Ce cred despre mine că mă face să fiu originală în lumea Nails? Este faptul că știu și accept că sunt originală și mă comport ca atare. Promovez și țin la valorile care se pierd. Evit trendurile și influențele. Îndemn spre calitate.
Interviu cu Oana Flutur, Nail Technician, Artist & Trainer – Oana Flutur Nail Artist Academy
- Pasiune, Ambitie, REA-lism, Perfectiune, Arta. Acestea sunt cuvintele care te definesc. Te rog sa ne spui pentru Cosmobeauty Magazine ce inseamna fiecare dintre aceste cuvinte pentru tine dar si pentru cei interactioneaza cu tine in calitate de cursanti sau competitori?
Într-adevăr, cu aceste cinci cuvinte începe descrierea mea chiar și pe pagina de pornire a propriului site. Mi-am atribuit aceste cuvinte ca descriere atunci când tocmai cei din jurul meu, cunoștințele, prieteni, clientele, cursanții și chiar competitorii cu care am interacționat în decursul timpului mi-au prezentat părerile lor despre mine confirmând felul în care și eu mă percepeam. Toate aceste cuvinte îmbracă portofoliul vast cu care mă prezint în fața tuturor și descriu valorile cu care am reusit să ating succesul de care mă pot bucura astăzi.
De cele mai multe ori când mă gândesc la Pasiune nici măcar nu reușesc să găsesc cuvintele definitorii care ar putea să exprime felul în care simt și trăiesc cu adevarat această emoție pentru meseria mea, pentru cei ce fac parte din domeniul unghiilor tehnice, pentru oamenii din jurul meu și pentru tot ceea ce mă înconjoară, sau felul în care ar trebui sa simt aceasta emoție. Însă un singur lucru pot să-l afirm, faptul că este extrem de intensă.
Ambiția este unul dintre atuurile mele cele mai mari care m-a purtat pe culmile celor mai inimaginabile visuri. M-a dus acolo unde nu credeam, sau nu speram că voi fi. Nu este neapărat prietena mea, pentru că uneori m-a trădat și m-a făcut să îmi pierd timpul cu ambiții greșite dar, da, este unul dintre atuurile cele mai mari și inspirația cea mai puternică pentru foarte mulți dintre cursanții și urmăritorii mei. Ea mă ajută cel mai mult în “lupta” competițională, profesională și chiar și în cea personală.
REA-lism! Las loc de interpretare prin această descriere după cum vedeți…însă, realismul mă ține cu picioarele pe pământ, îmi limitează ego-ul, mă face să rămân o sursă de inspirație pentru cei din jur și cel mai important, mă ajută să merg către următoarea trăsătură caracteristică.
Perfectiunea este o trăsătură, dar mai ales un defect al meu. Sunt perfecționistă din fire și uit, sau uneori, efectiv, nici nu mă gândesc că nu toată lumea este așa, iar cererile mele de cele mai multe ori sunt exagerate din prima, si la fel și așteptările.
Arta este ceea ce eu încerc să creez, este ceea ce eu îmi doresc să văd și reușesc să văd în jurul meu, oriunde și în orice formă din cele mai marunte lucruri până la cele mai complexe, de la o gâza până la un perete, de la un tip de țesătură până la un tip de fum…totul mă inspiră. Arta este ceea ce simt și vreau să las ca moștenire…
- Oana, ce te face originala in lumea Nails?
Cred cu tărie că fiecare dintre noi este diferit și original în orice moment al zilei și în orice situație. Însă ce cred despre mine că mă face să fiu originală în lumea Nails? Este tocmai faptul că știu și accept că sunt originală și mă comport ca atare.
Promovez și țin la valorile care se pierd. Evit trendurile și influențele. Îndemn spre calitate și sănătate. Iar ambițiile și proiectele mele sunt doar către cel mai înalt nivel, în consecință și rezultatele.
- In viziunea ta, un tehnician de unghii desavarsit are urmatorul portret…
Un tehnician desăvârșit este acela care se simte măgulit de frumusețea meseriei lui. Acela care, dis-de-dimineața se bucură la gândul că are plăcerea să nu simtă că lucrează, ci merge către job cu bucuria in suflet că ajută, creează, corectează și înfrumusețează mâinile clientului prin magia pensulelor ce așteaptă cuminți în sertar, seară de seară.
Tehnicianul nails desăvârșit iubește, vorbește mult, este împlinit, cunoaște, este informat, este artist chiar dacă nu pictează. Este complet în tehnici, optimist, corect și mereu dornic de mai mult.
- Ai reusit sa dezvolti o colectie ce cuprinde in acest moment 12 certificate pentru 12 modele de unghii cu forme extreme. Care este modelul tau de suflet si de ce?
Într-adevăr, dețin o colecție de 12 forme de unghii extreme care se numește “ Haute-Couture Nail ART ‘’- certificate la Oficiul Proprietatii Intelectuale al Uniunii Europene, care s-a lansat cu prima și cea mai dragă formă sufletului meu și anume ‘’Four’’.
Aceasta este o formă de unghie extremă, geometrică, cu 4 laturi perfect egale și muchii cu unghiuri foarte bine definite pe suprafață. Am creat-o acum aproape 7 ani și îmi este cel mai dragă, cred că pentru că a fost prima, din ea derivand mai apoi și celelalte forme, deși următoarele sunt mai spectaculoase, Four a fost “bebelușul” meu. Si cumva cred că sunt și influențată de vinovăția timpului în care am ținut-o închisă în sertar câțiva ani, negându-i rezultatul și valoarea, la momentul respectiv.
- Ti s-a intamplat ca o parte dintre modelele de unghii cu care te prezinti doar in concursuri sa iti fie cerute si de cliente mai excentrice?
Sigur că da! Însă nu toate modelele din competiție sunt purtabile, astfel încât acolo unde nu le-am putut satisface clientelor dorința, am apelat măcar la câteva elemente din lucrări excentrice pe care le-am putut reproduce și pe unghiile clientelor mele.
- Care sunt trendurile in materie de produse si educatie in domeniul Nails? Cu ce branduri iti place tie sa lucrezi si recomanzi ca best of? Cum crezi ca evolueaza acest domeniu in Romania in comparatie cu alte tari?
Din păcate, subiectul acesta este unul sensibil. Industria are de suferit din cauza trendurilor născocite cu scop aparent educațional, iar de produse nu mai zic, este și mai grav.
Piața este din ce în ce mai plină de oameni nepregătiți care acaparează foarte ușor atenția celor ce sunt la început de drum și lansează în industrie tot felul de produse de slabă calitate și tehnici de lucru periculoase atât pentru tehnicieni cât și pentru cliente, sub reclama calității și a sănătății.
Cred că în acest moment ar trebui să se pună accent cel mai tare pe unul dintre procesele de lucru neglijate, sau neluate în serios din domeniul nostru și anume procesul de sterilizare, imperios necesar în aceste vremuri.
Pentru acest proces pot să recomand ca fiind best of Autoclava Enbio, un aparat de sterilizare inovativ si accesibil, potrivit oricărui tip de salon și pentru oricare dintre ramurile beauty.
Domeniul unghiilor tehnice în România evolueaza frumos din punct de vedere al aspectului pe care se pune accent din ce în ce mai tare, însă se pierde, cand vorbim de calitatea si sănătatea tehnicianului sau a clienților. Iar România în comparație cu alte țări este la polul opus și când vorbim de bine și când vorbim de rău. Spre exemplu in America, aspectul și stilul unghiilor tehnice pare încă unul primitiv, iar tehnicienii nu se perfecționează atât de des cum o fac cei din România. Standardele competiționale sunt diferite iar rata de participare la cursuri, competiții și trainiguri este mult mai mică decât în Europa și decat in România.
Responsabilitatea tehnicienilor nails din SUA, de exemplu, este înrădăcinată în oameni mult mai pregnant decat la noi, iar concurența este mai loială.
Când vorbim despre țările din Europa, România este o țară puternică, cu tehnicieni extrem de talentați de care strainii stiu și cumva se tem, tehnicieni care însă sunt pusi în umbră de trendurile gresite de care vă spuneam mai sus. Cred că dacă nu luăm atitudine în corectarea si reeducarea industriei, domeniul va avea de suferit din ce în ce mai mult, iar evolutia va fi doar în reclamă și atât.
- Primul tau premiu in domeniu a fost in 2014 la Nail Look @Cosmobeauty. De atunci ai participat la nenumarate competitii internationale unde ai fost premiata si aplaudata de colegi de breasla si de public. Ce inseamna un asemenea nivel pe care il poate atinge un tehnician multipremiat tradus in ore de pregatire, investitii in tine insati?
Da, de la primul meu premiu câștigat au trecut deja 6 ani in care am acumulat în total 70 de cupe si medalii, ultimul premiu fiind titlul de NailPro World Champion USA 2020 si lista de participări la competiții încă nu se oprește aici. Nu sunt ore de pregătire, sunt ani…ani în care zi de zi într-un fel sau altul, am muncit pentru fiecare concurs în parte.
Și spun într-un fel sau altul, pentru că pregătirea pentru concurs nu înseamnă doar să exersezi un anumit tip de unghie sau un design și gata. Înseamnă cercetare, inspirație, urmărirea Trainerilor Campioni, ce și cum au lucrat înainte și după ce au câștigat. Înseamnă nopți de research online, despre ce înseamnă fiecare termen din regulamente. Nopți de research cu lucrări și comparații între ele. Analiza tehnicilor care s-au folosit. Învățarea și exersarea acestor diferite tehnici. Cursuri suplimentare.
Research, testare si exersare pe sute de tipuri de produse pana găsești ceva compatibil cu ce cauți. Abia apoi poți să începi antrenamentul propriu-zis.
Investiția…nu îi mai poți ține contul…sacrificiul îl simți ca valoare si unitate de măsură în “timp” și te apasă în funcție de ce și cât sacrifici. Satisfacția investiției în tine o simți pe moment, dar o conștientizezi cu adevarat abia peste alți câțiva ani.
- Esti trainer si Intenational judge, si ai vazut si invatat multe in aceste doua posturi. Insa este ceva intr-atat de memorabil care sa fii facut diferenta, in toti acesti ani, si pe care merita sa-l impartesti cu Cosmobeauty.ro followers?
Sigur că da! Atât pentru pozitia de Trainer cât și pentru cea de Internațional Judge, cele mai memorabile momente sunt acelea când elevii tăi dar și ceilalți competitori câștigă, când ei își trăiesc împlinirea și tu o trăiești pe a ta prin a lor. Emoțiile competițiilor cresc odată cu creșterea ta in grad, iar atunci când elevii tăi sunt pe scena, emoțiile concursului sunt altfel față de cum le simți când participi tu. Cred că cele doua posturi mie personal, în afară de faptul că imi aduc noi cunoștințe în domeniu – dar la un alt nivel, îmi aduc satisfacție și emoție pentru participanți.
Adrenalina este pusă din nou in mișcare în corpul meu, iar empatia cu bucuria câștigătorului mă încarcă și mă trece prin toate amintirile competițiilor în care eu am simțit emoția și bucuria pe care ei o simt pe Arenă. Acest tip de emoție, orișicât ma chinui eu sa îl explic, mi se pare că este în zadar dacă nu simțiți măcar odată acest gen de bucurie și împlinire.
9.De curand ai lansat un mesaj in comunitate: ‘’Abuzul brandurilor si nu numai!” De ce ai simtit nevoia sa faci acest mesaj si care a fost reactia comunitatii la acesta?
Nu de mult, mai exact de cand m-am întors din America de la ultimul concurs la care am participat!
Am început un proiect de educare și corectare a greșelilor ce se produc în domeniul nostru, pentru că, din păcate Industria Beauty a început să sufere de ceva timp. Și sunt sigura că atunci când spun că industria Beauty suferă, colegii din celelalte ramuri, nu se supără pentru că nu mă refer doar la ramura de Nail ART.
După cum spuneam și mai sus destul de multe dintre valorile pe care s-au clădit aceste ramuri Beauty s-au pierdut, din diferite cauze, iar domeniul nostru si oamenii din el au de suferit din cauza acestor valori-lipsa, din cauza greselilor care se fac de cele mai multe ori din grabă, din neatenție, din lipsa de informare și profesionalism, din disperare financiara, din reclamă abuzivă, din absenta unei legislații corecte, etc…
Pandemia mi-a permis să abordez prin acest proiect educațional, saptamanal, live, pe facebook si instagram câte un subiect de discuție: motivațional, delicat, tabu, sau mai sensibil, cum a fost și acest titlu “Abuzul brandurilor și nu numai!“, subiecte prin care doresc sa expun și să incurajez la discuții și abordări CIVILIZATE ale problemei, pe toți cei ce îmi semnalează că suferă de pe urma acestor subiecte, pe trainerii si tehnicienii din domeniu. Scopul acestor discutii este unul educational, de încurajare, de sfatuire cum să reacționezi atunci cand întâmpini o problema si cum poate fi ea rezolvată. Pentru că știm că, de cele mai multe ori, oamenii cand întâmpină probleme, abandonează. Reacția comunității la acest subiect a fost una extrem de pozitivă.
Sunt foarte mulți tehnicieni și traineri, dar mai ales cliente, care suferă de pe urma abuzurilor de orice fel ce se produc în industria unghiilor tehnice și care s-au regăsit în acele exemple pe care noi le-am discutat. Au inteles că există rezolvare la orice, dacă discuți problemele, dar mai ales au prins curaj. Acesta cred că este aspectul cel mai important pe care îl urmaresc în proiectul meu.
Pentru că sunt foarte multe persoane care în urma unui astfel de abuz, mai mic sau mai mare, din partea unui trainer, brand sau coleg de breaslă, se inhibă, devin introvertițI, nu își mai pot exploata talentul și unii chiar renunță la aceasta frumoasa meserie, dezamagiti.
- Ai o sintagma pe care te rugam sa o completezi: “Ce ar fi sa…(îndrăznești și tu?)