Painea nu ingrasa

Ci cantittea de paine pe care o consumi si combinatiile pe care le faci cu ea. Painea este, cum bine stim,un carbohidrat. Si, ca toti carbohidratii, daca se consuma in exces, ingrasa.

Cu totii stim ca painea este, pentru multi dintre noi, nelipsita din alimentatia zilnica. De-a lungul anilor, printre clientii mei, am intalnit oameni dependenti de consumul de  paine. Si mie imi place painea, mai ales cea calda..cu branza. Insa imi place mai mult sa fiu slaba si sa ma simt bine in pielea mea. Eu, ca nutritionist, cer insistent clientilor mei sa imi spuna toate poftele lor alimentare ca eu sa le pot introduce in dieta. De ce?

 

O dieta nu trebuie sa fie “ceva ingrozitor”, ci sa fie ceva ce acceptam ca vrem sa schimbam – avem nevoie sa ne schimbam stilul de viata din punct de vedere alimentar. Aici este secretul.

Revenind la paine, exista atatea studii si controverse pe aceasta tema, incat cu greu te poti decide pe cine sa crezi. Propun sa ne credem pe noi. Iti place sa mananci paine, dar vrei totusi sa slabesti sau sa iti mentii greutatea actuala?  Daca raspunsul este da, atunci ai grija la cata cantitate de paine mananci si la ce combinatii faci. Pentru ca de multe ori mai multe calorii gasesti pe ceea ce pui pe paine decat in painea propriu-zisa.

Sa luam exemplul simplu si clasic: paine cu unt – o felie de paine normala cantareste aprox 25 grame (65-70 calorii}; daca adaugam pe ea unt, nu mai mult de 10 g (si asta e putin, crede-ma), o aducem la un aport caloric de 140 calorii. Doar atat.

O felie de paine cu unt ne furnizeaza 140 calorii…avand in vedere ca vrei sa slabesti, va fi nevoie sa fii foarte atenta la ce pui pe paine.

Sa-ti spun ce se intampla daca mai pui si o lingurita de gem? Ajungi foarte repede la 170 calorii.

Si asa am demonstrate ca ceea ce punem pe paine e mai caloric decat painea in sine, asa ca grija noastra trebuie sa fie maxima, atunci cand suntem in proces de slabire.

 

Ca recomandare, putem asocia painea, in primul rand cu legume, preparate sub orice forma ne place.  Este cea mai buna combinatie. Ne putem face sandvis cu o felie de paine pe care putem adauga pasta de naut, salata de vinete, zacusca (dar fara carne), fasole batuta. Pestele, de asemenea, il putem consuma cu paine.

 

Si faina conteaza mult…alba, neagra, cu seminte, integrala; fiecare are proprietatile ei si gustul specific. Raman la parerea ca faina naturala, cea pe care o luam de la moara, ramane cea mai sanatoasa si mai buna. Ideea este sa mancam putin si bine, sanatos si bine. Calitatea alimentelor este esentiala pentru ca organismul sa functioneze normal si sa isi ia nutrientii de care are nevoie din surse de calitate.

Pe Carmen Țenescu o poti contactata pe Facebook si Instagram, https://www.facebook.com/nutrisimocarmentenescu/

https://www.instagram.com/nutrisimo_carmen_tenescu/

 

De Carmen Țenescu, nutrition specialist