Corina Allan: ” Nu există o rețetă pentru problemele tenului așa cum există o rețetă [...]

Nu există o rețetă pentru problemele tenului așa cum există o rețetă pentru prăjituri
Interviu cu Corina Allan, consumator foarte bine informat

 

  1. Ma numesc Corina Allan si sunt un consumator foarte bine informat”. M-am oprit la aceasta prima fraza cu care se intalneste oricine acceseaza http://www.pasagera.ro. De ce ai ales aceasta formula de prezentare si ce inseamna in acceptia ta, Corina, “consumatorul foarte bine informat?”(cu accent pe foarte!)

Când am început să scriu articole despre îngrijirea pielii nu eram esteticiana și consultant cosmetic. Am scris din dorința de a ajuta persoanele care se confruntă cu probleme ale tenului, să înțeleagă cum funcționează pielea, ce nevoi are și ce soluții există pentru afecțiunile cutanate.

Cred că este important să fim consumatori foarte bine informați când vine vorba de produsele cosmetice, pentru a evita în primul rând efectele negative cauzate în anumite condiții, chiar de ingrediente active benefice pielii. Articolele de pe site conțin informații care m-au ajutat de-a lungul anilor să aleg cele mai potrivite produse pentru îngrijirea pielii și sunt scrise din perspectiva consumatorului foarte bine informat.

Există foarte multe produse cosmetice cu formule foarte bune, există și consultanți care pot face recomandări, însă de fiecare dată alegerea este personală, iar cele mai bune alegeri cosmetice se fac doar atunci când ești informat.

Când vine vorba de îngrijirea tenului, în special de tenul cu probleme, nu există scurtături și nici miracole – cei care se confruntă cu erupții, sensibilitate, hiperpigmentări, au nevoie de răbdare și informare pentru a găsi soluțiile potrivite.

 

Niciun dermatolog și niciun consultant cosmetic nu puteau să îmi ofere informațiile pe care le-am descoperit singură despre ingrediente și mai ales despre pielea mea și reacția pielii mele la ingrediente active. Cele mai multe femei nu știu ce tip de ten au și nu înțeleg nevoile pielii. Sunt influențate de reclame, de social media, de cosmeticiene, de prieteni care folosesc produsele cu succes și astfel ajung să cumpere produse care nu se potrivesc tenului lor.


Fiecare dintre noi este unic și pielea fiecăruia dintre noi este unică: microbiomul pielii, pH-ul, expozomul, sistemul de apărare al pielii, hormonii care influențează atât de mult pielea, alimentația, diferă de la persoană la persoană. Îți dai seama că nu există o rețetă pentru eliminarea punctelor negre sau altor probleme ale tenului, așa cum există o rețeță pentru prăjituri.


Fiecare dintre noi trebuie să aleagă produsele în funcție de tipul de ten și de nevoile pielii din acel moment, iar aceată alegere nu se poate face decât dacă ești un consumator foarte bine informat. Una din dorințele mele este ca cititorii blogului să folosească articolele ca sursă de informare de încredere.

Un consumator foarte bine informat:
  1. Știe ce cumpără înainte să cumpere – alege produsele în funcție de lista de ingrediente și nevoile pielii.
  2. Știe care sunt efectele ingredientelor cosmetice incluse în produsele alese.
  3. Știe care sunt ingredientele iritante pentru piele și nu cumpără produse care le conțin.
  4. Știe cum trebuie ambalate produsele pentru a obține beneficii maxime în urma folosirii lor, știe cum se păstrează cosmeticele.
  5. Știe cum să afle data de expirare a unui produs, chiar dacă (legal) nu este tipărită pe ambalaj.
  6. Cunoaște legislația în vigoare cu privire la etichetare și concentrațiile ingredientelor active – eticheta oferă o mulțime de informații despre produse.
  7. Își cunoaște foarte bine pielea și problemele cu care se confruntă și știe să-și aleagă produsele cosmetice potrivite.

 

  1. Toata povestea aceasta a pasagerei a plecat de la niste intrebari personale: au existat o serie de afectiuni ale pielii cu care te-ai confruntat si pentru care ai cautat raspunsuri. Ce a insemnat efortul de a “intelege” aceste afectiuni, nu de a le amenda?

Majoritatea persoanelor caută ‘o cremă’ pentru îngrijirea pielii, o cremă care să elimine punctele negre, să reducă sebumul și porii dilatați, să reducă erupțiile și dacă se poate să și hidrateze. După ce am căutat ani de zile ‘o cremă’ care să îmi salveze tenul și am folosit o mulțime de produse așteptând rezultate pozitive, am înțeles că nu există creme miraculoase și am renunțat să mai caut soluții cosmetice.

Când am pornit pe drumul vindecării afecțiunilor cutanate nu știam nimic despre piele și ingredientele cosmetice. Mi-am dat seama destul de repede că nu pot repara ceva ce nu înțeleg și am început să citesc despre cum anume funcționează pielea. Am citit jurnale medicale și publicații despre ingrediente, am înțeles foarte repede că informațiile pe care le căutam nu le voi găsi pe un blog de beauty sau într-o revistă.

Chiar de la început am înteles destul de clar că trebuie să aflu cauza fiecărei probleme de pe piele și că trebuie să tratez pielea în contextul unui întreg, format din corp, minte și suflet. Primii pași în procesul de vindecare au legătură cu acceptarea acestor afecțiuni și schimbarea modului în care le privești.

Mai departe urmează alegerile: am ales să nu mai fiu frustrată de ce vedeam în oglindă, am ales să învăț singură despre ingrediente și despre afecțiunile pielii mele, am ales să consider aceste probleme oportunități de a descoperi lucruri noi despre mine. Îmi aduc aminte momentul în care am înțeles că de fapt atâția ani m-am definit și m-am judecat în funcție de câte erupții aveam pe ten și pe corp.

Cei mai mulți dintre cei care se confruntă cu afecțiuni severe nu se pot detașa de felul în care arată tenul lor, ajung chiar să uite că de fapt noi nu suntem ce vedem în oglindă și problemele noastre sunt doar semnale de alarmă. Știu că pare ciudat, dar înainte de a-mi vindeca cu adevărat afecțiunile cutanate mi-am răspuns la întrebarea: Ce te definește pe tine? și am înțeles că acceptarea și iubirea de sine sunt călăuzele de care am nevoie pe acest drum.

Majoritatea afecțiunilor pielii nu se tratează cu produse cosmetice și au cauze foarte diverse, iar vindecarea este întotdeauna un proces complex, diferit pentru fiecare dintre noi. Produsele cosmetice sunt necesare pentru o rutină zilnică de îngrijire a pielii, cu scopul de a menține pielea sănătoasă, cu aspect cât mai tânăr, dar de cele mai multe ori doar rutina de îngrijire nu este suficientă pentru tratamentul afecțiunilor.


Multe din problemele pielii nu au soluții de vindecare – de exemplu vitiligo sau psoriazis – și cele mai multe au la bază mai mulți factori cauzatori: alimentația, alergiile și intoleranța, stresul, fumatul, valorile hormonale, problemele emoționale, sensibilitatea pielii, folosirea produselor nepotrivite etc. Pentru multe din afecțiuni este necesară vizita la medic, schimbarea alimentației și stilului de viață.


Pornind de la aceste lucruri simple îți dai seama că nu există o rețetă general valabilă pentru vindecarea afecțiunilor pielii și că fiecare dintre noi trebuie să își personalizeze rutina de îngrijire în funcție de cauza afecțiunilor, rutină care nu include doar produsele folosite zilnic ci și alimentație sănătoasă, mișcare în fiecare zi și mai ales, reducerea stresului.

 

  1. Din 2012 esti esteticiana si oferi cu multa generozitate, o multitudine de informatii (sustinute intotdeauna de sursele cele mai avizate, medicale!), recomandari, s.a. Care este cel mai cerut subiect atunci cand este vorba despre problematicile pielii?

Cele mai multe întrebări au legătură cu erupțiile de pe ten, care sunt de obicei considerate acnee și care, de multe ori, se dovedesc a fi alergii, intoleranță la anumite alimente, dermatite, etc. În general, cele mai multe probleme pe care le văd au legătură cu inflamația și iritația pielii și au ca simptome pustule, papule, roșeață, scuame, sensibilitate.

Cele mai multe persoane care se întalnesc cu mine nu au întrebări despre punctele negre (cea mai comună problemă a tenului), au întrebări despre dermatita seboreică sau acneea cu care se confruntă de mulți ani. Chiar dacă produsele cosmetice nu pot vindeca afecțiunile cutanate, cu ajutorul unei rutine de îngrijire se pot ameliora considerabil simptomele afecțiunilor: se reduc erupțiile, se estompează hiperpigmentările cauzate de erupții, etc.

În ultimii ani numărul persoanelor care caută soluții pentru hiperpigmentări a crescut alarmant. Tot mai multe femei tinere, în special femei care au vizitat frecvent saloanele de bronzare artificială, sunt afectate de hiperpigmentări. Din păcate în România încă nu există obișnuința de a aplica protecție solară zilnic și încă există persoane care cred că SPF-ul este un moft și se expun la soare cu scopul de a se bronza.

 

  1. Ma confrunt de cativa ani cu o hiperpigmentare. Cand dermatologul meu, @dr. Sebastian Pop, www.e-dermatologie.ro, mi-a aratat acea zona in lumina unei lampi dermatologice, am avut senzatia ca fata mea seamana cu celebra “harta” pe care o avea pe frunte Mihail Gorbaciov. Imi faci o anamneza pe baza declaratiei de mai sus si imi pregatesti, te rog, niste recomandari (complete) de tratament…(poti sa enumeri branduri, produse, etc.)

Pentru a estompa hiperpigmentările trebuie să înțelegi câteva lucruri simple despre piele și să știi care sunt ingredientele care te pot ajuta. Subiectul este complex, însă pe scurt, pornește cu acești 3 pași:

  1. Află cauza apariției hiperpigmentările și dacă este posibil, elimin-o. Majoritatea hiperpigmentărilor sunt cauzate sau agravate de radiațiile solare, dar există mulți alți factori care pot duce la apariția petelor, cum ar fi inflamația, contraceptivele și alte medicamente. E important să cunoști cauza și să ai așteptări realiste – hiperpigmentările nu au apărut într-o zi, nu o să dispară după o perioadă scurtă de tratament.

 

  1. Protejează pielea de radiații solare și de lumina albastră generată de dispozitivele cu ecran luminos – alege protecție solară minerală colorată SPF 50, rezistentă la apă. Oxizii de fier (iron oxide) din fondul de ten sau din SPF-urile colorate protejează pielea de lumina albastră.

 

  1. Setează dispozitivele cu ecran pe modul Night Shift pentru a opri emiterea luminii albastre, există studii care arată clar că agravează hiperpigmentările. Aplică protecția solară în strat generos în fiecare dimineață și reaplică în timpul zilei. Nu uita, nu există protecție solara eficientă 100%, o cantitate mică de radiații solare ajunge pe piele în fiecare zi și contribuie la accentuarea hiperpigmentărilor.

 

Urmează o rutină anti-aging, concentrată pe uniformizarea culorii și luminozitate, cu ingrediente active care sunt eficiente în estomparea petelor. Ai nevoie de un exfoliant cu acid salicilic (BHA) dacă ai ten mixt/gras sau un exfoliant cu acid glicolic dacă ai ten uscat. Exfolianții îndepărtează celulele moarte acumulate în exces pe suprafața pielii și stimulează regenerarea celulară.

Ai nevoie de produse care să conțină unul sau mai multe din ingredientele care uniformizează culoarea pielii: hidroquinone 1-2%, arbutin 2%, acid azelaic 10-15%, vitamina C 10-15%, niacinamide 10%, retinol 0.1-1%. Pentru a fi eficiente, aceste ingrediente ar trebui aplicate zilnic, dar frecvența de aplicare poate fi ajustată în funcție de toleranța pielii.

De exemplu poți urma o rutină de genul:

Dimineața: produs de curățare, ser cu vitamina C 15%, protecție solară.

Seara: produs de curățare, exfoliant, ser cu acid azelaic, cremă hidratantă cu niacinamide.

În timp, în funcție de rezultate și reacția pielii, poți alege să adaugi sau să scoți ingrediente active din rutină. Chiar dacă există studii medicale pentru fiecare din ingredientele enumerate, efectele pozitive și negative diferă de la persoană la persoană și sunt influențate de metoda de aplicare. De exemplu eu folosesc dimineața niacinamide 10%, arbutin 2% și acid azelaic 10%, iar seara folosesc acid salicilic 2% și retinol 0.3%.

Bineînțeles, dermatologul tău îți poate oferi soluții cu efecte imediate de estompare a hiperpigmentărilor, proceduri care se desfășoară în cabinetele medicale. Procedurile medicale care reduc hiperpigmentările nu înlocuiesc rutina zilnică de îngrijire și nici nevoia de protecție solară zilnică – așa cum spuneam, radiațiile UV ajung pe suprafața pielii și pot accentua petele.

Anul trecut am achiziționat un dispozitiv care scanează pielea, denumit Observ 520. Printre cele 6 imagini generate de scanner există una denumită True UV care prezintă toate hiperpigmentările de pe ten, cele vizibile la lumina zilei, dar și cele care nu sunt încă vizibile. Această imagine folosește o tehnologie asemănătoare cu lampa UV folosită de domnul doctor.

Din cele aproape 200 de scanări pe care le-am făcut, majoritatea imaginilor True UV arată ca niște hărți, pentru că majoritatea persoanelor scanate s-au expus luminii solare mulți ani fără protecție solară. Cel mai puțin afectate sunt tinerele, până la 20 de ani.

Aceste hiperpigmentări apar cu mult înainte să fie vizibile pe piele și în timp se accentuează, indiferent de produsele folosite zilnic. Depinde de tine cât de vizibile vor fi hiperpigmentările pe piele, în funcție de felul în care îți îngrijești pielea zilnic.

Chiar dacă nu te deranjează hiperpigmentările din punct de vedere estetic, este important să aplici protecția solară zilnic pentru că riscul de incidență a cancerului de piele este mult mai mare dacă pe piele există hiperpigmentări și foarte mare dacă pe piele au existat arsuri solare.

 

  1. Ce consideri tu ca se poate numi un influencer real in industria cosmetica?

Din punctul meu de vedere, influencer-ul din industria cosmetică este un consumator foarte bine informat care prezintă informații despre îngrijirea pielii, produse și ingrediente cosmetice, informații care influențează alți consumatori în alegerea produsele cosmetice și îngrijirea pielii.

Fiecare influencer trebuie să își asume responsabilitatea pentru informațiile prezentate și să prezinte doar informații susținute de studii medicale. Cred că scopul unui influencer trebuie să fie acela de a prezenta produse și ingrediente pentru a le face cunoscute, nu pentru a încuraja sau influența vânzările.

Și mai cred că alegerea de a monetiza această influență ar trebui cântărită foarte bine – există mulți pasionați de ingrediente și de îngrijirea pielii, dar de la pasiune până la influencer în industria cosmetică, e cale lungă.

 

  1. Cand cumperi un produs cosmetic, altul decat Paula’s Choice, brand al carui ambasador esti, care este primul lucru pe care il analizezi?

Când aleg un produs nou, indiferent de brand, lista de ingrediente și recipientul produsului (cât de bine sunt protejate ingredientele de aer și lumină) sunt primele analizate. Chiar dacă formulele brand-ului Paula’s Choice mi se potrivesc și le folosesc de mulți ani, nu înseamnă că pot folosi orice produs din portofoliu. Rareori citesc descrierea produselor, însă întotdeauna citesc recomandările de aplicare și le ajustez în funcție de nevoile mele.

 

  1. Ti se intampla sa citesti review-uri de produse de la inceput pana la sfarsit? Am remarcat ca pe blog esti adesea intrebata despre utilizarea multor altor produse…

Nu citesc review-uri de produse cosmetice, lista de ingrediente este suficientă pentru a înțelege efectele produselor și a ști dacă îmi sunt sau nu potrivite. Când aleg produsele pentru machiaj, pe care nu am posibilitatea de a le testa în magazin, citesc zile întregi review-uri despre nuanțe și caut în special imagini cu nuanțe comparate.

Pe blog scriu review-uri, mai mult cu scopul de a povesti despre cum se poate folosi un anume ingredient și de a analiza lista de ingrediente. Cred că este mai important să scriu despre ingrediente și despre cum se folosesc produsele decât să fac review-uri de produse – experiența mea cu un anume produs nu ar trebui să influențeze alte persoane pentru că fiecare dintre noi este diferit și reacționează diferit la ingredientele active.

De exemplu, experiența mea cu un ser cu vitamina C 15% nu este una pozitivă, eu nu tolerez 15% vitamina C pe ten. Însă vitamina C 15% este unul din cele mai eficiente ingrediente anti-aging cu beneficii multiple și este folosit de mulți ani în seruri.

 

  1. Ce inseamna un ritual de ingrijire corecta a tenului pentru o femeie +30, +40, +50?

Vârsta nu are importanță în îngrijirea pielii, doar tipul de ten și nevoile pielii din acel moment sunt importante. Rutina de îngrijire a pielii trebuie să includă cel puțin un produs pentru curățare, un exfoliant cu AHA sau BHA, o cremă hidratantă și o cremă cu protecție solară.

 

Fiecare dintre noi ar trebui să urmeze o rutină anti-aging toată viața – nu cred că trebuie să așteptăm apariția primelor riduri și nici nu cred că trebuie să avem o anumită vârstă pentru a urma o rutină anti-aging.

 

Din prima zi de viață pielea începe un proces complex de maturizare și apoi degradare treptată, influențat de alimentație, stil de viață, expunerea la lumina soarelui etc. Tot ce putem face cu ajutorul produselor cosmetice este să protejăm și să susținem pielea în procesul natural de îmbătrânire cronologică.

 

Cel mai important pas în rutina zilnică este protecția solară care trebuie aplicată în fiecare zi din an, indiferent de anotimp și care trebuie reaplicată în timpul zilei dacă petrecem multe ore expuși luminii solare.

 

În afară de protecția solară există o suită de ingrediente anti-aging care sunt de ajutor indiferent de vârstă: antioxidanți, ceramide, peptide, vitamina C, acid hialuronic, retinol, niacinamide. În funcție de tipul de ten și problemele tenului alegem concentrații diferite – nu trebuie să așteptăm vârsta de 50 de ani pentru a folosi retinol, însă la 18 ani cu siguranță nu avem nevoie de retinol 1% pentru că nu avem riduri, iar pielea este fermă.

Cea mai mare problemă a femeilor, cu impact major în aspectul pielii, este fluctuația hormonilor pe parcursul vieții. Cremele etichetate pentru ten matur, sau pentru vârsta 50+ sunt formulate pentru ten uscat, pentru că media de vârstă la care femeile intră la menopauză este 50 de ani. În premenopauză și în timpul menopauzei (adică toată viața din momentul în care începe menopauza) nivelul de estrogen scade dramatic, iar acest lucru afectează densitatea osoasă, cantitatea de sebum secretată de glandele sebacee și, mai ales, colagenul și elastina.

Dacă iei aceste lucruri în considerare poți crede că toate femeile după 50 de ani sau cel puțin toate femeile la menopauză au ten uscat și riduri și au nevoie de produse cu texturi cremoase, cu mulți emolienți. În realitate, lucrurile nu stau așa – în urma intervențiilor chirugicale, menopauza se poate instala de la orice vârstă, iar în timpul menopauzei tipul de ten nu are legătură cu vârsta ci cu mulți alți factori.

 

  1. You, curly girl sa vorbim putin si despre metoda… Curly Girl!

Metoda Curly Girl este un punct de pornire, dar nu este un răspuns valabil pentru toate femeile cu părul creț. Mai mult decât atât, fiecare interpretează metoda CG după cum crede de cuviință (sau după cum este explicată în grupul din care face parte). Nu este suficient să citești o carte ca să înțelegi părul și nevoile lui (mă refer la Curly Girl The Handbook) și nu este suficient să înțelegi metoda pentru a o putea aplica cu succes.

Înainte să poți face cele mai bune alegeri pentru părul tău creț trebuie să fii un consumator foarte bine informat – la fel ca și în cazul tenului, poți să ai rezultate dezastruoase dacă singurul criteriu în alegerea produselor este popularitatea acestora sau și mai rău, prețul redus.

Metoda CG este foarte simplă, dar este prea puțin înțeleasă de majoritatea celor care o urmează. Scopul acestei metode este de a avea păr sănătos, cu luciu și textură naturală, în niciun caz scopul metodei nu este spălarea părului cu balsam și evitarea șamponului.


Firul de păr este fascinant, într-un fel mai simplu decât pielea – nu are nevoie de o mulțime de ingrediente diferite pentru a fi sănătos, într-un fel mai complex decât pielea pentru că este atât de sensibil la mediul extern și pentru că are câteva proprietăți speciale: porozitate și polaritate.


Metoda CG este de fapt o rutină de îngrijire a părului care presupune curățare, hidratare și stilizare, cu produse formulate pentru părul creț. Personalizarea acestei rutine, alegerea produselor și metodei de stilizare este necesară pentru a obține buclele dorite.

Eu am citit despre metoda CG din întâmplare, căutând o soluție pentru părul meu care pe atunci nu era nici creț, dar nici drept. Nu sunt foarte pricepută la stilizare și nici nu am devenit stilist peste noapte, însă am obținut ce mi-am propus: păr sănătos și o rutină cu produse care mi se potrivesc.

Am tratat problema părului la fel cum am tratat problema tenului: am citit despre fibra capilară, am învâțat efectele ingredientelor asupra părului, am înțeles că nu pot separa îngrijirea părului de scalp și de restul corpului. Alimentația, nivelul hormonal, nivelul de stres, apa folosită pentru spălare, produsele aplicate, temperatura și umiditatea din mediul extern, toate influențează aspectul părului.

Am aplicat metoda personalizând-o în funcție de părul meu și stilul meu de viață și am avut întotdeauna așteptări realiste. Am testat multe produse și metode de stilizare și am găsit cel mai potrivit mod de aplicare a ideilor de bază din metoda Curly Girl.

 

  1. Daca ai fi pe o coperta de revista(oricare din lumea larga), care ar fi aceea, si ce am gasi in titlul ei?

Mai degrabă mi-aș dori să fiu pe coperta cărții despre îngrijirea pielii pe care plănuiesc de mult să o scriu.