Provocarea din aceasta luna este urmatoarea: ce facem atunci cand in salon (nu acasa) se obtine o culoare de par pe care nu ne-o dorim. De ex, mai inchisa decat ne doream.
Georgiana Stavrositu – hairstylistul lunii invitat la Cosmobeauty Magazine
- Sa incep cu o curiozitate personala, Georgiana. Toate avem anumite preferinte cromatice, si atunci cand este vorba despre outfit-uri si accesorii, dar mai ales atunci cand este vorba de culoarea parului! De foarte multe ori, cand o clienta merge la un salon pentru vopsit parul, primeste un catalog al unui brand de vopsele de par cu mostre de culori. Ce ar trebui sa stie clienta atunci cand se uita intr-un astfel de catalog? La ce anume sa fie atenta? Cum sa isi aleaga culoarea?
In primul rand as vrea sa incep prin a spune ca fiecare dintre noi are o perceptie diferita a culorilor si atunci primul lucru pe care trebuie sa il faci cand alegi o culoare este sa te consulti cu hairstylistul tau pentru a fi sigura ca ceea ce iti doresti tu a fost bine inteles de catre hairstylist si invers.
Este foarte important ca tot ceea ce alegem sa fie in armonie cu culoarea tenului si cu trasaturile fetei. In momentul in care alegem din catalog o culoare, trebuie sa stim ca toate cataloagele au culorile aplicate dupa o decolorare a parului (mostrelor) si astfel ceea ce va iesi pe parul nostru va fi diferit in functie de culoarea parului naturala sau vopsita dupa caz, pe care o avem in momentul respectiv.
Eu , de exmplu, de fiecare data stau de vorba cu clienta mea si pe langa catalog, ii arat diferite poze cu culori din paleta de culori pe care si-o doreste ca sa inteleg exact ce astepari are si sa fiu sigura ca vedem culorile la fel in momentul alegerii.
- Dar hairstylistul ce are de facut dupa ce clienta lui a selectat o culoare care, din punctul lui de vedere, e putin prea inchisa fata de o culoare care ar avantaja-o mult mai mult pe aceasta?
Rolul hairstylistului este acela de a armoniza culoarea cu tenul/fizionimia fiecarei cliente in parte. Dupa consultanta in alegerea culorii, pasul urmator este Care este parerea hairstylistului de care trebuie sa tinem cont: de exemplu o nuanta de blond ne poate imbatrani, sau sa nu ni se potriveasca cu tenul si atunci in zadar culoarea de par este minunata daca nu exista armonia cu tenul.
- Sa presupunem ca aceasta clienta a ales culoarea insa, la final, se razgandeste si considera ca acea culoare s-a dovedit prea inchisa pentru ea(ex: aproape negru). Nu intreb a cui este gresala, intreb doar ce se poate face(in conditiile in care clienta a ales o culoare si apoi s-a aratat nemultumita de rezultat?
Este foarte important sa nu lasam clienta sa plece in salon pana nu are culorea dorita.
In cazul in care culoarea a iesit mai inchisa, in salon se poate face o deschidere cu 1/2 tonuri prin aplicarea unui ulei mineral care va scoate pigmentul inchis din par. Sau se poate face o decapare foarte usoara doar cat sa se scoata culoarea inchisa , astfel incat sa se tina mereu cont de calitatea parului.
Recomand clientelor sa vorbeasca cu hairstylistul daca au sentimentul ca rezultatul nu este exact ce si-au dorit, pentru ca altfel, in cele mai multe situatii, clienta ajunge acasa si isi aplica o vopsea sau pudra care ii va strica parul.
- Daca lucrul acesta se face acasa, este ceva ce poate clienta face pentru a remedia situatia sau doar un hairstylist poate face minuni?
In situatia vopsitului acasa si mai ales in cazul in care ai inchis culoarea, trebuie sa ajungi intr-un salon pentru a remedia culoarea astfel incat sa nu se strice calitatea parului.
- Vopsirea repetata la interval scurt de timp, ce efecte are asupra parului?
Suntem niste norocoase ca suntem in anul 2021 si avem multe solutii si tratamente care se pun in vopsea pentru a nu strica parul, asadar atunci cand se intampla o eroare, il putem revopsi cu o vopsea fara amoniac, sau organica si folosind Olaplex in vopsea. In felul acesta parul nu va suferi prea mult. Altfel, recomand vopsitul radacinii o data pe luna si emulsie pe lungime (nu aplicatul vopselei si pe lungime in fiecare luna), iar balayage-ul se reface la 3/4/5 luni.
- Ce NU trebuie sa facem acasa in incercarea de a “sterge” sau estompa culoarea inchisa a parului?
NU trebuie sa folosim pudra pentru par!
- Care sunt pasii (oficiali) ai deschiderii culorii parului vopsit, in salon? Si ce produse folosesti tu, de ex, in acest scop?
Aici am putea sa scriem mult, pentru ca este foarte important cat vrem sa deschidem, ce culoare avem si de cat timp pe par.
Eu prefer deschiderile treptate (din vopsea) in timp, asa sunt sigura ca parul nu sufera. Incerc sa folosesc pudra numai in situatii extreme folosind un oxidant de 3 sau 6%. Uleiul mineral il folosesc pentru o deschidere de jumatate de ton, maxim 1 ton.
- Dupa ce culoarea a fost remediata/ameliorata, ce trebuie sa facem acasa pentru a intretine rezultatul(recomandari de produse, daca vrei)
Dupa ce am remediat culoarea, este foarte important sa folosim acasa sampon si masca hidratanta (produsele cu Argan de la #Sono sunt foarte bune – sau samponul de culoare de la L’Oreal Vitamino color, masca si ulei de par cu argan) – sau se mai pot folosi sampoane si masti pentru par cu pigmenti: ciocolatiu, beige, silver, perla in functie de culoarea pe care o avem: blond / roscat/ ciocolatiu(#Alterego ) Iar urmatorul vopsit trebuie oligatoriu sa fie facut in salon pentru a stabiliza culoarea. Abia apoi, putem vopsi acasa numai radacina in cazul in care nu putem ajunge la salon.