Ce inseamna black tie, business formal si altele? Mic glosar de stiluri vestimentare

Black tie, cocktail? De cate ori nu ai primit o invitatie pe care aveai o precizare clara legata de un Dress Code si poate nu ai stiut exact cu ce trebuie sa te imbraci? Ce inseamna acel stil si cum il recunosti? Daca nu stii, gasesti aici cateva succinte informatii.

 

BLACK TIE. Black Tie este atat un cod vestimentar, cat si un stil în sine. Tinutele sunt impecabile si se pretează pentru diverse evenimente de tip ceremonie. Pentru bărbaţi, regulile sunt simple frac. Pentru femei, este acceptată orice ţinută formală, de la rochii lungi la rochii de  cocktail.

BUSINESS FORMAL. Alura formală – asa cum ii spune si numele – este un stil adesea întâlnit pe invitaţiile la petrecerile corporate. Pentru bărbaţi, un costum în nuanţă închisă şi cravată. Pentru femei un deux–pieces elegant sau o rochie clasică.

BUSINESS CASUAL. Bărbaţi: pantaloni de costum sau pantaloni semi-formali dar nu jeans), pantofi eleganţi sau semi-casual (nu sport), cămaşă.Femei: blazere, fuste creion şi cămăşi

CREATIVE BLACK TIE. Pentru bărbaţi –  cămăşi sau papioane în diverse culori (cămaşă neagră, frac, papion într-o nuanţă aprinsă). Femeile pot opta pentru piese elegante cu o nota de originalitate.

CASUAL. Haine comode  atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor: jeans, tricou, sneakers, pentru el şi pentru ea.

COCKTAIL. Un dress code usor de recunoscut. Pentru barbate  se impune  un costum într-o nuanţă închisă. In cazul femeilor –  rochii scurte sau trei sferturi alături de accesorii statement.

FESTIVE. Un dress code special, legat de evenimentele din perioada sărbătorilor (Crăciun, Paşte, etc). Un costum cu cravată in tonul sărbătorii, pentru el, şi o rochie cu paiete pentru ea.

SMART CASUAL. Bărbaţii pot purta pantaloni lungi (orice culoare) şi o cămaşă sau un tricou polo. Femeile pot opta pentru haine de o varietate mai mare, (dar nu pantaloni scurţi sau jeanşi cu aplicatii).

SEMI-FORMAL. Pentru barbati – un costum în nuanţă închisă (opţional şi vestă). Femeile pot purta o rochie de cocktail – little black dress – sau o ţinută elegantă din mai multe piese.

WHITE TIE. White Tie este dresscode-ul perfect pentru dineuri, nunți sau baluri. Presupune o ținuta de gală. Pentru domni: fracul-coada de randunica, camasa pique, guler apretat pentru papion, vesta sau brâul, pantofii din piele lacuita sunt câteva dintre elemente care fac din acest stil unul remarcabil. Pentru doamne: o rochie lungă, de seară, însoțită, obligatoriu, de mănuși albe din satin, până la cot. Este cel ceremonios tip de dress code, care nu prea lasă loc de interpretare.