de Corina Allan
RETINOL
Retinolul este un ingredient care nu are nevoie de introducere. Folosit în produsele cosmetice de mai bine de 40 de ani, cu o mulțime de studii care îi dovedesc efectele benefice pentru piele, retinolul este cu adevarat cel mai popular ingredient din industria cosmetică.
Retinolul este de fapt întreaga moleculă de vitamina A în forma ei pură și este unul dintre cele mai eficiente ingrediente pentru reducerea ridurilor și imperfecțiunilor, pentru uniformizarea culorii pielii și îmbunătățirea fermității acesteia. Retinolul este un ingredient cell communicating cu rol antioxidant și principala lui acțiune în piele este de a comunica celulelor pielii să se comporte mai normal.
Radicalii liberi, cauzați în special de radiațiile solare și poluanți, sunt principalii factori care contribuie la apariția semnelor de îmbătrânire a pielii: riduri, hiperpigmentări, pierderea fermității și luminozității naturale. Retinolul este unul din ingredientele care poate opri radicalii liberi reducând stresul oxidativ și poate, într-o anumită măsură, să repare daunele cauzate de radicalii liberi.
Retinolul este cunoscut în special pentru beneficiile anti-aging, însă el este eficient și în reducerea episoadelor acneice, în reducerea hiperpigmentării cauzate de erupții și chiar pentru a îmbunătăți aspectul porilor dilatați.
Practic retinolul ajută celulele pielii să funcționeze mai bine și să fie mai sănătoase, iar acest lucru se vede ca rezultat în toate aspectele tenului: textură mai netedă, culoare mai uniformă, piele mai fermă, cu aspect mai tânăr.
Pentru a obține rezultate vizibile folosind un produs cu retinol (sau orice alt ingredient activ), nu uita:
Aplică protecție solară în fiecare zi din an, SPF 30 sau mai mare. Fără o protecție eficientă, nu doar vei anula efectele retinolului, dar vei obține o reacție adversă severă.
Alege o formulă care să includă un complex de ingrediente benefice – nici măcar faimosul retinol nu este miraculos și nu oferă rezultatele sperate într-o formulă mediocră. Vitamina C, peptidele, ceramidele, aminoacizii, antioxidanții, sunt exemple de ingrediente care acționează în sinergie cu retinolul și sunt incluse în produse de tip cremă hidratantă, ser, booster, tratament.
Folosește retinolul consecvent, cu o frecvență pe care tenul tău o tolerează, la care observi rezultate fără efecte adverse. Nu vei avea rezultatele dorite dacă folosești retinol doar toamna și iarna și nici dacă aplici retinol de 2-3 ori în fiecare lună. Idear ar fi să găsești produsul și concentrația de retinol pe care o poți aplica de cel puțin 3-4 ori în fiecare săptămână, fără efecte adverse.
Alegeri potrivite pentru tenul tău
Efectele retinolului se observă de la concentrație foarte mică, 0.01%, iar concentrația maximă la care beneficiile sunt mai mari decât potențialele efecte negative este 1%. În general concentrațiile mici și medii sunt bine tolerate zilnic, dar la concentrația de 1%, retinolul este un ingredient care se aplică cu frecvență redusă.
Concentrații mici – Retinol 0.01% – 0.1%
Ideal pentru persoanele care încep să folosească retinol și doresc să întârzie apariția semnelor de îmbătrânire a pielii și să îmbunătățească aspectul și culoarea pielii. Se aplică în fiecare zi.
Clinical Ceramide Enriched Firming Moisturizer
Cremă hidratantă cu 7% vitamina C, ceramide și retinol 0.1%, infuzată cu ingrediente calmante pentru piele: panthenol și licorice. Formulă complexă, cu multe ingrediente active, cu aplicare zilnică, pentru tenul afectat de semne de îmbătrânire.
Concentrații medii – 0.1% – 0.5%
Ideal pentru persoanele care au folosit deja concentrații mai mici și doresc să reducă liniile fine, porii dilatați, erupțiile și hiperpigmentările cauzate de soare sau de acnee.
First Aid Beauty Skin Lab Retinol Serum 0.25% Pure Concentrate 30ml (Sensitive/Beginner)
Conține 0.25% retinol, acid hialuronic, vitamina C și peptide într-o formulă cu ingrediente calmante pentru piele: colloidal oatmeal și aloe vera. Are textură de loțiune lejeră, se absoarbe ușor în piele și este ambalat în recipient cu pompă airless.
Clinique Fresh Pressed Overnight Booster with Pure Vitamin A (Retinol)
Conține retinol 0.3% într-o formulă cu peptide, antioxidanți potenți extrași din plante și ingrediente reparatoare. Are textură siliconată, produsul este formulat ca un booster, se folosesc doar câteva picături la fiecare aplicare, împreună cu o cremă hidratantă. Ambalajul produsului este inovativ, retinolul este separat de restul formulei, în acest fel se păstrează nealterat și se activează când se începe folosirea produsului – prin îndepărtarea foliei de protecție.
Concentrații mari – 0.5% – 1%
Ideal pentru persoanele care au deja experiență cu retinolul și doresc să reducă semnele avansate de îmbătrânire a pielii, să stimuleze neocolagenul și să obțină un ten cu aspect mai tânăr și mai sănătos.
Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment
Conține antioxidanți potenți, vitamina C și E, ingrediente reparatoare, peptide, proteine vegetale și ceramide, cât și o concentrație mare de retinol (1%), într-o bază de loțiune cu textură lejeră și eliberare treptată a retinolului în piele pentru o absorbție optimă.
Conține ingrediente hrănitoare și calmante pentru piele cum ar fi licorice, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, allantoin, Salix Alba – scoarța de salcie, care ameliorează roșeața și previn apariția iritațiilor. Toate aceste ingrediente active sunt încapsulate într-un recipient special, cu vacuum, care nu permite aerului și luminii să afecteze eficiența formulei.
Metode de aplicare pe piele și folosire în rutina zilnică pentru retinol
Recomandările de mai jos se aplică în general produselor cu ingrediente active. Înainte de a folosi un produs cosmetic nou, citește cu atenție și urmează instrucțiunile de folosire prezentate pe eticheta produsului.
Indiferent de concentrație și chiar dacă ai mai folosit retinol, când alegi un produs nou cu retinol, acordă atenție deosebită la primele 3-4 aplicări. În general se recomandă aplicarea retinolului în concentrație medie și mare doar seara, pentru a reduce riscul efectelor adverse.
Aplică retinolul pe o zonă mică de piele, seara, urmărește reacția pielii în zona aplicării, timp de 3-4 zile. Retinolul cauzează de multe ori reacții adverse întârziate, care apar după 2-3 zile de la prima aplicare. Este mai bine să ai răbdare și să dai timp pielii să se acomodeze cu retinolul decât să repari o iritație cauzată de aplicări prea frecvente.
După testarea toleranței pielii la noul produs, poți începe cu o aplicare săptămânală dacă ai ales un retinol în concentratie mai mare de 0.5% sau cu aplicări de 2-3 ori în fiecare săptămână dacă ai ales un retinol în concentrație mai mică. Treptat poți crește frecvența de aplicare în funcție de toleranța pielii tale.
Tratamentele cu retinol 1% se pot aplica seara, înainte de crema hidratantă pe care o folosești de obicei. Dacă vrei ca retinolul să se asimileze mai încet în piele și să reduci astfel potențialul iritant, poți să aplici tratamentul cu retinol după ce ai aplicat crema hidratantă de seară sau poți chiar să combini crema hidratantă cu tratamentul și să aplici combinația pe ten.
Crema hidratantă, mai precis lipidele din crema hidratantă, acționează ca un buffer pentru retinol. Nu există diferențe în rezultatele observate după folosirea retinolului în combinație cu sau după crema hidratantă, retinolul acționează la fel, doar timpul de asimilare în piele diferă.
Reacții adverse observate după folosirea retinolului
Deși este un ingredient superstar în suita ingredientelor anti-aging, retinolul nu este tolerat de toate persoanele care îl folosesc și poate cauza efecte adverse dacă nu este folosit corect. Cu cât concentrația de retinol este mai mare, cu atât potențialul iritant și probabilitatea ca pielea să nu tolereze produsul este mai mare. Formulele cu retinol încapsulat, cu eliberare treptată și formulele care includ ingrediente antiiritante și calmante pentru piele au potențial iritant redus.
Cele mai frecvente efecte adverse ale retinolului sunt: descuamări, roșeață, usturime sau chiar erupții și sensibilizarea pielii pe termen lung. Efectele adverse nu sunt semne că retinolul funcționează, dimpotrivă, sunt semne că pielea este afectată de iritație.
Retinolul nu este un exfoliant așa cum este acidul salicilic sau glicolic, retinolul este un ingredient cell turn-over care stimulează regenerarea celulară! Scuamele (denumite popular coji) care apar pe piele după folosirea retinolului arată faptul că pielea nu este hidratată suficient.
Pentru a reduce riscul apariției iritațiilor urmează recomandările de mai sus – începe cu o concentrație mică, testează produsul, crește frecvența de aplicare în funcție de reacția pielii și nu uita să aplici protecție solară în fiecare zi din an, indiferent de anotimp.
De asemenea, este bine ca în serile în care folosești retinolul, să nu aplici alte produse cu ingrediente active, în special exfolianți AHA sau BHA, cel puțin până când știi cu siguranță că pielea ta tolerează aplicarea retinolului și a altor ingrediente active.
Pentru că retinolul este unul din cele mai instabile ingrediente – mai instabil în concentrație mai mare, ambalajul produsului ales contează foarte mult. Evită cremele la borcan care expun produsul la lumină și aer de fiecare dată când este folosit și alege produse ambalate în tub opac, care protejează retinolul și îi asigură eficiența pe toate durata folosirii. 1% retinol este de obicei ambalat în recipiente cu pompa airless.
Retinolul are culoare gălbuie, de aceea toate produsele care conțin retinol și nu au coloranți în formulă, au culoare gălbuie.
Nu uita, atunci când alegi un produs cu retinol, contează ambalajul, concentrația retinolului în formulă, complexitatea formulei și reacția pielii după folosire.
Nu confunda retinolul cu vitamina A uleioasă, aceasta din urmă este de fapt un derivat de vitamina A, retinyl palmitate. Nu confunda derivații de retinol sau hydroxypinacolone retinoate (granactive retinoate) cu retinolul, chiar dacă au efecte benefice asupra pielii, nu au nici pe departe efectele retinolului.
Retinol în timpul sarcinii și alăptării
Deși nu există studii care să dovedească potențialele efecte secundare ale retinolului, în timpul sarcinii și pe perioada alăptării, este mai bine să eviți produsele cu retinol, în special cele care au concentrații medii și mari. Această restricție a retinolului se datorează asocierii cu retinoizii farmaceutici despre care se știe cu siguranță că au efecte teratogene asupra fătului. Dacă folosești retinol 1% și afli că ești însărcinată, trebuie doar să oprești folosirea produsului și îl poți relua după sarcină și alăptare. Întotdeauna cere sfatul medicului dacă ești însărcinată și vrei să folosești ingrediente active pe piele.
BAKUCHIOL
Spre deosebire de retinol, bakuchiol este un ingredient relativ nou în industria cosmetică, studiile care îi dovedesc beneficiile asupra pielii nu sunt multe și nu sunt mai vechi de 7 ani. Totuși, acest ingredient a devenit foarte repede vedetă în categoria de active anti-aging pentru că acele puține studii independente sunt impresionante.
Bakuchiolul este un ingredient natural, extras din planta Psoralea corylifolia, plantă care provine din India și care este folosită în medicina tradițională Ayurveda – a fost pentru prima dată izolat din plantă în 1966. Bakuchiolul este un antioxidant chiar mai puternic decât retinolul și de multe ori este prezentat ca alternativă naturală la retinolul sintetic, însă deși beneficiile celor 2 ingrediente sunt asemănătoare, nu sunt identice.
Spre deosebire de retinol, bakuchiolul nu găsește receptori în piele de care să se atașeze și să genereze o cascadă de efecte benefice. Bakuchiolul acționează ca un puternic antioxidant care reduce stresul oxidativ și daunele cauzate de radicalii liberi, în timp ce calmează iritațiile și inflamația.
Această acțiune calmantă asupra pielii nu există în cazul retinolului și permite bakuchiolului să fie mult mai bine tolerat pe piele. Totuși, există și persoane care nu tolerează bakuchiolul, acest lucru este valabil pentru orice alt ingredient natural. Când vine vorba de intoleranță, lucrurile sunt mai simple în cazul bakuchiolului – reacțiile adverse apar de la primele aplicări, indiferent de concentrație și nu dispar dacă se reduce frecvența de aplicare a produsului.
Pentru a afla dacă tolereazi un ingredient cosmetic trebuie să testezi ingredientul pe piele, nu poți presupune reacția pielii doar din experiența anterioară cu alte ingrediente. Există persoane care tolerează bakuchiol și nu tolerează retinol, există persoane care tolerează retinol în orice concentrație și nu tolerează bakuchiol, există persoane care le tolerează foarte bine pe ambele și există persoane care nu tolerează nici unul din aceste 2 ingrediente.
Majoritatea efectelor benefice ale bakuchiolului sunt comune cu cele ale retinolului: reduce hiperpigmentările, liniile fine și ridurile, iar principalele diferențe sunt următoarele:
- este mai eficient decât retinolul pentru reducerea porilor dilatați
- este mai eficient pentru uniformizarea culorii pielii și reducerea hiperpigmentărilor cauzate de erupții, dar mai puțin eficient în reducerea melasmei (hiperpigmentări cauzate de soare)
- calmează iritațiile și ajută pielea să tolereze mai bine alte ingrediente active
- este mai eficient în reducerea inflamației cauzate de erupții acneice
- îmbunătățește calitatea sebumului, reducând potențialul inflamatoriu cauzat de sebum în cazul persoanelor cu ten gras acneic
- are efect antibacterian, reducând proliferarea bacteriei C. Acnes, agentul patogen care cauzează erupții acneice
- este fotostabil și stabilizează alte ingrediente în formulă, în special ingrediente sensibile cum este vitamina C și retinolul
Concentrația la care bakuchiolul este eficient începe de la 0.5%, majoritatea produselor cosmetice cu bakuchiol au concentrație de 2%, concentrație la care bakuchiolul este bine tolerat, fără efecte adverse. Pentru cele mai bun rezultate, bakuchiolul trebuie folosit în fiecare zi, majoritatea testelor sunt realizate cu aplicări dimineața și seara, în fiecare zi.
Spre deosebire de retinol 1%, bakuchiol 2% poate fi aplicat dimineața pe piele, fără risc de iritație. Deși cele două ingrediente sunt comparate în mai multe studii, efectele anti-aging ale bakuchiolului 2% nu sunt la fel cu cele are retinolului 1%, iar folosirea bakuchiolului în locul retinolului cu scopul de a reduce semnele de îmbătrânire a pielii, are sens doar în câteva situații: dacă retinolul nu este bine tolerat de piele, în timpul sarcinii (cu acordul medicului) sau dacă preferi ingrediente naturale.
Nu există date despre siguranța folosirii în timpul sarcinii, însă bakuchiolul nu este interzis în sarcină, are o structură chimică foarte diferită de retinol și o acțiune în piele diferită, chiar dacă există câteva efecte similare.
Separând bakuchiol de retinol, bakuchiol are multe proprietăți benefice, în special asupra tenului gras afectat de pori dilatați și pete cauzate de erupții și poate fi folosit în produse cu formule complexe, cu beneficii complet diferite de cele ale retinolului.
Pentru că nu are potențial iritant ci dimpotrivă, calmează pielea, bakuchiol poate fi folosit împreună cu alte ingrediente active, în special cu un exfoliant cu acid salicilic (pentru tenul afectat de pori dilatați și erupții), în combinație cu acidul azelaic pentru a reduce petele, în combinație cu retinolul pentru tenul afectat de riduri, hiperpigmentări, pori dilatați și chiar erupții, etc.
Revolution Skincare 1% Bakuchiol Serum
Conține bakuchiol 1% într-o formulă minimalistă, cu ulei de sâmburi de struguri. Textura este de gel uleios, recipientul este cu pompă airless.
Retinol + Bakuchiol – anti-aging la superlativ
Cele mai impresionante rezultate clinice cu bakuchiol au fost observate în combinație cu retinolul, în special când cele 2 ingrediente sunt incluse în formula unui singur produs. Chiar dacă cele 2 ingrediente au multe efecte comune, ele acționează diferit în piele, iar folosirea lor împreună este o metodă foarte bună de a repara mai multe semne de îmbătrânire a pielii, pe căi diferite.
Bakuchiolul acționează în sinergie cu retinolul: ajută la stabilizarea retinolului, reduce potențialul iritant al retinolului, calmează pielea și o ajută să tolereze mai bine retinolul, amplifică acțiunea și rezultatele retinolului și aduce în plus o serie de beneficii speciale pentru porii dilatați, hiperpigmentări și erupții.
Produsele cu retinol și bakuchiol conțin in general 2% bakuchiol și o concentrație medie de retinol (0.1-0.5%), iar efectele anti-aging sunt asemănătoare cu cele ale unui produs cu retinol 1%. Cu aplicări zilnice, tratamentele cu retinol și bakuchiol ajută pielea să arate mai tânără, să fie mai sănătoasă, să aibă textură mai netedă, pori mai normali, culoare uniformă și luminozitate naturală, în timp ce reduc erupțiile acneice și echilibrează compoziția sebumului.
Pentru a folosi un tratament cu retinol și bakuchiol trebuie să urmezi pașii obișnuiți: testează produsul, aplică de 2-3 în prima săptămână pentru a evita orice reacție întârziată cauzată de retinol, apoi integrează produsul în rutina zilnică în fiecare zi, sau cel puțin de 3-4 ori în fiecare săptămână.
Paula’s Choice Clinical 0.3% Retinol + 2% Bakuchiol Treatment
Conține un complex de ingrediente anti-aging cu efecte dovedite: retinol, bakuchiol, peptide, antioxidanți potenți (vitamina C și E) și ceramide, într-o bază de loțiune cu textură lejeră, care se absoarbe ușor în piele.
În plus, formula conține o suită de ingrediente calmante pentru piele: licorice, Avena Sativa, Salix Alba, extract de brusture. Recipientul are o pompă cu vacuum, care nu permite aerului și luminii să afecteze ingredientele active.
Articole despre retinol și bakuchiol:
- Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety
- Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing
- Bakuchiol: a retinol-like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti-aging effects
- Clinical evidence of the efficacy and safety of a new 3-in-1 anti-aging topical night serum-in-oil containing melatonin, bakuchiol, and ascorbyl tetraisopalmitate: 103 females treated from 28 to 84 days