Antonia Lestyan: Dupa un veritabil maraton de documentare si punere in pagina a aparut singurul [...]

Dupa un veritabil maraton de documentare si punere in pagina a aparut singurul Manual complet de machiaj din Romania. Cele 240 de pagini poarta semnatura Antoniei Lestyan, make-up artist extrem de creativ si studenta la Medicina

interviu cu Antonia Lestyan, Make-up artist


 

  1. Antonia, de curand, ai lansat Abecedarul Machiajului. Pentru o poveste de succes. De ce a simtit un tanar make-up artist si “medicinist”pe deasupra nevoia sa scrie o astfel de carte care este, una extrem de coerenta si de consistenta in continutul ei? 

De mai mult timp simțeam că trebuie să fac ceva, dar nu știam concret ce anume: doar un material, un videoclip sau chiar ceva mai amplu precum o carte și inclusiv în momentul în care am hotărât că da, aș vrea să scriu o carte, am stat puțin pe gânduri, întrebându-mă dacă ar avea vreo șansă în România. Însă mi-am dorit extrem de mult să pun bazele unei schimbări în ceea ce privește educația în domeniul frumuseții și, mai exact, în machiaj, astfel că am spus că voi putea îndeplini acest scop doar ducând misiunea de a concepe această carte la bun sfârșit.

 

  1. Cat timp ti-a luat documentarea pentru scrierea cartii? Dar de la documentarea efectiva pana la finalizarea ei si lansarea pe piata?

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să gândesc cuprinsul. Am lucrat aproximativ o zi și o noapte pentru a structura capitolele într-un mod cât mai logic, pe înțelesul tuturor: atât al profesioniștilor care sunt deja în domeniu, cât și al celor care acum fac cunoștință cu el pentru prima dată.

Documentarea în sine nu a durat o anumită perioadă, deoarece acordam timp fiecărui capitol separat. Știu că sună ciudat, însă pentru fiecare capitol, scriam pe foaie totul: începând de la structură și până la conținut și abia apoi redactam pe calculator pentru că așa simțeam că pot să modific, să tai și să rescriu totul până când consider că este perfect.

Cu alte cuvinte, inițial, cartea mea a fost un manuscris la propriu și întreg parcursul a început odată cu instalarea stării de urgență în luna martie a anului trecut și s-a încheiat la începutul lunii septembrie și a însemnat un maraton de muncă din toate punctele de vedere. Pe lângă crearea conținutului scris, toate fotografiile cu modele sunt realizate de către mine personal pentru că mi-am dorit ca tot ce există în carte să poarte amprenta mea.

Lansarea pe piață nu am crezut că va avea loc în același an și nu pentru că nu mi-aș fi dorit, ci pentru că este extrem de costisitor să scoți o carte aici, în țară, având caracteristici high end în ceea ce privește printul și editarea.

 

Ca să vă faceți o idee, primul preț pe care l-am primit pentru un tiraj de 2000 de exemplare a fost 24 de mii de euro. Astfel, după ce am finalizat redactarea, au urmat două luni în care am încercat să găsesc o soluție pentru a scoate primul tiraj pe care mi-l doream extrem de mult de ziua mea, însă au fost multe piedici și, la un moment dat, chiar mă resemnasem că nu voi avea cartea în mâini în 2020.

 


În luna noiembrie am scos un exemplar de probă, pentru a vedea cum arată munca mea în realitate, iar la începutul lunii decembrie am avut norocul de a găsi în sfârșit o soluție pentru a tipări primele exemplare, urmând ca în 18 decembrie să le aduc acasă cu mari emoții. Cred că voi ține mereu minte această dată ca fiind ziua în care mi-am văzut visul și toată munca din ultimele luni transformate în realitate.


 

  1. Exista, cu siguranta, multe carente pe care le-ai descoperit si tu insati in cursurile de makeup pe care le-ai parcurs, si banuiesc ca de aici s-a nascut si ideea principala a acestei carti. Stiu ca poate e delicat sa iti cer acest lucru, dar ce ai simtit ca lipseste acelor cursuri sau, din perspectiva ta de makeup artist care a atins un nivel de performanta, ce lipseste, in general, cursurilor de makeup?

Într-adevăr, atunci când am început să scriu această carte, mi-am propus să aduc o schimbare în educația din industria de beauty, pentru că, din păcate, trendul actual care am văzut că se practică din ce în ce mai mult în școli pune accentul pe cantitate și nu pe calitate.

Se fac cursuri extrem de scurte, cât mai multe, însă uităm că cel sau cea care finalizează ael curs va intra într-o industrie foarte saturată, unde dacă nu ești bine pregătit, nu poți supraviețui. Cea mai mare lacună este legată de partea dermato-cosmetică. Îmi pare nespus de rău să o spun, însă, la cursurile de machiaj din România lipsesc cu desăvârșire noțiunile legate de piele.

Straturile tegumentare, tipurile de ten (cele cunoscute generic, nu științific) și eventual tipurile de imperfecțiuni nu sunt noțiuni suficiente pentru un viitor profesionist, care va lucra în permanență cu tenul. De aici apar și problemele precum nereușite sau, mai grav, iritații și erupții cauzate de alegerea nepotrivită a produselor, analiza incorectă a tipologiei clientei etc. Acesta este și motivul pentru care pot să spun că am profitat de faptul că studiez medicina și am înglobat în primele capitole ale cărții toate noțiunile esențiale pentru ca cel sau cea care lecturează să poată să se descurce în orice situație și cu orice tipologie de clientă sau model. Dincolo de aceste aspecte, am trecut în revistă inclusiv ingredientele produselor cosmetice, controlul calității lor, tematici din nou esențiale pentru un bagaj de cunoștințe complet al unui makeup artist. Ca să nu intru în și mai multe detalii, cred că, în general, cursurilor de makeup le lipsește profunzimea, acuratețea și, la urma urmei, calitatea informației livrate, pentru că, după cum am spus, urmărind cantitatea, informația este tot mai diluată pentru a se potrivi timpului scurt de predare. Dar atunci cum mai putem vorbi de profesioniști?

 

  1. Personal, consider ca abordarea ta este una extrem de detaliata si chiar foarte tehnica pe alocuri, insa mai mult decat necesara. Fiind si studenta la Medicina acest tip de abordare probabil ca ti-a fost familiar. Mama ta, care este Conf. univ si doctor in Stiinte Medicale ti-a oferit vreun sfat in acest sens?

Faptul că mama este medic și specialist în estetică a reprezentat întotdeauna un atu, pentru că pot să spun că am fost mereu cu un pas în fața tuturor, deoarece eu aveam acces la cele mai noi noțiuni prin intermediul ei. Ea mi-a modelat tot parcursul în acest domeniu, iar acum, după 7 ani de carieră, sunt fericită că, prin această carte, am reușit să adun cunoștințele învățate de la ea și toată cercetarea mea, pentru a le livra cititorilor informații la cele mai înalte standarde.

 


Mama predă dermatofarmacologie și cosmetologie, ceea ce, bineînțeles, a fost un avantaj pentru că astfel, am conceput prima parte a cărții, cea dermato-cosmetică, ghidându-mă după ceea ce m-a învățat ea, iar acum, dacă veți parcurge capitolele, cu siguranță veți descoperi și voi aceeași plăcere și dorință de cunoaștere pentru tot ceea ce reprezintă pielea noastră, cum am simțit și eu, învățând de la ea.

 


 

  1. Care sunt acele capitole ale cartii pe care le consideri un Must de parcurs de catre orice makeup artist?

 Anatomia și fiziologia pielii, biochimia tegumentului, materii prime folosite în industria machiajului, controlul de calitate al produselor cosmetice și analiza pielii sunt capitolele vitale din partea de dermato-cosmetică. Ele reprezintă baza în ceea ce privește cunoașterea pielii și a interacțiunii ei cu produsele pentru orice profesionist. După aceea avem o parte care o precede pe cea de machiaj propriu-zis, în care este cuprinsă istoria machiajului, produsele, accesoriile și ustensilele și, cel mai important de aici: teoria culorilor și proporțiile în machiaj. Capitolul de teoria culorilor include detalii inclusiv din domeniul cinematografiei și al fotografiei, iar proporțiile sunt explicate în detaliu pornind chiar de la desen și iluzii optice. Urmează apoi partea ce include 9 tipuri de machiaj, dintre care cred că un must de parcurs este cel al tenurilor problematice, unde am ales două tipologii foarte complexe, tocmai pentru că, din nou, este o latură a machiajului de care lumea se ferește. Îar, în final, sunt mândră să spun că am conturat singura carte care prezintă inclusiv tipsuri din viața unui makeup artist în ceea ce privește relaționarea cu clientele, promovarea pe social media, portofoliul și cât de important este să contribui să dezvolți ca profesionist.

 

 

  1. Cum au primit pasionati de machiaj si presa cartea ta si daca ne-ai putea impartasi cateva reactii, ar fi extraordinar!

Sunt foarte fericită că primul tiraj este deja sold out și nu am avut decât feedbackuri pozitive.

Pot să spun că presa m-a ajutat să fac cunoscută povestea acestei cărți, fiind singurul manual complet de machiaj din România și totodată o lucrare certificată științific, prin ISBN-ul editurii Univeristății din Oradea și descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României.

Vă las câteva reacții pentru a vă convinge de felul în care a fost primită. Bineînțeles, la început poate părea extrem de multă informație, fiind 29 de capitole și 240 de pagini, și chiar foarte științifică pe alocuri, însă după ce este parcurs tot conținutul, realizați că este o investiție de succes.

 

  1. La final, iti marturisesc ca imi doresc o lansare cu public a acestei carti la Cosmobeauty 2021, la Bucuresti. Ti-ar placea? Suntem convinsi ca da. Pana atunci insa te rugam sa lasi aici detalii legate de comandat cartii.

Abia aștept să aduc cartea la Cosmobeauty 2021. Evenimentul dumneavoastră a reprezentat începutul meu ca trainer în București acum 3 ani și aș fi onorată să marchez și începutul meu ca autor tot alături de dumneavoastră.


Pentru comenzi și detalii despre carte: