Vitamina C de la A la Z. Un super articol semnat de Corina Allan

Vitamina C de la A la Z.

Un super articol semnat de Corina Allan

 

Vitamina C este o moleculă care se regăsește în mod natural în piele. Are rol de stimulare a sintezei colagenului și de protecție antioxidantă împotriva foto-îmbătrânirii cauzate de radiațiile solare.

Vitamina C din piele este un veritabil ingredient anti-aging care încetinește apariția semnelor de îmbătrânire și susține pielea în procesul de reparare și vindecare.

 

O dată cu îmbătrânirea cronologică, în special din cauza acțiunii radiațiilor solare asupra pielii, în timp se produce tot mai puțină vitamina C în epidermă și dermă.


Mai puțină vitamina C în piele înseamnă mai puțină protecție antioxidantă, un ritm mai accelerat de foto-îmbătrânire, un ritm mai redus de vindecare a leziunilor și o piele mai sensibilă la stresul oxidativ cauzat de radiațiile solare și poluanții din mediul extern.


Cea mai bună metodă de a menține un nivel echilibrat de vitamina C în piele este alimentația sănătoasă, cu alimente bogate în vitamina C și bineînțeles aplicarea protecției solare în fiecare zi.

În produsele cosmetice sunt incluse diverse forme de vitamina C și deși toate au proprietăți antioxidante, unele tipuri de vitamina C sunt de ajutor pielii, iar unele nu au rezultate notabile. În plus, fiecare dintre noi reacționează diferit la vitamina C.

 

Vitamina C în produsele cosmetice

Vitamina C este un antioxidant potent care neutralizează radicalii liberi, reduce stresul oxidativ, reduce hiperpigmentările post inflamatorii prin inhibarea sintezei melaninei, pigmentul natural al pielii, redă luminozitatea naturală și promovează sinteza colagenului în piele. În plus, vitamina C susține procesul de vindecare al leziunilor cutanate și reduce riscul cicatrizării inestetice.

Toate aceste proprietăți ale vitaminei C și studiile asociate cu acest ingredient îl recomandă ca unul din cele mai importante ingrediente anti-aging cu beneficii multiple. În produsele cosmetice vitamina C este inclusă în diverse forme și concentrații, însă cele mai populare formule sunt cele care conțin vitamina C, vitamina E și acid ferulic.


Combinația cea mai cunoscută conține 15% vitamina C sub formă de l-ascorbic acid, 1% vitamina E sub formă de tocopherol și 0.5% acid ferulic, în bază apoasă cu pH 2.6-3.2. Problema cu această rețetă și în general cu orice formulă apoasă cu vitamina C în concentrație mai mare de 5% este că oxidează foarte repede și își pierde astfel din proprietăți.


L-ascorbic acid este un ingredient extrem de instabil în prezența luminii și aerului, stabilizarea lui într-o formulă este dificil de obținut, majoritatea produselor cu 15% l-ascorbic acid stabilizat în bază apoasă au durata de maximă valabilitate 2-3 luni de la data deschiderii.


În prima lună de la deschiderea recipientului, formula conține vitamina C 15%, incoloră, dar o dată cu oxidarea cauzată în special de aerul din recipient, vitamina C se degradează treptat, schimbându-și culoarea în galben și apoi portocaliu. Un ser cu vitamina C 15% oxidată nu livrează beneficiile concentrației de 15% și în plus, vitamina C oxidată poate declanșa o reacție de iritație pe piele.


Produsele cu vitamina C, indiferent de concentrație, trebuie să fie ambalate în recipiente opace, care să nu permită luminii și aerului să afecteze stabilitatea formulei. Serurile cu vitamina C 15% trebuie păstrate în condițiile specificate pe etichetă, de obicei la temperaturi mai mici de 20ºC. Multe persoane preferă să păstreze serurile cu vitamina C la frigider, însă în afară de temperatura de păstrare, este important ca serul să fie folosit în cel mai scurt timp de la deschidere.

 

 

Deși 15% vitamina C este concentrația cea mai cunoscută, majoritatea produselor care conțin vitamina C au concentrații chiar mai mici de 1% acid ascorbic sau conțin derivați de vitamina C: sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate, 3-O ethyl ascorbic acid, tetrahexyldecyl ascorbate, magnesium ascorbyl phosphate și ascorbyl glucoside.

 

Acești derivați au studii care le confirmă efectele antioxidante asupra pielii și sunt, în general, forme mai stabile, mai ușor de integrat în formule și mai bine tolerate de piele. Sunt însă mult mai puțin eficiente în reducerea petelor pentru că înainte de a acționa asupra pielii, derivații de vitamina C trebuie să fie transformați în acid ascorbic.

L-ascorbic acid este solubil în apă, însă pentru că este atât de instabil în bază apoasă, s-au formulat produse în bază non apoasă, concentrații mai mari de vitamina C în bază siliconată. 20-30% acid ascorbic în bază siliconată se aplică pe zone restrânse de piele, pe riduri profunde, erupții sau hiperpigmentări. Siliconii funcționează ca un buffer (tampon) care reduc rata de absorbție a vitaminei în piele și reduc potențialul reacțiior adverse.

 

Toată lumea are nevoie de vitamina C în produsele cosmetice?

Vitamina C este un antioxidant esențial pentru piele și pentru corpul uman, de aceea includerea alimentelor cu vitamina C în dietă este foarte importantă. Pielea are nevoie de antioxidanți în fiecare zi, cu cât mai mulți și mai diverși cu atât mai bine. Vitamina C este unul din cei mai cunoscuți antioxidanți incluși în cosmetice însă nu este potrivit tuturor și nu este singurul cu beneficii asupra pielii.

În piele există deja o cantitate de vitamina C obținută din alimentație. Rezultatele aplicarii unui produs cu vitamina C depind de absorbția în piele (dacă pielea are suficientă vitamina C, nu permite absorbția vitaminei aplicate!), de concentrația și forma vitaminei C aleasă pentru aplicare, de frecvența de aplicare și de reacția pielii la produsul ales.

 

Cum știu daca am nevoie de vitamina C?

Vitamina C este unul din primele ingrediente anti-aging pe care ar trebui să le încerci dacă te confrunți cu semne de îmbătrânire: linii fine, riduri, pete, piele lipsită de fermitate, cu aspect tern și culoare neuniformă. Tenul afectat de hiperpigmentări post inflamatorii cauzate de erupții este de asemenea un bun candidat pentru acest ingredient, cu mențiunea că tenul gras este mai sensibil la acid ascorbic și produsele cu pH 3.2 sunt mai potrivite decât cele cu pH mai acid.

Din păcate nu poți afla dacă acest ingredient este benefic pentru piele înainte să îl testezi. Reacțiile de iritație, roșeață, usturime, prurit, observate după aplicarea vitaminei C arată o intoleranță la concentrația respectivă sau chiar o intoleranță în general la forma respectivă de vitamina C.

Toleranța pielii la vitamina C se poate schimba în timp, în funcție de cantitatea de vitamina C deja existentă în piele și de integritatea barierei naturale. Aplicarea protecției solare cu factor SPF 30 sau mai mare este obligatorie în fiecare zi, fără protecție solară riscul efectelor adverse este ridicat.

 

Cum aleg un produs cu vitamina C?

  1. Ambalajul contează – alege produse cu recipiente opace, de preferință cu pompă airless sau cu pipetă cu restrictor de aer. Evită cremele cu vitamina C ambalate în borcan. Alege produse cu gramaj cât mai mic pe care să le folosești în 30-40 de zile de la deschidere.
  2. pH-ul produselor contează, în special pentru acidul ascorbic 15%. Cu cât pH-ul este mai mare (3.2), cu atât produsul este mai ușor tolerat de piele. Produsele cu pH mai mic (2.4) sunt potrivite persoanelor cu toleranță bună la acizi în general și sunt mai potente comparativ cu cele cu pH mai mare.
  3. Concentrația contează – deși 15% acid ascorbic este cea mai cunoscută concentrație, e mai bine să alegi concentrații mai mici la început și forme de vitamina C mai puțin potente. În general, dacă pielea tolerează bine și are nevoie de vitamina C, vei observa schimbări în aspectul și culoarea pielii dupa 2-3 săptămâni de la prima aplicare.
  4. Formula contează – alege produse care să conțină și alți antioxidanți și ingrediente benefice pielii, nu doar vitamina E și acidul ferulic care acționează în sinergie cu acidul ascorbic. Pielea are nevoie de o mulțime de ingrediente și indiferent de cât de bine reacționează la vitamina C, acest ingredient nu este suficient pentru a reduce semnele de îmbătrânire a pielii.

 

Cum se folosesc produsele cu vitamina C?

Pentru a obține rezultate vizibile pe ten, produsele cu vitamina C se aplică zilnic, indiferent de concentrație. Dacă observi iritație după aplicări zilnice, redu concentrația de vitamina C sau alege un produs cu pH mai ridicat.

Doar formulele cu 15% vitamina C au indicații mai speciale de aplicare – în funcție de textură și de recomandările de pe eticheta produselor, poți combina 2-3 picături de ser cu o cremă hidratantă sau poți aplica serul direct pe ten. Vitamina C se poate aplica dimineața și/sau seara, iar atunci când este aplicată dimineața potențează efectele protecției solare.

 

Produse cu vitamina C în bază apoasă

SkinCeuticals C E Ferulic (30 ml) – ser lichid cu formulă inovatoare, primul ser formulat cu vitamina C 15% ascorbic acid, 1% tocopherol și 0.5% acid ferulic. Are pH 2.5 – 3.0 și o formulă simplă cu glicerină, vitamina B5 (panthenol) și sodium hyaluronate.

Ingrediente: Water, Ethoxydiglycol, Ascorbic Acid, Glycerin, Propylene Glycol, Laureth-23, Phenoxyethanol, Tocopherol, Triethanolamine, Ferulic Acid, Panthenol, Sodium Hyaluronate.

Link – https://www.lookfantastic.ro/skinceuticals-c-e-ferulic-antioxidant-vitamin-c-serum-for-normal-dry-skin-30ml/11705727.html/

 

Timeless 20% Vitamin C + E + Ferulic Acid Serum (30 ml) – ser lichid, cu acid ascorbic 20%, tocopherol 1% și acid ferulic 1%. Are pH 2.4 și formulă simplă, asemănătoare cu SkinCeuticals C E Ferulic: propylene glycol cu rol de umectant în loc de glicerină, panthenol și sodium hyaluronate.

Ingrediente: Water, Ethoxydiglycol, L-Ascorbic Acid, Propylene Glycol, Alpha Tocopherol, Polysorbate 80, Panthenol, Ferulic Acid, Sodium Hyaluronate, Benzylalcohol, Dehydroacetic Acid.

Link – https://timelessha.eu/serums/20-vitamin-c-e-ferulic-acid-serum-30-ml-1-oz/

 

Paula’s Choice C15 Super Booster (20 ml) – booster cu textură lichidă, se folosește în general în combinație cu o cremă sau un ser, însă poate fi aplicat direct pe piele. Conține 15% ascorbic acid, 1% tocopherol și 0.5% acid ferulic, are pH 3 – 3.2. Formula include butylene glycol cu rol de umectant, sodium hyaluronate, panthenol, propyl gallate (antioxidant extras din porumb) și câteva ingrediente calmante pentru piele: bisabolol, extract de orez, extract de orz.

Ingrediente: Aqua, Ascorbic Acid, Butylene Glycol, Ethoxydiglycol, Glycerin, PPG-26 Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Pentylene Glycol, Tocopherol, Sodium Hyaluronate, Hexanoyl Dipeptide-3 Norleucine Acetate, Lecithine, Ferulic Acid, Panthenol, Bisabolol, Oryza Sativa (Rice) Bran Extract, Hordeum Vulgare Extract, Propyl Gallate, Sodium Gluconate, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin.

Link – https://www.paulaschoice.ro/produs/c15-super-booster/

 

Drunk Elephant C-Firma Day Serum (30 ml) – ser cu textură de loțiune hidratantă, are culoare portocalie diferită de la lot la lot pentru că nu sunt folosiți coloranți în formulă. Vitamina C nu este oxidată, serul conține turmenic și extract de dovleac, ambele ingrediente au culoare galbenă. Conține 15% ascorbic acid, 1% tocopherol și 0.5% acid ferulic, are pH 3.3 – 3.5 și o listă lungă de ingrediente antioxidante și calmante pentru piele: dipotassium glycyrrhizate, licorice, amla (coacăz indian), ceai verde, pomegranate, quinoa etc.

Ingrediente: Water, Dimethyl Isosorbide, Ascorbic Acid, Laureth-23, Glycerin, Lactobacillus/Pumpkin Ferment Extract, Sclerocarya Birrea Seed Oil, Dipotassium Glycyrrhizate, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Vitis Vinifera (Grape) Juice Extract, Phyllanthus Emblica Fruit Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Tocopherol, Lactobacillus/Punica Granatum Fruit Ferment Extract, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Hydrolyzed Quinoa, Phytosterols, Glutamylamidoethyl Imidazole, Hydrolyzed Wheat Protein, Ferulic Acid, Acetyl Glucosamine, Sodium Hyaluronate, Tetrahydrobisdemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrodemethoxydiferuloylmethane, Tetrahydrodiferuloylmethane, Glycine, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate, Sucrose, Maltodextrin, Chondrus Crispus Extract, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Isohexadecane, Phenoxyethanol, Caprylhydroxamic Acid, Caprylyl Glycol, Sorbitan Isostearate, Propanediol, Pentylene Glycol, Xanthan Gum, Butylene Glycol, Sodium Hydroxide, Chlorphenesin, Polysorbate 60, Sodium Dehydroacetate, Potassium Sorbate, Sorbic Acid, Ethylhexylglycerin.

(nu este disponibil în România) Link – https://www.cultbeauty.co.uk/drunk-elephant-c-firma-day-serum.html

 

Clinique Fresh Pressed Daily Booster Pure Vitamin C 10% (4 flacoane x 8.5ml) – ser cu textură fluidă, hidratantă, cu sistemul Fresh Pressed care izolează vitamina C până la activare, menținându-i prospețimea și puterea maximă. Vitamina C sub formă de acid ascorbic pulbere se combină cu restul formulei, fiecare flacon este suficient pentru a fi folosit timp de 7 zile. Conține 10% acid ascorbic și alte ingrediente benefice pielii: patru peptide diferite, extract de alge, sucroză, proteine din cereale și soia, sodium hyaluronate, acetyl glucosamine.

Ingrediente: Water, Ascorbic Acid, Glycerin, Dimethicone, Squalane, Butylene Glycol, Dipropylene Glycol, Acetyl Glucosamine, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Hordeum Vulgare (Barley) Extract\Extrait D’Orge, Molasses Extract\Saccharum Officinarum\Extrait De Mélasse, Laminaria Digitata Extract, Acetyl Hexapeptide-8, Algae Extract, Palmitoyl Hexapeptide-12, Palmitoyl Tripeptide-1, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Alcaligenes Polysaccharides, Caffeine, Sucrose, Betaine, Whey Protein\Lactis Protein\Protéine Du Petit-Lait, Salicylic Acid, Glycine Soja (Soybean) Protein, Sodium Hyaluronate, Caprylyl Glycol, Sigesbeckia Orientalis (St. Paul’S Wort) Extract, Bis-Peg-18 Methyl Ether Dimethyl Silane, Propylene Glycol Dicaprate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seedcake, Allyl Methacrylates Crosspolymer, Carbomer, Glyceryl Polymethacrylate, Tromethamine, Xanthan Gum, Potassium Sorbate, Peg-8, Calcium Chloride, Polysorbate 20, Sodium Citrate, Disodium Edta, Phenoxyethanol.

Linkuri: https://www.sephora.ro/ingrijire/hidratare/ingrijire-pentru-zi/fresh-pressed-daily-booster-with-pure-vitamin-c-10-crema-hidratanta-pentru-fata-8-5-ml-373556.html

https://www.douglas.ro/p/clinique-fresh-pressed-daily-booster-952195?fs=296233192

 

Clinical Ceramide Enriched Firming Moisturizer (50 ml) – loțiune hidratantă anti-aging cu formulă complexă, conține vitamina C concentrație 7% sub formă de: Sodium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucoside, Glyceryl Ascorbate, Tetrahexyldecyl Ascorbate. În plus formula conține retinol, ceramide, vitamina E, licorice, squalane, panthenol, carnosine și alte ingrediente care repară și reduc semnele de îmbătrânirii a pielii.

Ingrediente: Aqua, Sodium Ascorbyl Phosphate, Cetyl Alcohol, Ascorbyl Glucoside, Neopentyl Glycol Diheptanoate, Potassium Cetyl Phosphate, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Glycerin, PEG-12 Glyceryl Dimyristate, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Dimethicone, Glyceryl Ascorbate, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Retinol, Ceramide NP, Ceramide NS, Ceramide AP, Ceramide EOP, Ceramide EOS, Cholesterol, Caprooyl Phytosphingosine, Caprooyl Sphingosine, Squalane, Punica Granatum (Pomegranate) Fruit Extract, Pongamia Glabra Seed Oil, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, Tocopheryl Acetate, Carnosine, Panthenol, Sodium PCA, Butylene Glycol, Sodium Citrate, Ceteareth-25, Polysorbate 20, Ethylhexyl Stearate, Sodium Hydroxide, Trideceth-6, Propyl Gallate, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer, Sodium Polyacrylate, Behenic Acid, Disodium EDTA, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Chlorphenesine.

Link – https://www.paulaschoice.ro/produs/clinical-ceramide-enriched-firming-moisturizer/

 

Produse cu vitamina C în bază siliconată

Paula’s Choice C25 Super Booster (30 ml) – booster cu 25% acid ascorbic, în bază de siliconi, se aplică în combinație cu o cremă sau un ser dacă se dorește aplicare pe toată fața. Se poate aplica direct pe piele, pe zone restrânse, se poate aplica pe zonele cu erupțiile ocazionale, pentru a reduce inflamația și se poate aplica pe zonele cu hiperpigmentări, în special cele cauzate de erupții.

Ingrediente: Cyclopentasiloxane, Ascorbic Acid, Ethylhexyl Hydroxystearate, Polysilicone-14, Dimethicone, Polymethylsilsesquioxane, Disteardimonium Hectorite, Propylene Carbonate.

https://www.paulaschoice.ro/produs/c25-super-booster/

 

The Inkey List Vitamin C Serum (30 ml) – ser cu 30% acid ascorbic, în bază de siliconi. Se poate aplica pe toată fața, dacă pielea este deja obișnuită cu o concentrație mare de vitamina C.

Ingrediente: Dimethicone, Ascorbic Acid, Polysilicone-11, Peg-10 Dimethicone.

https://www.sephora.ro/ingrijire/hidratare/serum/vitamin-c-serum-serum-pentru-luminozitate-30-ml-460018.html

 

Vitamina C acid ascorbic sub formă de pulbere

Pentru că este ușor solubilă în apă, acidul ascorbic sub formă de pulbere poate fi adăugat oricărui produs care conține apă – mai puțin protecției solare. Singura problemă cu pulberea este că nu poți estima ce concentrație de vitamina C aplici pe piele.

***

 

Topical L-Ascorbic Acid: Percutaneous Absorption Studies – https://www.skinceuticals-za.com/resources/INT_EN/pdf/SCIENCELP_KEYSTUDY_1.pdf

The Roles of Vitamin C in Skin Health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/


de Corina Allan