De doua ori pe an calatoresc in Rusia, la Sochi pentru a ma antrena alaturi de mentorul meu Georgy Kot (…) Acolo imi gasesc centrul de referinta, inspiratia si noi orizonturi de explorat in aceasta minunata arta a modelarii parului.
Interviu cu Victoria Schimbator, Hairdesigner si Ambasador Keune Romania
- Draga Victoria, daca ar trebui sa creezi o colectie star icon in care sa aduci un omagiu coafurilor care au facut istorie, ce ar contine aceasta colectie a ta si cu ce personalitati i-ai da viata?
Fiecare epoca a avut momentul ei de geniu, acea sclipire care a completat o intreaga miscare estetica. Istoria coafurii vorbeste de la sine despre preocuparea noastra asupra parului – ca modalitate de exprimare. Nu cred ca as omite nicio perioada si as alege sa le expun prin prisma multivalentei personalitatii feminine. Pun accent pe creativitatea si puterea interioara a fiecareia dintre noi iar coafura ar completa intr-un mod fericit ceea ce o femeie poate sa desavarseasca.
- Din punctul tau de vedere, crezi ca generatiile viitoare vor manifesta aceeasi fascinatie pe care noi o avem pentru creatiile care au devenit repere de stil in coafura de altadata? Cum vezi lumea coafurii peste 50 ani? Va fi oare una complet dominata de inteligenta artificiala, robotii vor decide printr-o simpla scanare, culoarea, linia, totul?
Emotiile noastre, trairile au nevoie sa fie expuse lumii intregi, fie ca discutam de pictura, muzica, balet sau oricare alta forma de exprimare.
Arta este o forma de creatie asadar, de evolutie. Sunt de parere ca atata timp cat va exista umanitate si emotie, va exista si arta. In ceea ce priveste aspectul estetic, consider ca tot ceea ce simte fiinta umana si alegerile sale nu pot fi gestionate sau etichetate de un program binar.
- Ce amintiri frumoase si pline de dragoste te incearca atunci cand privesti la inceputurile tale in acest domeniu? Cum ai intrat pe aceasta usa a Frumosului? Cand? Unde? De ce? Cine ti-a ghidat pasii?
Decizia a fost mai degraba practica. Poate varianta mai romantica ar avea mai mult succes, insa realitatea a fost ca eram in pozitia in care trebuia sa iau o decizie legata de un viitor mai bun pentru mine si familia mea.
Am ales aceasta profesie pentru ca am simtit ca aici pot sa fiu libera sa creez, eu la baza studiind chitara clasica.
Primii pasi i-am facut studiind intens tehnicile aferente tunsorii si culorii. Ma pregateam asiduu pentru o cariera in aceasta zona a hairstyling-ului. De altfel, am activat ani buni ca profesor al unei scoli de coafura si apoi ca trainer pe tunsoare si culoare.
Avand acces la scoala rusa de coafura am ales sa-mi dezvolt abilitatile urmarind lideri ai industriei din aceasta zona geografica. Ulterior am descoperit fascinanta lume a modelarii parului lung si ulterior pe Georgy Kot – un adevarat mentor, nu numai pentru mine ci pentru generatii intregi de hairstylisti.
- Primul lucru pe care l-ai facut din primii tai bani castigati din coafura a fost…
sa achit avansul pentru un masterclass de culoare. Ulterior au urmat ani de pregatire, concursuri si multa practica.
- Cum erau scolile de profil, produsele, echipamentele, clientii cand ai inceput sa faci coafura si ce constati tu ca s-a schimbat azi (in bine sau… in mai putin bine!)
Scolile de coafura au evoluat, desigur. Daca inainte a absolvi o astfel de institutie dura 1-2 ani, acum acest proces dureaza aproximativ 6 luni. Ulterior, cursantul va decide daca va alege sa se specializeze si deci sa evolueze. Fiecare isi croieste destinul si cariera dupa nevoile, aspiratiile si personalitatea proprie. Consider ca aceste aspecte sunt valabile in orice profesie.
Eu, spre exemplu, am participat la numeroase cursuri de specializare, atat pe plan local cat si international.
Am ales apoi sa ma inscriu la concursuri internationale pentru a-mi testa limitele si apoi am participat la programele intensive de antrenament organizate la Academia G.Kot, acolo unde am obtinut si distinctia Golden Diploma- Master of Arts.
Pentru colegii mei care au decis ca investitia in profesia lor este importanta, am organizat programe de specializare la aceeasi academie din Rusia. Evident, produsele au evoluat enorm. Daca la inceput discutam de cateva produse si echipamente de styling disponibile, spre exemplu, acum avem la dispozitie o multitudine de repere. Nevoile se diversifica si producatorii asculta atent si vin cu oferte variate.
Ma simt norocoasa ca azi avem atat de multe posibilitati si oportunitati de exprimare.
- Numeste cateva produse de care esti indragostita si fara de care nu iti poti imagina altfel meseria ta de hair-stylist si Brand Ambassador.
Nu pot sa-mi imaginez munca fara produsele Keune, acestea ma ajuta sa-mi desavarsesc cu succes orice creatie. Spre exemplu, pentru mine, o persoana care se expune zilnic unei cantitati insemnate de fixativ este foarte important ca acesta sa intruneasca anumiti parametri – sa nu irite caile respiratorii (colegii mei stiu foarte bine despre ce vorbesc), sa ofere un echilibru optim intre gradul de fixare, stralucire, viteza de uscare si efectul invizibil pe care il ofera coafurii. Le-am gasit pe toate la Keune, marca ce de altfel in anii ’50 a inventat fixativul.
- Prin ce s-a facut Victoria Schimbator remarcata nu doar in Romania, ci peste tot in lumea larga?
Iubesc ceea ce fac si iubesc oamenii. Am norocul ca pasiunea mea sa fie impartasita si de altii.
Toate show-urile, Masterclass-urile si Workshop-urile organizate de mine, de Keune Romania sau la care am fost invitata pe plan international au avut la baza aceeasi emotie si sinceritate de a expune lumea in lumina reflectoarelor.
“She” Collection from Victoria Schimbator.
- Prin natura meseriei – care este una deopotriva creativa, versatila dar si tehnica – la randul tau, esti solicitata sa te pregatesti continuu. Cum faci sa nu pierzi imaginea de ansamblu, pentru ca trebuie sa te concentrezi pe o multime de lucruri, intr-un timp foarte scurt?
In orice domeniu este nevoie nu numai de creativitate. Nu mai suntem in epoca in care a fi artist era suficient.
Azi este nevoie de cunostinte de marketing, PR, business, fotografie, editare video, doar ca sa numesc cateva linii ce contureaza profilul oricarei persoane care decide sa iasa din zona de confort. Trebuie mai intai sa intelegi tu cum functioneaza lucrurile, sa le aprofundezi si apoi sa delegi.
Referitor la pregatirea mea – de doua ori pe an calatoresc in Rusia, la Sochi pentru a ma antrena alaturi de mentorul meu Goeorgy Kot. Acolo imi gasesc centrul de referinta, inspiratia si noi orizonturi de explorat in aceasta minunata arta a modelarii parului.
- Victoria, esti fericita si implinita ca l-ai vazut pe fiul tau lucrand alaturi de tine?
Constantin a activat alaturi de mine pentru o perioada. A participat la numeroase concursuri, pe unele le-a castigat, pe altele nu. A evoluat enorm insa pe parcurs, si-a dat seama ca altul este drumul lui iar eu am hotarat sa-l sustin in acest sens. Aceasta este cea mai mare implinire pentru un parinte: sa-si stie copilul implinit si fericit.
- Din evaluarea propriilor experiente observam ca sinele apare cel mai adesea cand s-a creat o anumita situatie. E ca si cum acest sine ar alerga in urma unei ceremonii, unei parade si ar striga cu voce tare: Priviti, priviti ce am creat eu! Ce spune oare sinele Victoriei, la sfarsitul acestui interviu?
Publicul este cel care va decide la final. Aici nu este despre mine ci despre cum pot influenta si alti colegi sa impartaseasca alaturi de mine aceasta pasiune, coafura, si apoi sa se dezvolte ca entitati aparte, cu stilul si personalitatea lor distincte.