Dana Dinca: Coafura este una dintre arte și Wella Professionals a avut alături de stiliștii [...]

“[…] români, un mare rol în a arăta întregii lumi că este o adevarată artă să aduci oamenilor bucuria de a fi frumoși”

interviu cu Dana Dinca, Education Manager Professional Brands


 

1.     Dragă Dana, ne străduim uite, de ceva timp să urnim acest interviu la drum și poate că, acesta este cadoul pe care ni-l facem de Sărbători. Mă aflu, deci, lângă o persoană care, dincolo de titulatura de “Education Manager” nu a făcut altceva decât să semene frumosul în oameni. Așadar draga Dana, cum se vede prin ochii tăi perfomanța de a instrui în fiecare an câteva mii de hairstylisti?

Educația este o provocare atunci când este făcută într-un cadru informal și când te adresezi grupurilor. Cel mai important este să găsești calea de comunicare care să ajungă și să aibă efect la fiecare participant. Avantajul Wella Professionals este că folosește exemplificări practice și imagini. Este o provocare în a fi și tu la rândul tău informat, de a fi mereu la curent cu noutățile și de a avea entuziasm.

Nu am fost singură în toți acești 27 de ani, am avut alături o echipă și acolo unde eu nu puteam ajunge, ajungeau ei, fiecare cu felul lui de a fi.

Cea mai mare satisfacție este că am avut ocazia să văd cum s-au schimbat destinele multor oameni care au fost alături de noi. Am fost Education Manager timp de 27 ani și m-am implicat cu mare bucurie în educație. Eu cred în faptul că educația face diferența. Anul acesta am predat ștafeta către colegele mele Roxana Oprea, Cristiana Militaru și Diana Marandiuc. Ele vor duce mai departe această misiune. 

Echipa Wella la Studioul Wella din Berlin - seminar de tendințe cu Mathias Scharf
  1. Educația nu este o treabă simplă, mai ales când este făcută cu sensibilitate, discreție, dar mai ales cu responsabilitate. Tu poate știi mai bine decât oricine ce înseamnă să coagulezi în jurul tău valori pentru că, din câte știu, ești – dincolo de un Educator senzațional – și artizanul creării uneia dintre cele mai valoroase echipe de educatori în domeniu alături de brandurile Wella Professional și Londa Professional. Te rog să ne povestești ce înseamnă să fii un educator Professional Brands și, respectiv, un Education Manager.

A fi responsabil de un departament de Education este mult mai ușor atunci când ai echipele formate. Poate ar fi mult mai potrivit să spun familia formată și aproape de tine.

Îți crește inima când vezi că poți atrage lângă tine oameni de aceeași factură, oameni care cred în aceleași valori, oameni care vor să răstoarne munții alături de tine. Este o mare împlinire să vezi că oamenii vin lângă tine animați de dorința de a împărtăși lucruri. Echipele de stiliști au ales ceva ce este foarte important în viață: să dăruiești necondiționat și să aștepți cu răbdare ca florile să înforească.

 

 

  1. Mi-a venit pe buze o întrebare abruptă: poate fi considerată coafura o artă și dacă da, de ce?

Da!!! Categoric! Coafura este una dintre arte și Wella Professionals, alături de stiliștii români, a avut un mare rol în a arăta întregii lumi că este o adevarată artă să aduci oamenilor bucuria de a fi frumoși, de a le da încredere în ei.

Alături de Patrick Cameron, regele stylingului pe păr lung și Constantin Ilie

 

 

  1. Cât de important și de catalizator devine brandul personal atunci când atingi performanța în acest domeniu?

Brandul personal este o recunoaștere care vine în timp, după ce acționezi cu multă responsabilitate, perseverent și, mai ales, consecvent.

  1. Ce ar trebui să știe un tânăr care își dorește să devină un hairstylist cu reputație? Ce-l așteapta odată pătruns în această lume? Este greu? Este ușor? Este costisitor?

Cine vrea să îmbrățișeze această meserie, trebuie să știe că nu este ușor, dar este foarte frumos. Ai ocazia să arăți că ești un specialist în culoare, estetică, chimie, interacțiunea cu oamenii. Este o profesie care îți dă o mare satisfacție în viață.

Mă adresez acum celor care vor să facă această meserie și le spun că trebuie să fie mereu actuali, că niciodată ceea ce știu nu este de ajuns, că trebuie să fie mereu informați cu tendințele, cu noile produse și tehnici. Rezultatele merită prețul investit, dar ceea ce nu are preț este talentul.

 

 

  1. Te naști cu talent atunci când este vorba de coafură sau este ceva ce se poate exersa și rafina în ani și ani de studiu?

Sunt oameni care se nasc cu talent și oameni care îl dobândesc. Important este să descoperi ceea ce vrei să faci în viață. Cei talentați nativ da, au șansa să arate unei lumi întregi ce pot să facă. Însă talentul dobândit poate aduce o afacere de succes și clienți fideli.

 

 

  1. Cum arată un centru de pregătire Wella din România în comparație cu alte centre de profil din lume, din punctul de vedere al standardelor educaționale internaționale?

Centrul de pregătire The Studio este la nivelul standardelor internaționale. Din punct de vedere educațional suntem recunoscuți ca fiind printre cei mai buni din domeniu. Toate nominalizările internaționale ale  României au fost bazate pe acest fapt. Stiliști din România sunt consacrați deja și solicitați să ofere educație, demonstrații în alte țări.

 

Împreună cu Constantin Ilie, antrenor al echipelor Wella. Este o mare bucurie și o responsabilitate pe măsură să fi fost părinții educației în hairdressing, în România

 

 

  1. Ai stat, cu îndrăzneală, inspirație și creativitate – alături de Constantin Ilie – în spatele multor Gale Wella și concursuri naționale de coafură. Însă, cu certitudine, au existat în acești ani oameni, întâlniri “altfel”, momente cu totul și cu totul speciale care te-au emoționat și te-au atins. Poti, te rog, să rememorezi căteva dintre acestea?

Partenerul care mi-a stat alături încă de la început a fost Constantin Ilie.

Împreună am dezvoltat industria de hairdressing din Romania. Ne-am completat mereu și faptul că eu nu am fost hairstilist, a fost un mare avantaj.

Am creat împreună Gala Wella, am creat concursurile naționale Wella, am inspirat conceptul de International Trend  Vision – eveniment apreciat de mii de stiliști de pretutindeni, ne-am făcut prieteni în rândul hairstiliștilor din întreaga lume. Dintre momentele memorabile, mă gândesc la sentimentul minunat pe care l-am avut când România, prin Alina Călin, Lucian Busuioc și Bogdan Gherasim, a fost pe podium la New York, Madrid și Barcelona.

  1. Îți remarc de cele mai multe ori sensibilitatea în spatele unor imagini postate pe instagram. Mi-au rămas în minte peisajele tale cu Lacul Sărulești, domnul Mango (pisicul), puii de Labrador de anul acesta, florile din grădina ta… Cum arată, dragă Dana Dinca această lume a ta minunată?

 

Casa noastră de la țară, de la Sărulești este locul care mă încarcă cu energie și mă inspiră. Natura a fost pentru mulți oameni locul unde se regăsesc și se pregătesc pentru a fi mai buni, mai creativi. Este extraordinar să îți poți trimite privirea peste lac, să nu vezi decât natura pură. Cât despre Mango… este un mare năzdrăvan care a venit către mine, el m-a ales și acum face parte din familie.