Motto-ul meu va fi probabil “Less is more” – in momentul in care ma voi decide sa investesc timpul, energia si know-how ul meu in cursuri de manichiura,
Interviu cu Catalina Stoica, Nail expert
Draga Catalina, a sosit vremea sa fii intervievata de www.cosmobeauty.ro – Revista online a expertilor si distribuitorilor de produse beauty&health. Asadar Who’s who Catalina Stoica? Un raspuns concentrat intr-o singura fraza, te rugam!
Ma simt unul dintre oamenii binecuvantati care are ca job tocmai una dintre pasiunile lui!
- Putini poate stiu ca, inainte de a deveni Nail Expertul Catalina Stoica de astazi, ai urmat o cariera pedagogica. Mai exact, erai invatatoare de 1 an, cand ai decis sa urmezi cursurile Scolii Christine Valmy. De unde a venit, brusc, aceasta chemare? (pentru ca, nici o chemare nu se naste intamplator?)
Eram – ca si acum, de altfel – foarte activa, cu dorinta de a face multe lucruri! In primul an de invatamant am facut dupa-amiezele toate cursurile posibile de la Casa Corpului Didactic de atunci, iar in prima vacanta mare m-am hotarat sa deschid un mic salon de infrumusetare acasa, la parintii mei, in Popesti Leordeni, unde locuiam atunci. Mi-am dat seama foarte curand ca nu este de ajuns sa fii client al saloanelor ca sa stii cum se face acest business si m-am inscris la Scoala de Coafura Christine Valmy. M-a prins imediat domeniul, am urmat in aceeasi vara si cursurile de Cosmetica, Make-up si Nails.
Mi s-a propus inca din scoala sa predau cursul de manichiura, pentru ca in urma sutelor de planse desenate in liceul pedagogic, trasam cu usurinta linia de french si manevram cu precizie orice instrument de migala, aveam, de asemeni, metode didactice si rabdare.
Am lucrat la Valmy 2-3 ani, atat in scoala cat si in salon. In salon faceam pe atunci toate serviciile, ne numeam “estetician” si preluam clientul de la intrare si ne ocupam atat de tratamente faciale, epilat, manichiura, make-up cat si de un coafat la final.
Mi-am dat seama repede ca imi place sa lucrez cu oamenii.
Iar de curand mi-am dat seama cat de mult m-a ajutat acest domeniu sa capat incredere in mine, pentru ca imi lipsea la 19 ani. Dupa fiecare ora, in care imi faceam bine jobul, primeam apreciere, bani, cadouri, fidelitatea clientilor care se reprogramau la mine, aprecierea sefilor, a doamnei Valmy.
- Cred ca noi, cei care am avut ocazia extraordinara de a o cunoaste pe doamna Christine Valmy direct, ii suntem datori cu un tribut. Care este tributul tau, Catalina, pentru aceasta doamna extraordinara care a marcat indiscutabil industria beauty la nivel mondial?
A duce mai departe mostenirea lasata de aceasta fantastica Doamna, care pur si simplu a schimbat radical industria de infrumusetare dupa anii ‘90
Eu am avut un soc atunci cand am vazut cum sunt abordati clientii la Valmy, cu cat respect si apreciere sincere sunt primiti in salon. Vorbim de perioada cand inca in Romania vanzatoarele de la magazine, coafezele, manichiuristele, iti faceau un mare favor ca iti prestau un serviciu… aveau o atitudine foarte comunista inca.
Invatam pur si simplu in scoala, regulile comportare, in detaliu. Pentru ca niciuna nu aveam habar de asa ceva. Practic aceasta Doamna, ne-a educat intr-o masura mai mare decat strict pentru o profesie.
Nu mai vorbesc de tehnologia cu care a venit Christine Valmy! Spre exemplu, femeile minunate ale Bucurestiului anilor ‘90 frumoase, ingrijite, scoase din cutie tot timpul, care isi rodeau unghiile erau de-a dreptul complexate si isi ascundeau permanent mainile prin buzunare, pe sub masa. Cand se vedeau apoi, dupa doar o ora, cu niste unghii superbe, lungi, in forma dorita, care le rezistau cate doua saptamani inclusiv cu culoarea impecabila, pur si simplu imi marturiseau ca le-am schimbat viata.
Imi amintesc si de Videoderm – un aparat care marea foarte mult, era un OZN la vremea respectiva. Stiu sigur ca fiecare persoana care isi privea tenul marit ca la un microscop cu ajutorul acelui aparat, isi facea instant programare la un tratament cosmetic si cumpara cremele recomandate de catre esteticieni. Stiu, acum sunt pe toate drumurile si in toate magazinele astfel de aplicatii, etc, dar in urma cu 20 de ani chiar era ceva wow!
- Sunt nevoita sa intorc putin cutitul in rana asa ca voi atinge subiectul numit “Ce (mai) inseamna o scoala beauty astazi” in comparatie cu experienta ta de dinainte de anii 2000? (si as vrea sa te referi strict la scolile care ofera formare profesionala in domeniul nails).
Eu am “deschis ochii” in aceasta industrie direct pe metoda americana de manichiura. am iubit-o, am avut rezultate fabuloase, cred in continuare in ea. Iti spun drept ca nu reusesc inca sa inteleg care este motivul pentru care au luat asa de mare amploare tehnicile cu influente estice, prin care pur si simplu se elimina agresiv cuticulele si se intra intr-un cerc vicios din care fetele devin dependente de manichiura respectiva.
Am primit cu deschidere informatia urmatoare: Cuticulele sunt create de corp pentru a proteja unghiile de infectii. Atunci cand sunt indepartate complet, corpul intra in panica si produce in exces aceasta piele moarta, care se intareste, se crapa, se ingroasa. Exista metode total noninvazive, usor de realizat, chiar si acasa, prin care cuticulele pur si simplu sunt inhibate sa mai creasca, se subtiaza pe zi ce trece si in decurs de cateva luni dispar complet.
In scolile de astazi se folosesc niste metode de predare si chiar unele tehnici de manichiura care complica acest domeniu, in scopul de a “vinde” cat mai mult cumva. Nu inteleg multe dintre lucrurile care se intampla. Si nu spun asta pentru ca nu stiu, nu sunt informata. Stiu tot! :))) am facut, la randul meu, cursuri peste cursuri, din dorinta de a intelege rostul acestor metode.
Cert este ca, in momentul in care ma voi decide sa investesc timpul, energia si know-how ul meu in cursuri de manichiura, motto-ul meu va fi probabil “Less is more”
Energia mea va merge catre simplificare, voi alege numai acele tehnici de lucru cu rezultate pe termen lung, avand ca obiective principale sanatatea si frumusetea, tinand cont in special de proportii. Atat va spun deocamdata.
- In 2008 noi am lansat Nailexpo, prima expozitie specializata nails din Romania. Imi amintesc ca nu erau mai mult de 50 de distribuitori la acea vreme si 46 dintre acele firme au participat la expozitie. Sectorul unghiilor era, aparent, in plin avant. Cum se face si cum iti explici ca noi nu suntem nici azi pregatiti pentru o experienta similara celei americane, de salon Nails Only?
Este vorba despre educarea clientilor. Eu am deschis primul salon doar de manichiura din Bucuresti, cu 19 ani in urma si a functionat foarte bine tot timpul. Abia anul acesta am renuntat la ideea de nails only, in timpul pandemiei, dar din cu totul alte motive.
Eu consider ca a crescut foarte mult industria manichiurii in Romania, treptat, frumos! Compar cu anii 2000 cand plecam la 2-3 luni in strainatate si imi aduceam produse pentru salon cu valiza, pur si simplu. Pentru ca la noi nu gaseai decat Peggy Sage cu care nu am rezonat niciodata. Acum gasesti toate brandurile importante.
Si sunt fascinata pe zi ce trece de brandurile romanesti, cat de repede introduc in portofoliu cele mai inovatoare produse!
- Am pomenit in mod special anul 2008 pentru ca este un an care, se pare, ne-a marcat amandurora devenirea (personala, profesionala si de business). In 2008, te casatoreai si fondai, impreuna cu make-up artistul Alexandru Abagiu si hairstylistul Sorin Stratulat, Beauty District. Care dintre voi trei a venit cu ideea asocierii si cum arata business plan-ul vostru din 2008 versus business-plan-ul din 2020?
Eu capatasem obisnuinta de a-mi forma oameni pe langa mine permanent, aveam deja un salon nails only full si inca o echipa minunata si in salonul Getei Voinea din Cartierul Francez, unde aveam subinchiriata partea de manichiura. Geta a inchis locatia respectiva in 2008 si in timp ce cautam un spatiu nou, am aflat si de Sorin ca s-a decis ca este timpul sa incerce sa isi faca propriul salon, iar Alex Abagiu se hotarase si el sa deschida un studio de make-up, e drept ca nu se decisese inca daca in Paris sau in Bucuresti. Mentionez ca l-am cunoscut pe Alex direct abia cand am vizionat impreuna locatia primului nostru Beauty District.
Ne-am propus sa inchiriem impreuna un spatiu mai mare in care fiecare sa isi faca treaba cum stie el mai bine. Ne-am completat, ne-am apreciat si respectat ca parteneri si iata ca au trecut mai mult de 12 ani! Am experimentat impreuna multe modalitati de bussines, nu au fost toate potrivite pentru noi, am fost adevarati pionieri.
In 2020, suntem exact in punctul in care ne este cel mai bine de pana acum.
Am ajuns la o maturitate a bussinesului pe care nu aveam cum sa o atingem fara experientele acestor 12 ani, fara educatia care ne-a fost mereu pe lista de prioritati, fara deciziile mai putin bune, din care am avut mereu de invatat si desigur, fara deciziile bune, care ne-au condus catre ceea ce inseamna Beauty District astazi!
- Catalina este Nail Trainer, este sotie si …o femeie superba, inainte de toate celelalte roluri ale ei. Dincolo de zeci de tutoriale nails pentru glossy magazines, dincolo de sute de training-uri, dincolo de activitatea business pe care o presupune Beauty District, ce inseamna sa te trezesti dimineata in rasetele celor patru copii ai tai?
Inseamna Raiul pe pamant! Inseamna ca am devenit cu adevarat scolarita de cand am copiii! Am primit si primesc cele mai bune lectii de la ei. Si surprinzator sau nu, tot ceea ce functioneaza cu copiii, aplic si cu sotul, cu angajatii, cu partenerii, etc si functioneaza in toate situatiile de viata de minune.
Este vorba in special de a darui iubire neconditionata, fara sa ai asteptari, fara sa oferi in speranta ca vei primi inapoi, fara sa lasi sa ti se incalce limitele si sa nu existe consecinte pentru ele!
p.s.: Ma simt magulita de complimente, am rosit.
- Multe celebritati sunt addicted to you la capitolul nails. Poti sa enumeri cateva dintre ele si din preferintele lor “stilistice” nails?
O parte dintre numele celebre pe care le-am avut la masa de manichiura, atat in salon cat si la sedinte foto pentru reviste, videoclipuri, filme, sau chiar la resedinta unora dintre ele sunt: Simona Halep, Familia Iohannis, Ion Tiriac, Nadia Comaneci, Jessica Vartoughian, Antonia, Inna, Delia, Loredana Groza, Mira, Amy, Misha, Alina Eremia, Corina, Lora, Alina Ceusan, Laura Giurcanu, Madalina Ghenea, Monica Barladeanu, Andreea Raicu, Malvina Cervensky, Alexandra Stan, Diana Condurache, soprana Alexandra Coman, Ioana Basescu, Elena Udrea, Mihaela Radulescu, etc
Fetele din show bizz ma provoaca permanent si imi place la nebunie, ca nu am timp sa ma plafonez.
In viata de zi cu zi vor manichiuri cat mai simple, dar bine ingrijite, cu accent pe sanatatea unghiilor, a cuticulelor, iar pentru evenimente speciale – manichiuri sofisticate si mereu in tendintele sezonului!
- Se spune adesea ca Romania este “altfel”, ca totul aici se manifesta cu intarziere, ca suferim de un complex de inferioritate, un soi de maladie specifica societatii romanesti care nu dateaza de acum, ci de secole. Din punctul tau de vedere, domeniul beauty are si el un diagnostic asemanator?
In 2020, cand suntem la un click distanta de orice, mi se pare o scuza sa dam vina pe sistem, pe capra vecinului.Da, suntem foarte departe de lucrurile la care au acces colegii nostri din tarile civilizate, dar nu ne lasam.
Spre exemplu, eu in acest an, pentru ca nu am putut ajunge la niciunul dintre targurile si evenimentele internationale de beauty la care imi cumparasem bilete pe tot anul, am cumparat mai multe cursuri online. O parte dintre ele au fost pierdere de timp, de bani, insa dintr-o mica parte am avut si de invatat, chiar si dupa 22 de ani de experienta!
Inclusiv in vacanta, noaptea dupa ce culcam copiii, mai faceam un curs.
Am descoperit astfel multe produse noi pe care le-am comandat online din toate colturile lumii, deci la noi la Beauty District nu se simte in vreun fel pandemia.
Sincer, ma simt chiar mai informata si mai updatata decat in alti ani cand calatoream departe de familie, pentru noi informatii!
-
- Ne intoarcem la infinitul dinauntrul nostru, la iubire, la familie. Te rog, sa impartasesti cu noi, cele mai frumoase declaratii de iubire pe care le-ai primit de la sotul tau, Vlad Stoica si de la copiii tai!
Cea mai importanta declaratie de iubire din parte lor este pentru mine tocmai faptul ca ei ma inteleg si ma sustin in ceea ce priveste munca. Faptul ca ei accepta sa “ma imparta” si cu atatia alti oameni cu care interactionez zilnic si ajung deseori la ei epuizata si cu bateriile consumate.
Imi place la nebunie ca Vlad imi face cele mai mari surprize atunci cand nu ma astept! Si copiii au inceput sa invete aceste siretlicuri!
In incheiere, vreau sa incurajez toate fetele care isi doresc o cariera si se tem ca familia le va “incurca” planul, sa le primesca pe amandoua, daca vin spre ele! Le va veni si ajutorul care le va “dilata” timpul, se vor organiza mai bine, nu vor mai avea timpi morti (care de obicei duc la depresie, frici, etc)