Pe Oana Iagaru am cunoscut-o la o expozitie la Sala Palatului din Bucuresti in urma cu mai bine de un an. Standul Twinkle avea un aer de o delicatete aparte si felul in care era amenajat cu o scarita dubla din lemn, vopsita in alb, pe care erau puse intr-o aliniere pretioasa lumanarile, ne-a furat, brusc, privirea. Am aflat atunci ca Oana, care ne-a intampinat cu cel mai cald zambet din lume, a lucrat inainte in top management in…constructii. Cum s-a ajuns de la constructii la TWINKLE – atelierul de lumanari vegetale parfumate infiintat in vara lui 2019, cu un mic showroom in Bucuresti – aflati in randurile de mai jos.
1.Cine era Oana Iagaru inainte de aparitia Twinkle si cine este acum?
Am terminat Facultatea de Drept si Facultatea de Limbi si Literaturi Straine din Bucuresti, insa am lucrat mai bine de 9 ani in top management ca manager financiar si administrativ la cea mai mare companie din Romania de project management in … constructii.
Nicio legatura cu pregatirea mea, insa acolo m-a dus viata si nu regret nicio secunda aceasta experienta, din contra, consider ca m-a format ca om si mi-a dat niste bune invataturi etice si profesionale. Sigur ca m-au bucurat de-a lungul anilor foarte multe reusite profesionale, pentru ca gradul de implicare a fost mare si am acordat foarta multa atentie si timp carierei, insa cumva nu era suficient, simteam ca lipseste ceva. Acela a fost momentul cand am decis sa ma reorientez si sa pun bazele unei mici afaceri, care a inceput deja sa dea roade si sper sa se dezvolte frumos pe viitor.
2. Dincolo de traducerea simpla a cuvantului, ce se afla in spatele twinkle, ce simbolizeaza el?
Twinkle reprezinte o oaza de liniste si respiro in toata agitatia asta nebuna de zi cu zi, in care uitam sa traim cu adevarat si in care suntem prinsi fara sa ne dam seama.
Mi-am dorit o modalitate sa trag cumva de timp, sa curga mai incet, sa apucam sa ne bucuram sufletul de lucrurile marunte care, adunate, ne insumeaza viata.
Sloganul Twinkle este „It’s time” (Este momentul), asadar fiecare lumanare este insotita de un mesaj pozitiv, un indemn, ‘E timpul pentru ceva anume’. Unele arome declanseaza amintiri, ne poarta cu gandul in trecut, la cineva drag sau la un capitol frumos din existenta noastra.
Viata este un sir de experiente, de intamplari mici sau mari care ne modeleaza si ne ghideaza in a gasi fericirea. Unele momente au fost traite si nu pot fi uitate, iar pe altele este bine sa le experimentam.
3. Cine te-a sustinut si o face in continuare la micul tau atelier de lumanari parfumate. Pe site apare precizarea ca turnarea este manuala. Cine selecteaza uleiurile parfumate, ceara, cine prepara, cine toarna cine ambaleaza, s.a.?
Familia mea m-a sustinut inca de la inceput, a crezut in acest proiect si in entuziasmul meu. Ca in orice business, inceputul este intotdeauna mai dificil, nu este un drum usor, sunt momente cand vrei sa renunti sau cand simti ca lucrurile nu merg in directia dorita. Trebuie ambitie, perseverenta si persoane langa tine care sa te sprijine si sa te motiveze.
Eu sunt singura responsabila de partea de productie, de la comenzile de materie prima pana la realizarea produsul finit. In schimb, la targuri si la pregatirea/expedierea comenzilor am ajutor de nadejde – bine primit de altfel!
4. 100% ceara vegetala de soia si rapita. Face diferenta o ceara vegetala?
Cu siguranta da.
In primul rand, la o ceara vegetala remarcam absenta fumului negru si toxic (care este emanat constant de majoritatea lumanarilor din comert, facute din parafina – un produs rezidual al petrolului. Arderea este mai lenta si mai uniforma (se consuma mai greu lumanarea) si este suportata mult mai bine de persoanele cu ochi sensibili sau cu diferite alergii.
Ceara este obtinuta din resurse regenerabile si este biodegradabila. Nu am adaugat in ea stearina sau alti aditivi de origine animala.
La lumanarile unde am adaugat pigment se pot observa unele portiuni albite, este o caracteristica a acestui tip de ceara, lumanarea nu este astfel deteriorata ci este o confirmare in plus ca ceara este naturala.
5. Un fitil din bumbac sau din artar, de ce?
N-as putea recomanda un anumit tip de fitil, ambele au rolul si frumusetea lor. Fitilul clasic din bumbac organic este un fitil curat, pre cerat, care nu contine niciun fel de metale. Arderea cu acest tip de fitil este mai lenta si te ajuta sa te bucuri mai mult timp de lumanarea preferata.
Arderea cu fitilul din lemn de artar este mai rapida, se consuma un pic mai repede ceara, insa trosneste cand arde, simuland un mic foc de semineu, oferind un plus de intimidate si acea senzatie placuta de “acasa”.
Ambele tipuri de fitil – fitilul clasic din bumbac organic si fitilul din lemn de artar sunt testate in functie de diametrul recipientului in care se toarna ceara si aleg mereu dimensiunea de fitil potrivita ceea ce face ca arderea sa fie intotdeauna uniforma si ceara sa se consume in intregime fara a face tunel.
La final, recipientul se spala foarte usor cu apa calda si se poate aduce la reumplere sau se poate reutiliza dupa bunul plac.
6. Care sunt colectiile preferate ale clientilor Twinkle? Dar ale tale?
Potrivit vanzarilor, clientii Twinkle prefera Colectia Pigment. Este o colectie accesibila, vesela, colorata, foarte putin pretentioasa, sa zic asa, in materie de design. Este o colectie potrivita fiecarui ambient, cumva clasica, gandita pentru uz zilnic.
Celelalte colectii sunt un pic mai deosebite, se preteaza mai mult pentru a fi oferite in dar sau utilizate la momente speciale.
Mie imi plac toate colectiile, in egala masura, fiecare cu farmecul si vibratia ei.
La inceputul lunii septembrie, am in plan sa lansez doua noi colectii, o colectie foarte eleganta cu un recipient mai luxos si o colectie usor rustica, cu recipient mare din sticla si capac din bambus. De asemenea, testez de zor 6 arome noi care sper sa fie pe placul cat mai multora. Pe mine una m-au cucerit! Vine sezonul rece, sezonul lumanarilor si sper sa ne gaseasca 100 % pregatiti pentru a face fata cerintelor clientilor nostri!
7. Cati cumparatori sunt atenti si sensibili la mesajul “non-toxice, biodegradabile, vegane”?
Am observat ca foarte multi clienti sunt atenti la acest mesaj (nu doar clientii vegani), un aspect bineinteles pozitiv si de laudat. Constat ca lumea devine din ce in ce mai constienta de ceea ce cumpara, mai selectiva, vrea sa inteleaga procesul de fabricatie si sa cunoasca ingredientele din care este facut produsul.
Din punctul meu de vedere, raportul calitate-pret joaca un rol esential.
Ceara de soia este o ceara mai scumpa si mai temperamentala, se lucreaza destul de greu cu ea, se testeaza perioade mari de timp si chiar o mica diferenta de temperatura o deterioreaza imediat. De aceea si pretul final este un pic mai mare decat la lumanarile din parafina, dar este un pret pe care multi clienti il inteleg si il accepta, intrucat stiu ce produs de calitate primesc in schimb.
Uleiurile parfumate sunt de calitate superioara, special create pentru a fi utilizate impreuna cu ceara din soia. Lumanarile sunt impartite in 3 colectii: PIGMENT, CLASIC si PREMIUM, diferenta o face recipientul, cantitatea de ceara, tipul de fitil si pigmentul.
Pe langa lumanari parfumate ambientale, gasiti la TWINKLE si lumanari de masaj din ingrediente naturale precum ceara de soia, unt de cacao, ulei de avocado, unt de shea, vitamina E si uleiuri esentiale. Relaxante, emoliente, hidratante in profunzime si bogate in vitamine si antioxidanti, lumanarile de masaj reprezinta un mic rasfat pentru corp si suflet. Ele se pot folosi si in stare solida, ca balsam hranitor de buze sau pentru coate si calcaie uscate.
Pentru o improspatare rapida a incaperilor, pastilele parfumate din ceara de soia fac o treaba de minune, neavand fitil se topesc rapid in orice vas de aromoterapie si degaja un miros extraordinar si de lunga durata. Se retopesc pana se evapora aroma.
Produsele pot fi nu doar descoperite, ci si comandate de pe www.twinkle.ro, @TIME.FOR.TWINKLE (Facebook) si Instagram: lumanari_twinkle
#twinkle #lumanarivegetale