Diferenta dintre certificarea si calibrarea pupinelului

 de Corina Scriba, Gold Master Trainer si Nailartist

Primesc des mesaje de genul “Ce înseamnă calibrarea pupinelului?” sau “L-am cumparat calibrat”, “Ce inseamna certificarea aparatului?”
Am hotărât sa încerc sa lămuresc acești termeni, tocmai datorita confuziei care se face intre calibrare si certificare(in cazul de fata).

Necunoașterea diferenței poate da dureri de cap, când echipamentul trebuie supus controlului anual. Termenii nu se pot inversa între ei, deși deseori sunt folosiți unul în locul celuilalt.

Voi descrie practicile standard din industria metrologică (asa se numeste segmentul care se ocupa cu certificarea si calibrarea aparatelor). Nu încerc să rescriu sau să reinterpretez standardele ISO sau să dezbatem înțelesul academic al termenului calibrare. Scopul acestui articol este de a descrie ce trebuie să primiți atunci când solicitați una sau cealaltă.

Calibrarea, indiferent că este vorba de un aparat de măsurare, o mașină, un aparat medical sau de sterilizare (cum este pupinelul si autoclavul), este procesul care verifică dacă mașina respectivă funcționează conform specificațiilor. Pentru acest lucru se folosește, de obicei, un obiect de referință cum ar fi o bară de măsurare. Procesul de “Certificare” (rezultatul final) este deseori numit și “Verificare”. Ca în exemplul “Am făcut verificarea pentru a obține certificarea aparatului”. Astfel, când procesul este unul de verificare, rezultatul final este certificarea. “Testele mele certifică faptul că aparatul respectă specificațiile.”
Dacă verificarea intermediară sau anuală a aparatului indică faptul că aparatul nu respectă specificațiile, acesta nu poate fi certificat. Aparatul trebuie reglat pentru a putea fi certificat conform specificațiilor.


Procesul se numește Calibrare și necesită timp, echipamente și experiență suplimentara.

În general, nu este recomandat și in cele mai multe cazuri posibil să calibrați propriul echipament metrologic. Este o operațiune care ar trebui lăsată pe mâna experților care se ocupă cu acest lucru și care au pregătirea și procedurile necesare, precum și echipamente specifice pentru a face lucrurile cum trebuie.

Astfel, procesul de calibrare implică o parte terță care să regleze aparatul, astfel încât acesta să treacă din nou de certificare conform specificațiilor.

Procesul de calibrare reprezinta compararea dintre doua masuratori, cea care trebuie verificata (efectuata cu un aparat de masura supus testarii) si cea cunoscuta (efectuata cu un echipament etalon), si inregistrarea rezultatelor acesteia. Practic, calibrarea este procesul prin care indicatia unui aparat este ajustata, pentru a atinge valoarea indicata de un etalon, intr-o anumita clasa de precizie.

Sunt deseori întrebata unde isi pot calibra aparatele de sterilizare. Răspunsul e simplu.

Aparatul se calibrează la o statie de metrologie. Cu un simplu search pe Google afli care este cea mai apropiata statie de calibrare.

Este inutil sa intrebi pe altcineva cat a costat calibrarea fiindca preturile variaza de la o regiune la alta, de la un oras la altul. Cel mai bine si ceea ce iti si recomand este ca inainte de toate, sa dai un telefon la respectiva statie de metrologie de care apartii si sa intrebi cat te-ar costa calibrarea Pupinelului. Nimic mai simplu! Dupa ce toate acestea au fost rezolvate, te poti prezenta cu Pupinelul la adresa.

Calibrarile periodice asigura faptul ca sunt mentinute calitatea si repetabilitatea masuratorilor unui aparat. De asemenea, acest proces le ofera utilizatorilor garantia ca aparatele folosite functioneaza in parametri stabiliti.

www.corinascriba.ro

Joaca cu cele peste 260 de culori Nugenesis îmi dă posibilitatea să fac ceva creativ, [...]

Joaca cu cele peste 260 de culori Nugenesis îmi dă posibilitatea să fac ceva creativ, feminin, artistic, să cunosc mulți oameni, să le fiu ușa spre dezvoltare profesională și personală – Alina Oniga, Nugenesis   “Succesul constă în a face ceea ce îți place!”  Cuvintele nu îmi aparțin, însă sunt convinsă că toți cei care lucrează în domenii de activitate…

Nails vs. sport logomania

Odata cu infuzia sportului in viata noastra și pe măsură ce preferința noastră pentru unghii s-a îndreptat către designul curat și grafic, unghiile logo au început să apară din nou în colecțiile designerilor si pe unghiile unora dintre celebritățile noastre preferate, cum este cazul starului American Cardi B. Este un mod accesibil și fun de a-ți arăta pasiunea pentru brandurile…

Andreea Lascu, Importator si Educator Bio Sculpture in Romania

“Tehnicienii Bio Sculpture sunt adevarati profesionisti care se identifica cu valorile pe care eu le sustin si promovez: profesionalism desavarsit, dedicare, etica in business. Se deosebesc usor de ceilalti tehnicieni care sunt orientati catre vizual, fals, rapid, cantitativ, produse ieftine.”   Draga Andreea, ne bucuram sa gazduim interviul acesta in Revista Cosmobeauty, mai ales ca am remarcat ca avem obiective…