Recunosc că scriu acest articol cu un soi de entuziasm nefiresc pe care-l pot pune pe seama unui episod PTSD(post traumatic stress disorder) dar și a solicitării unei prietene. Așadar, să virăm spre ceea ce ne doare cel mai tare conform rezoluțiilor lui 2020: să fim (mai) slabe și mai fit&form începând de exact ieri.
Voi subestima în mod evident creativitatea noastră de șarlatane în a ne camufla voluptuosul surplus la cântar în piese vestimentare mai pe vintage așa că tot e în trend acum chiloții până dincolo de buric sau outfiturile supradimensionate(altă șmecherie de modiste în a nu ne ține promisiunile contractuale față de dietă). Și voi trece direct la subiect. De ce e important să ai în cap un desire mapping când vrei să slăbești? Cât de mult contează direcția corectă pe care ți-o pot da un antrenor calificat sau un nutriționist? Și de ce e bine să ai un sparring partner la antrenamente (no pain, no gain) și nu pe prietena ta care e nevorbită de o lună.
KIT-UL MEU DE SUPRAVIEȚUIRE PE FRONTUL SLĂBITULUI ȘI NU NUMAI
Cine vine și spune că ținutul dietei e floare la ureche este un mincinos. Dieta fără un dram de suferință inclus, nu există. Să faci doar window shopping când treci pe lângă un millefeuille fabulos sau pe lângă o Pavlova(un meringue care poartă, culmea, numele unei faimoase balerine ruse, Anna Pavlova) nu e treabă simplă, de exemplu. Csf? Ncsf! Scrâșnești din dinți, ai imaginea desertului întipărită pe retina și mergi mai departe, înghițind în sec. Asta determinare. Să te trezești odată cu cocoșii și să pornești nemachiată spre sală, asta e curată nebunie. Să cântărești porțiile, să faci combinații corecte, să asculți ce îți spune antrenorul tău și, mai ales, să fii consecventă – asta da disciplină. Dietă fără sport nu există și nici viceversa, să fie clar! așa că învață să aștepți cu răbdare rezultatele, bucură-te cu voce tare când le obții și vei găsi resurse și mai mari în a continua.
CE A FUNCȚIONAT (LECȚIA PERSONALĂ)
Pentru mine au contat învățăturile lui IONUȚ SILVIU CREȚU, ANTRENOR DE FITNESS ȘI CULTURISM(my personal coach, îl găsești pe instagram #yourpersonalfitnesstrainer). Le impart cu tine, cea care citești acum acest articol, spunându-ți că, acum, la un an distanță mi s-au imprimat și știu când merg la cumpărături ce am de pus în coș și de ce. Ar fi o nerușinare să spun că nu am măcar o zi în care mă gratulez, deh, cu câte o interdicție.
În fond, ce ar mai fi viața asta fără pic de încălcare a regulilor?
Iată învățăturile.
Se respectă, pe cât posibil, aceleași ore de masă pentru mic dejun, prânz și cină.
MIC DEJUN:
- Cereale integrale(citește eticheta cu atenție: să fie cereale fără zahăr)
- Lapte degresat
- Iaurt degresat
- Brânză degresată
- Ouă fierte(fără gălbenuș)
- Șuncă de pui/de curcan
- Pâine neagră cu semințe, integral, secară, orez expandat
- Legume: roșii, castraveți, ardei, linte
GUSTARE 1:
- Fructe: încep cu fructul-legumă: avocado și continui cu:
- banane,
- ananas,
- portocale
- lamiae
- nectarine
- căpșuni
- cireșe
- pepene verde/galben
- smochine
- curmale
- mango
- nuci
- migdale
- caju
- unt de arahide
PRÂNZ:
- Piept de pui la grătar, curcan
- Pește
- Vită
- Ton
- Orez
- Paste integrale
- Cartofi natur
- Spanac
- Porumb
- Fasole
- Cartofi dulci
- Spanac
- Ciuperci
- Măsline
- Mazăre
- Soia
- Linte
- Legume – galeria nevinovatelor se regăsește în paranteză(roșii, castraveți, broccoli, conopidă, ceapă, morcov, țelină, salată)
CINA(nu mai târziu de 19.30)
- Pește
- Fructe de mare
- Lapte degresat
- Iaurt degresat
- Salate cu legume
- Pui
- Brânzeturi light
- Ou
- Linte
FĂRĂ FĂRĂ nici o dietă nu ar avea farmec:
- 2-3l de apă pe zi
- porția nu trebuie să depășească 200grame
- gustările dintre mese vor fi din nuci, migdale, fructe uscate, alune, fistic, fructe proaspete sau iaurt (NU covrigi, chipsuri, produse de patiserie)
- fără sucuri carbogazoase sau sucuri cu îndulcitori
- fără pâine din făină albă
- fără dulciuri
- fără zahăr
- fără prăjeli(doar grătar sau cuptor)
- fără carne tocată
Paste, cartofi și orez de preferat doar în zilele cu antrenament.