcant pot fii declansatoare.

Prima regulă a sanatatii pielii este un ritual zilnic de curatire dimineata si seara cu produse specific. Apoi, pentru a mentine igiena fetei este important sa schimbi de doua ori pe saptamana fata de perna pentru ca raman microbi, transpiratie şi, tocmai de aceea, este esenţial saio speli des şi la temperaturi cat mai ridicate.

Tratamentul acneei, complex şi personalizat, tinand cont de istoricul medical si estetic al fiecaruia: extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau dupa varsta pacientului.

Alegerea tratamentului ofera mult mai mare diversitate la momentul acesta, poate sa ramana alopat si cuprinde: antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormoni sau retinoizi sau prin alegerea medicinii alternative, forme de terapii holistice care implica si suport psihoterapeutic si o abordare la nivel fizic si psiho-emotional.

Printre cele mai noi tratamente puse la dispozitia pacientilor in estetica, se numara: laserele chirurgicale si terapia cu lumina (IPL, UV sau LED). Extractia pustulelor se face cu un ”aspirator de cosuri” si astfel se evita leziunile postacneice si curatarea porilor este mai profunda. Peelingurile chimice, corect executate sunt tratamente care pot sa ajute in mod real pacientul.

Acneea poate fi ameliorata insa e greu de combatut cu ajutorul unor tratamente naturale, pregatite acasa. In primul rand, uleiurile esenţiale sunt extrem de benefice: uleiul de levantica, de cuisoare, de arbore de ceai sau miere care impreuna cu scortisoara macinata  se amesteca pana se obtine o pasta. Tot mierea poate fi amestecata cu pulbere de nalba pentru o masca care se aplica în perioada premenstruala.

Fata se poate spala si cu ceai de galbenele concentrat sau cu ceai de urzica. Ceaiul de urzica sau de galbenele se poate consuma de 2 ori pe zi, timp de cateva saptamani.

Un produs ce poate fi folosit zilnic, cu efecte pozitive asupra tenului si impotriva cosurilor, este sapunul cu sulf.

Coaja de portocala, lamaia, usturoiul, castravetele sau sucul de coriandru si menta sunt alte tratamente naturiste pentru zonele afectate de acnee.

 

Alte afectiuni des intalnite si neplacute estetic, mai sunt:

Eczemele sunt o indicatie ca un factor emotional sau inconstient va irita si trebuie sa lupte cu constientul. Puteti, de asemenea sa rezistati la ceva; poate va simtiti amenintati sau raniti. Aceste sentimente vor interveni numai atunci când ridicati bariere si încercati sa trageti linii prea rigide între voi si ceilalti. Deveniti constienti ce anume va cauzeaza aceasta iritatie si integrati-o în viata dumneavoastra. Odata ce nu veti mai avea nevoie sa ridicati astfel de bariere veti fi capabili sa iubiti si sa întelegeti ceea ce ati gasit odata ca fiind atât de amenintator.

Psoriasis-ul este ca o suita de armuri care sunt “îmbracate” în mod special de persoane foarte senzitive si tematoare, cu latura emotionala foarte pregnanta. Nimic nu poate fi lasat sa intre sau sa iasa în aceasta armura impenetrabila. Prin aceste simptome se manifesta o dorinta de apropiere si, în acelasi timp, o frica de intimitate.

Depresiile nervoase si durerile indica faptul ca trebuie sa va deschideti sufletul, chiar daca asta înseamna sa deveniti vulnerabil. Deschideti-va catre viata indiferent ce forma întâlniti. Fiti pregatiti pentru disconfort si durerea pe care o puteti simti, dar nu deveniti înspaimântati si nu va închideti în sine. Observati cu simplitate ce se poate întâmpla si în curând, durerea va va lasa.

Negii sunt un indiciu ca ati descoperit un aspect urât al sinelui si acesta va face sa va simtiti vinovat. Realizati ca orice înauntrul vostru este o expresie a jocului vietii în toate formele sale. Din acest motiv, orice lucru are dreptul sa existe si este frumos în felul lui, mai ales daca veti înceta sa condamnati ceea ce nu va place. Dumneavoastra însiva sunteti frumos si dornic de dragoste.

Exercitiile de relaxare si de respiratie, de vizualizare a unui ten frumos si sanatos, a mediului ideal, exercitiul ”avantajelor”  – avantajele pe care le aduce afectiunea dermatologica, sunt doar cateva dintre tratamentele de suport in tratarea si ameliorarea aspectelor patologice.

Pielea ta ce vrea sa-ti transmita?

Mai multe detalii: