Pentru curățarea tenului seara, dacă ați folosit machiaj, produse rezistente la apă sau protecție solară minerală, cleanserul folosit dimineața nu este suficient. Bineînțeles puteți folosi același cleanser de două ori, este cea mai simplă soluție pentru double cleansing.
În metoda double cleansing primul produs ar trebui să îndepărteze machiajul, ingredientele film forming din produsele rezistente la apă și sebumul, iar al doilea produs ar trebui să îndepărteze reziduurile.
Demachierea ochilor este opțională – încercați double cleansing, iar dacă produsele alese nu sunt eficiente pentru îndepărtarea machiajului din jurul ochilor, puteți alege un produs special pentru zona ochilor, un demachiant bifazic sau chiar o soluție micelară.
Produsul de curățare solubil în apă – cleanser – este un produs solubil în apă, care se îndepărtează complet de pe piele și care poate să spumeze sau nu. Conține agenți de curățare (surfactanți) și poate avea textură cremoasă, lichidă (se transformă în spumă datorită pompei speciale), sau gel.
Propuneri pentru double cleansing
- Cleanser + lavetă pentru curățarea tenului
Folosiți cleanserul preferat pe o lavetă udă sau pe dischete de bumbac dacă nu aveți o lavetă specială pentru ten. Prosoapele de bumbac pot fi aspre, vă recomand să căutați lavete faciale, se găsesc în magazinele de cosmetice.
- Cleanser + perie de silicon
Aplicați cleanserul preferat pe față apoi folosiți o perie de silicon timp de 1 minut. Nu contează dacă peria vibrează sau nu, contează doar să fie foarte moale și să nu zgârie. Evitați periile cu peri de plastic, pot cauza leziuni pe piele.
- Cleanser + soluție micelară
Curățați pielea cu un cleanser blând, potrivit pentru tipul de ten. Clătiți cu apă caldă. Curățați tenul cu o dischetă de bumbac îmbibată cu soluție micelară. Clătiți apoi soluția micelară cu apă călduță.
Puteți încerca să folosiți mai întâi soluția micelară și apoi cleanserul, dar eu cred că prima variantă este mai bună pentru că soluția micelara nu are putere mare de curățare.
- Ulei/balsam hidrofil + cleanser
Uleiul și balsamul hidrofil au putere mare de curățare și nu afectează bariera naturală de lipide a pielii. Se aplică pe pielea uscată, se masează cu mișcări circulare, blânde, timp de 1 minut apoi se adaugă puțină apă pentru a formă o emulsie lăptoasă. Clătiți emulsia cu multă apă, apoi folosiți cleanserul preferat pentru a îndepărta reziduurile de ulei și machiaj.
- Ulei hidrofil: Paula’s Choice Perfect Oil Cleanser
- Balsam hidrofil: Clinique Take the Day Off Cleansing Balm
- Ulei bifazic + scrub cu particule dizolvabile de jojoba
Uleiul bifazic este compus dintr-o parte apoasă și una uleioasă care se amestecă prin agitarea energică a recipientului. După ce ați amestecat cele două faze, aplicați o cantitate generoasă pe o dischetă de bumbac și apoi curățați tenul cu discheta. În funcție de formulă, toate uleiurile bifazice lasă pelicula pe piele (unele mai mult, altele mai puțin) și trebuie îndepărtate cu un alt produs.
Scrubul cremos cu particule dizolvabile de jojoba este delicat cu pielea și nu degresează excesiv. Nu lasă peliculă pe piele, este un cleanser solubil în apă. Poate fi folosit dimineața și seara, pe orice tip de ten. În plus față de cleanserele cremoase, îndepărtează mai multe celule moarte de pe stratul superficial al pielii. După ce ați folosit uleiul bifazic udați pielea și aplicați scrubul cu mișcări blânde, circulare, iar la final clătiți cu multă apă călduță.
- Scrub cu particule dizolvabile de jojoba + soluție micelară
Pentru că este blând cu pielea, nu degresează excesiv și curață destul de bine, scrubul cu particule de jojoba poate fi folosit și în combinație cu soluția micelară. Udați tenul, aplicați o cantitate mică de scrub și emulsionați pe toată fața. Veți simți că particulele de jojoba se dizolvă în apă.
Clătiți cu apă călduță, tamponați pielea cu un prosop moale (microfibră sau șervețel de hârtie), apoi aplicăți o cantitate generoasă de soluție micelara pe o dischetă de bumbac și curățați reziduurile de pe ten, în special de linia părului și din jurul nasului. Clătiți apoi soluția micelară cu apă călduță.
- Scrub cu particule dizolvabile de jojoba + cleanser
Această combinație este mai puțin obișnuită pentru că ambele produse au putere bună de curățare. Pentru tenul încărcat, care nu se simte catifelat după curățare, cele două produse împreună pot curăța fără să agreseze pielea. Ideal este ca produsul ales la pasul 2 să fie un cleanser foarte foarte blând.
- Cleanser cu acid salicilic + soluție micelară
Cleanserul cu acid salicilic este formulat pentru a reduce erupțiile acneice și este solubil în apă. În general, cleanserele cu acid salicilic au textură de gel. (Nu acționează la fel ca exfolianții cu BHA).
După ce ați curățat tenul, clătiți cu apă călduță, tamponați ușor cu un prosop moale pentru a îndepărta excesul de apă, apoi aplicați o cantitate generoasă de soluție micelară pe o dischetă de bumbac și curațați reziduurile de pe ten, în special de linia părului și din jurul nasului. Clătiți apoi soluția micelară cu apă călduță.
- Peeling gel + cleanser
Gelul peeling este un produs de curățare care nu conține agenți de curățare. Nu are putere de degresare și nici nu poate fi folosit ca unic produs de curățare, nici măcar dimineața, dar pentru metoda double cleansing este perfect tocmai din aceste motive. Nu conține uleiuri sau alte grăsimi.
Gelul conține în principal butylene glycol, se aplică pe pielea uscată și se masează cu mișcări blânde, circulare. În timpul masajului, gelul desprinde de pe suprafața pielii machiajul și protecția solară și împreună cu acestea formează granule de gel care se îndepărtează cu apă. După ce ați clătit gelul de pe piele, continuați curățarea pielii cu un cleanser.
- Șervețele umede + cleanser
Dacă preferați șervețele demachiante le puteți folosi cu condiția să fie suficient de umede și să nu agresați pielea în timpul curățării. Nu este nevoie să clătiți pielea cu apă, puteți folosi imediat al doilea produs, un cleanser potrivit pentru tipul de ten sau chiar o soluție micelară.
- Loțiune demachiantă/ lapte demachiant + cleanser
Multe persoane preferă loțiunea sau laptele demachiant ca metodă de îndepărtare a machiajului. Aplicați o cantitate generoasă de loțiune pe o dischetă umedă, curățați tenul cu discheta, îndepărtați loțiunea cu o altă dischetă îmbibată în apă călduță. Demachierea este posibilă datorită emolienților incluși în formulă, loțiunile demachiante nu conțin surfactanți degresanți.
Loțiunile demachiante nu sunt solubile în apă, lasă peliculă pe piele și trebuie îndepărtate cu un alt cleanser, apa nu este eficientă. La pasul doi puteți folosi cleanserul preferat sau chiar o soluție micelară.
by Corina Allan