Laura Calin: “Am invatat sa fiu constienta de continutul fiecarui produs care ajunge in contact [...]

“Am invatat sa fiu constienta de continutul fiecarui produs care ajunge in contact direct cu corpul meu, indiferent ca este un aliment sau un produs cosmetic. Testez orice produs cosmetic cu o aplicatie pe care o am in telefon, Clean Beauty si asa aflu toate ingredientele nocive care se pot gasi intr-o crema, de exemplu.”
Draga Laura, nu pot sa iti marturisesc decat ca ne doream acest interviu cu tine de ceva vreme. Și daca tot am asteptat atat, uite, din asteptarea aceasta s-a nascut si prima intrebare:

 

Consideri ca asteptarea este necesara și determinanta in a face cele mai bune alegeri sau este suficient sa asculti ce iti dicteaza pe fast forward instinctul ? 

Aici n-as generaliza, uneori e bine sa avem rabdare si instinctul ne poate ghida si alteori ajungem intr-un fast forward cu decizii rapide pe care le luam in baza experientei pe care o avem. E bine sa stim cand sa alegem cum sa ne purtam in diverse situatii si aici intuitia are un cuvant important de spus. As miza pe rabdare si as pastra optiunea de fast forward dechisa.

 

Ce te face acum fericita sau, din contra, nostalgica, cand privesti de unde ai pornit si unde ai ajuns cu V for Vintage si Yoga Girl? 

Sunt fericita ca am inceput proiectul V for Vintage si ma bucur ca a ajuns unde a ajuns. E un proiect care a crescut impreuna cu mine si care s-a dezvoltat si imbunatatit permanent, cu editii reusite, cu locatii fastuoase si inovative. Cred ca a schimbat piata design-ului si a adus la atentia publicului designeri noi, creativitate, cultura vintage si a schimbat ceva in comunitatea noastra creativa. Conexiunea cu yoga a ajuns sa imi deschida mintea si corpul, sa imi aduca flexibilitate si o cunoastere mai profunda a vietii

 

De la antreprenor la antreprenor: cand ai facut primele editii V for Vintage te-ai bazat pe creativitate si intuitia mai sus-mentionata sau, mai degraba, pe valorile masculine, rationalul si logica? Cum arata pe atunci planul tau de afacere? 

Deciziile mele de business au avut mereu in spate o minte logica, fara insa putina nebunie cred ca niciun proiect nu ar fi inceput. Planul de afacere la primul targ a fost ceva de genul, ce idee buna, hai sa vad cui ii mai place vintage-ul si design-ul contemporan asa de mult ca si mie. Era gandit ca un eveniment de sine-statator, ca un test in care designeri si colectionari isi intalneau publicul intr-un weekend. Era un proiect cu buget mic care a strans destui participanti, parteneri si sponsori incat sa fie un succes inainte de deschidere pe toate planurile.. Era un mare targ, mare. Si mare a ajuns.

 

Cat a costat sa faci prima editia V for Vintage si ce batai de cap ai avut, iti mai amintesti?

Din cate imi aduc aminte investitia initiala a fost de cateva mii de euro, 2-3 mii parca. Am mizat pe curiozitatea publicului si pe faptul ca era prima oara cand se intampla acest gen de eveniment la noi in tara. Batai de cap au fost atunci si la fiecare editie apar altele. Stiu ca atunci locatia a fost prea mica si nu a facut fata valului de vizitatori, ca era un eveniment care era si targ si party, avem cocktails din partea casei si cumva toata lumea avea un aer fericit si vesel, vizitatori, vendori, prieteni, toti.

 

Vorbesti adesea despre o cultura vintage dar, mai ales, despre provocarea continua la care ne supunem in a fi sustenabili si in a face un shopping constient. Sa presupunem ca esti profesor si ai acum in fata un auditoriu format din cateva sute de adolescenti. Cum ar suna primul tau curs despre cultura vintage si cu ce argumente ti-ai sustine conceptul de sustenabilitate in fata lor?

Hmmm, buna intrebarea ta. Am participat anul trecut la un curs despre sustenabilitate tinut de Institutul European de Design. Mai exact art directorul IED a tinut acest workshop ca parte a proiectului V fair care avea ca tematica sustenabilitatea si a vorbit mult despre creativitatea sustenabila. Toata ideea de sustenabilitate are in spate aceasta creativitate sustenabila, sa invatam sa gandim diferit atunci cand cream, sa folosim cu atentie resursele si sa le alegem cu grija. O concentrare pe creatie mai degraba, educatia se duce mai degraba la sursa, acolo unde lucrurile se pot schimba mai usor. Daca as fi un adolescent cred ca as fi curios sa aud mai multe despre minimalism, acest curent care incepe sa prinda din ce in ce mai mult si la noi, despre shopping constient, despre un stil de viata axat pe simplitate care sa creeze spatiu in viata mea pentru ca lucrurile cu adevarat importante sa se poata manifesta.

Care au fost(si de ce) primele tale achizitii de la V for Vintage? Dar cele mai recente?

Intotdeauna mi-am luat bijuterii vintage de la targuri si de fiecare data am testat designeri noi si le-am dat credit cumparandu-le piesele, incurajandu-i in demersul lor creativ. Acum am o colectie impresionanta de bijuterii vintage si de piese semnate de designeri romani.

 

Sa ne intoarcem acum la Yoga Girl. Cum au aparut yoga si, mai apoi, Yoga Girl in viata ta? 

Povestea mea cu yoga a început acum aproape zece ani când îmi întindeam pentru prima oară salteaua la o clasa de yoga.

Nu stiam nimic despre asane, cum sa respir corect, cine e Patanjali si mai ales, nu stiam ca yoga are mai multe forme de practica, ca ceea ce credeam eu ca e yoga era de fapt hatha yoga.

Traiam insa din plin senzatia de dupa yoga, starea de calm si de bine, corpul intins și mintea relaxata. Treptat am invatat sa imi organizez programul in asa fel incat sa imi gasesc timp pentru yoga in fiecare dimineata si asa am devenit o yoga girl.

Acum yoga mi se asează firesc in programul zilnic, inainte de ceaiul verde si task-urile de la birou.

Am învatat ca perseverenta functioneaza, practica sustinuta aseaza corpul in posturi din ce în ce mai bine, respiratia isi gaseste in mod natural profunzimea, atentia se pastreaza dincolo de yoga mat si mintea devine din ce mai ascultatoare si linistita.

Desi acum un an am devenit si yoga teacher, prefer ca momentan sa vorbesc despre yoga si fac asta pe canalul meu de YouTube si nu intentionez sa predau sau sa organizez clase de yoga (decat online)

Pentru mine yoga a fost o schimbare majora a modului in care imi traiesc viata, m-a dus în Himalaya, in cateva ashram-uri si mai ales m-a conectat cu mine insami.

 

Cosmobeauty este o revista profesionala care isi propune ca, pe langa cosmetica de tip clasic, sa militeze continuu pentru o cosmetica sanatoasa. Sigur cititoarele sunt curioase sa afle ce produse cosmetice folosesti(pentru ten, par, unghii, corp), care este ritualul tau beauty dar, mai ales, care sunt beneficiile pe care le-ai resimtit tu folosind anumite produse sanatoase.

De ceva timp aleg pe cat posibil sa am in trusa mea de frumusete, cosmetice sanatoase, adica acele cosmetice vegane sau certificate bio sau cu ingrediente naturale. Nu sunt fidela unui singur brand, testez mereu produse noi si la unele ma intorc pentru ca si-au aratat eficienta. Aici as putea enumera cateva branduri: Ecoking, COSRX, Drunk Elephant, Mizon, Biotique de ex.

Daca e sa vorbesc despre ritualul de beauty, aici am nenumarate secrete. Folosesc in fiecare zi, dimineata si seara un serum cu ingrediente active (Vitamina C sau niamicide sau acid Hyaluronic sau retinol), imi curat bine fata seara si dimineata, folosesc masti de trei ori pe saptamana care sa curete si sa hidrateze tenul si ma protejez de soare cu BB creams cu un SPF de 50+ cu filtru mineral.

Ador gelurile de corp cu aloe vera care repara epiderma dupa arsurile solare, cremele si mastile coreene pe baza de extract de melc si anumite branduri romanesti care au aparut recent pe piata, cum ar fi Deplin, Panseea si Xandra.

Cum imi cumpar cosmeticele? E acelasi proces pe care il practic si la cumpararea alimentelor, eticheta imi spune multe. Am invatat sa fiu constienta de ce contine fiecare produs care ajunge in contact direct cu corpul meu, aliment sau produs cosmetic. Testez orice produs cosmetic cu o aplicatie pe care o am in telefon, Clean Beauty si asa aflu toate ingredientele nocive care se pot gasi intr-o crema de exemplu.

S-a dovedit deja ca aluminiul, uleiurile minerale derivate din petrol, parabenii, fenoxietanolul, SLS-ul (sodium lauryl sulfat) provoaca pe termen lung de la alergii pana la boli mult mai grave.

Iar cand am citit ca femeile pot absorbi nu mai putin de 2 kg de produse chimice si cancerigene numai din machiaj, m-am speriat.

 

Ce inseamna – pentru tine – sa fii feminina sau sa iti recuperezi feminitatea(daca ti s-a intamplat sa o fi pierdut sau ratacit vreodata)?

Feminitatea o vad ca pe o stare care poate fi asortata la o pereche de blugi sau la o rochie cu volane, cu un ruj sau cu o bereta. Tine de atitudine, de gesturi, de acel “je ne sais quoi”, de stilul de conversatie, de parfum, de tonalitatea vocii, de privire, de forta si de gratie.

Feminitatea e o stare de gratie care poate fi innascuta sau dobandita, se invata si perfectioneaza si este o binecuvantare pentru cea care o emana si pentru cei care ii sunt aproape.

Am fost mai putin feminina atunci cand a fost nevoie de mai mult testosteron in manifestare, nu cred insa ca m-am ratacit vreodata de propria-mi feminitate, mi-o cultiv constant. Am descoperit-o si educat-o la cursuri de bune maniere, dans, dictie, stil vestimentar, in relatie cu mama, cu partenerul de viata, cu prietenii.

Cred ca o femeie care isi pierde feminitatea isi stirbeste cumva din frumusete, pe cand o femeie feminina ramane frumoasa.