- Spuneai, Dan, ca povestea voastra este la a treia generatie. S-a schimbat ceva in tot acest timp? Cum este produsa mierea de la Fagurele cu Miere? Si, mai ales, care sunt beneficiile ei pentru sanatate?
Suntem a treia generatie de apicultori. Primul a fost bunicul din partea sotiei, prin 1955, preot intr-o comuna din Dobrogea. Apoi au urmat parintii ei si acum noi. Albinele sunt ingrijite cu dragoste, atentie si respect pentru munca lor si pentru natura.
Nu poti fi apicultor daca nu iti place ceea ce faci!
Oferim miere cruda, nefiltrata si neprelucrata, precum si alte produse apicole terapeutice: polen crud, pasture, propolis si tincturi, apilarnil, fagure, capaceala si altele.
2. Ce tipuri de miere de albine, mai exact, gasim in magazinul vostru online (primul de gen din Romania).
Intr-adevar, am facut magazinul online www.fagurelecumiere.ro in anul 2010 si a fost printre primele site-uri cu vanzare de produse apicole. Am perseverat si ne-am dezvoltat, oferind clientilor informatii utile si produse de calitate.
In acest moment avem doua vetre de stupina, in Dobrogea, unde se ocupa socrii si in aria protejata de la Comana, unde ne petrecem noi verile.
Sortimentele de miere pe care le obtinem intr-un an apicol, in pastoral, pot diferi de la an la an. Avem de obicei miere de rapita, de salcam, de tei, de floarea soarelui, poliflora dar cateodata si miere de mana, de amorfa, de coriandru sau de balta. Organoleptic (culoare, miros, aroma, forma de cristalizare grunjoasa sau cremoasa) mierea difera foarte mult de la un sortiment la altul). Va trebui sa discutam putin si de cristalizarea, sau cum se spune popular zaharisirea mierii.
3. Pe site apar o multime de produse apicole, sa le prezentam, pe scurt, pe fiecare.
Gama noastra de produse e impartita in patru categorii: miere cruda (unde regasim toate sortimentele noastre de miere), produse apicole (unde gasim polen crud, pasture, faguri, capaceala si altele), categoria de amestecuri apicole (amestecuri ce au in compozitia lor o parte dn produsele apicole si care sunt ideale pentru cresterea imunitatii si energizare), categoria gourmet (unde am creat diverse amestecuri pe baza de miere si alte ingrediente naturale care sa le faca mai apetisante si mai atragatoare, oferind si multiple beneficii pentru organism). Sa treceti in revista de fiecare data, cand intrati pe site si ofertele noastre speciale!
4. De ce mierea naturala se zahariseste?
Cristalizarea mierii este un proces natural care certifica autenticitatea produsului. Calitatea mierii naturale nu este denaturata de fenomenul de cristalizare (zaharisire). Cristalizarea survine datorita proprietatii glucozei de a forma cristale.
Recomandam ca mierea cristalizata sa se consume ca atare. Mierea nu trebuie incalzita peste 35-40 gr Celsius pentru a nu-i distruge toate enzimele si proprietatile active.
Si daca utilizati miere de albine la indulcirea ceaiului sau a cafelei, va sugeram s-o adaugati dupa ce acestea s-au racorit pana la temperatura corpului. Va recomandam sa cumparati miere cristalizata (in perioada noiembrie – aprilie), aceasta fiind forma ei naturala si evitand in acest mod sa cumparati miere incalzita sau eventual falsificata. Fiecare sort de miere cristalizeaza mai repede (rapita, floarea soarelui) sau mai incet (tei, mana), in functie de procentul de glucoza din compozitie. În funcţie de faza in care se afla, cristalizarea poate fi incipientă, parţială sau totală, iar cristalele pot fi fine, potrivite sau grosiere, in functie de sortimentul de miere.
Singurul sortiment de miere naturala din Romania care nu cristalizeaza (decat eventual dupa 1-2 ani) este mierea de salcam care are in compozitie mai multa fructoza decat glucoza.
5. Cum ne putem da seama daca mierea de albine este contrafacuta?
Asa cum spuneam, mierea este usor de verificat de catre consumatorii experimentati, in primul rand organoleptic. Mierea de salcam are o anumica culoare galbui-verzui-transparent, o anumita consistenta si o anumita aroma, mierea de rapita e alba, cremoasa, tot timpul cristalizata si are o aroma si un miros inconfundabil si asa mai departe. In rest circula tot felul de teste pe internet, unele corecte, altele mai putin corecte.
Pentru siguranta voastra, trebuie sa cumparati, iarna in special, miere cristalizata. Exceptie face doar salcamul.
Mai multe informatii despre miere si despre celelalte produse apicole gasiti, oricum, pe blogul nostru.
6. Spune-ne cate ceva despre beneficiile produselor apicole!
Pe meleagurile noastre au existat albine si s-a extras ceara si miere de pe vremea dacilor acest lucru fiind mentionat in multe scrieri ale vremii. Stramosii nostri, de-a lungul timpului, au stiut sa foloseasca mierea si celelalte produse apicole pentru hrana si sanatate.
Revenind mai aproape de zilele noastre, in Romania a existat de prin anii 1950 Institutul de Cercetari Apicole. Si in ziua de astazi, exista doctori cu competente in apifitoterapie si se tin congrese de apiterapie, cu participare internationala, romanii find printre cei mai experiementati si mai bine documentati.
Toate produsele apicole au o multime de beneficii si de recomandari terapeutice pe care mi-ar fi greu sa le enumar eu aici.
7. Ce retete cu miere de la Fagurele cu Miere sunt preferate de clienti?
Sunt multe pareri si preferinte. Din tipurile de miere, cele mai cerute sunt mierea de salcam si poliflora.
Cea mai deosebita miere a noastra si foarte apreciata de cei care au degustat-o este mierea de balta. Nu are o denumire prea comerciala, asa i se spune popular si este de fapt o miere culeasa de albine spre sfarsit de vara, din nectarul florei spontane de pe lunca sau din delta Dunarii (lemnie, butoias, sulfina, izma, etc). Este o miere crema, tartinabila natural.
Din celelalte produse apicole, cel mai cautat este polenul crud. Apoi, tinctura de propolis de concentratie 50%, faguri cu miere si capaceala.
Din sectiunea gourmet, se cere mierea cu ghimbir, mierea cu nuca si cacao, mierea cu carob si migdale.
Ce mai avem deosebit sunt amestecurile noastre apicole. Cel mai vandut pentru adulti este ApimunoMax care contine polen crud, pastura, propolis, laptisor, apilarnil, catina si miere de salcam. Este si energizant si un imunostimulator foarte bun. Pentru copii sunt mai multe optiuni: ApiVoinic, ApimunoPlus si altele.
Intrati pe www.fagurelecumiere.ro si veti gasi descrierea si compozitia fiecarui amestec apicol precum si toata gama de produse